StartsidaInfoOmKontakta ossBloggUthyrningAtt renovera ett husEtt hus blir till
Villa Olivia
Peroulia, Grekland
Att renovera ett hus
VILLA MIKRI
(nya bilder o ny text läggs till vartefter - scrolla neråt - senaste uppdatering 17 januari 2018)Får jag lova att presentera våra nya grannar, Sussanne Engström och Svante Björklund - västeråsbor sedan många år.

Alldeles nyligen har de köpt grannhuset och har nu tillbringat två veckor här för att komma igång med planerna för renoveringen. Det mesta kommer att skötas genom lokala hantverkare och projektledare, men det är ändå otroligt många beslut som behöver tas just nu. Det har inte blivit så många lediga dagar på stranden för "Suss och Svirre" som de också lystrar till.

Vi är otroligt glada över att få detta trevliga par till grannar, vi har känt dem i många år och de har gästat oss oftast ett par gånger varje år och för varje besök har vänskapen växt sig starkare. Skönt att veta att det "klickar" med dem man har på andra sidan om trädgårdsmuren.

Så till huset - som är i stort behov av renovering. Arbetsnamnet på huset är "Villa Mikri" - fritt översatt "Lilla huset" - egentligen skulle det kanske vara "Villa Mikro" ....men vem vill bo i en Mikro?

I våras möttes de av denna entré - en så ståtlig och färggrann Bougainvillea....den fick vara kvar - i övrigt har rensats friskt bland Benjaminfikusar, Oleander, Olvon, Korallkornell och andra prydnadsväxter som kanske inte riktigt passar i en olivlund och dessutom har dessa växter bidragit till att det sett helt igenväxt ut. Däremot har ett fint Aprikosträd och även ett Persikoträd funnit nåd för Svantes motorsåg och har beskurits fint. Ett par fullvuxna apelsinträd finns och snart kommer ett citronträd att få sin nya hemvist i Villa Mikris omgivning.Det blev inte så mycket kvar av Persikoträdet efter bärskärning, trädet har hittills dominerats av en jättestor Rosmarinbuske, nu får Persikoträdet mer utrymme att växa sig stort och starkt. En ny Rosmarinbuske finns det nog plats för lite senare.

Norrgaveln som vi ser här kommer att få nya fönster av långsmal typ, från golv till tak, ena fönstret blir en glasdörr och kommer att leda in i köket. Det kommer att ge fint ljus in i kök och vardagsrum och fönstren kommer att ge utblick i olivlunden.

Huset är 60 kvm stort och inrymmer just nu två lägenheter på drygt 25kvm vardera. Hela huset kommer att "blåsas ut" och det kommer att bli som nybyggt med nytt tak, ny puts på befintliga väggar inom- och utomhus, nya dörrar, fönster och fönsterluckor, ett nytt kök och nytt badrum. Enda som kommer att vara kvar någorlunda intakt är de båda sovrummen.Som synes har entrén två ingångsgrindar - en till vardera lägenheten, en grind kommer att tas bort och ev monteras upp på annat ställe. Så här ser det ut när man ser in mot huset som för tillfället även har två entréer.  .....oj oj oj.....mycket har redan rivits ut - allt kommer att forslas bort inom kort.Men vad gör väl det att det just nu känns lite kaotiskt när man möts av havsutsikt redan i entrédörren....?
Så här ser huset ut bakifrån, hela altanen kommer rivas ner, byggas ut och bli dubbelt så stor, den skjutbara mellanväggen som delar upp altanen mellan de båda lägenheterna kommer att hamna på ett helt annat ställe - kanske som förrådsdörr nånstans? På bilden ovan står husägarna och känner sig otroligt nöjda med sitt nyförvärv "Villa Mikri".
Och nu förstår ni varför....från altanen har man en fantastisk utsikt mot havet och Koroni till höger i bild. Det som tyvärr dominerer flera av träden den fina olivlunden är det förskräckligt stora pinjeträdet till vänster i bild.

Tycka vad man vill om stora etablerade träd - men denna enorma Pinje måste nog tas ner.....olivträden som skuggas av trädet mår inte bra.
Man ser tydligt att detta olivträd - eller rättare sagt det som är kvar av det, inte mår bra, så Sussanne o Svante - det var hög tid att ni fick tag i denna lilla fina olivlund så den får frodas av era omsorger under kommande år.
Det finns ca 30 olivträd de flesta av arten Koroneïki i olivlunden som omger Villa Mikri, fyra av dem bär Kalamonoliver, dvs ätoliver (Kalamataoliver). Den här olivlunden kommer snart en van olivbonde att kunna få ordning på. När ägarna själva blir varma i kläderna hanterar de lätt de 30 träden själva.

Här kommer snart att finnas några bilder "Före och efter" så här ser det ut före:

     
Kök och badrum före renovering

Inom ca 6 månader kommer det att kunna presenteras bilder på kök o badrum "Efter renovering"

Husets alla väggar kommer att rivas ut och huset får två sovrum och ett badrum. I övrigt öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, det nya taket kommer att vara öppet upp i nock vilket kommer att ge ett mycket rymligt intryck. Fönster och dörrar av underhållsfritt aluminium - spännande att se vad huset kommer att få för färg på utsidan.

Vetskapen om att man stora delar av året har gångavstånd till det här matstället.....
och väldigt nära till att bada på den här stranden....gör väl att mycket av kostnaden för hela detta projekt kan man ha överseende med.25 oktober är alla tillstånd klara för påbörjandet av renoveringen Villa Mikri. Nu sätts full fart med 4-5 gubbar som river ner takteglet, allt taktegel slängs på traktorns vagn och körs bort för att bli fyllnadsmassa vid ett vägbygge inte så långt härifrån.


Inte mycket kvar av taket nu.....

En nöjd make samlar av det gamla takstolarna och annat friskt trävirke, detta kan ev bli ett hönshus så småningom, Suss o Svante har redan visat intresse att hyra in hönor hos oss.


Hela tegelpannor har sparats i en prydlig hög, de ska bli till vinställ, vi svenskar vet att ta vara på material och förvandla till något nytt. Här i området ställer man sig något frågande när vi berättar om sådana planer som hönshus och vinställ, här finns i princip ingen utvecklad andrahandsmarknad - de har mycket att komma underfund med - kan bli en ny affärsidé för någon.
Ojojoj....kommer detta hus någonsin att bli beboeligt igen?


Förstärkning av huset inför läggning av nytt tak - arbetet påbörjat 1 novKillarna spikar formarArmering läggs i formarna för att takkransen ska bli stark nog att hålla takstolar, isolering, innertak och taktegel.Lite samspråk så att allt går rätt till
Så kommer betongbilen med långa betongsprutararmen
Betongen sprutas i formarna
Nu var det fullt!! Nu ska betongen torka innan nästa moment. Även innerväggara ska rivas innan taket kommer på plats.
Så var det då det där med den stora Pinjen....den som är tre gånger så hög som Villa Mikro och skuggar olivlunden alldeles för mycket. Nu ska den ner!!Jösses - att han vågar....ingen skyddsutrustning och klättrar med motorsåg......han vet antagligen vad han gör....
Han visste vad han gjorde - bara lite stam kvar nu....längre sågblad måste införskaffas, stammen nertill är för tjock.
Vilken skillnad - öppen och fin utsikt när tallen kom ner - dekorativ TV-antenn lite till höger - till höger om dekorationen syns Koroni


Nu börjar det roliga - Återuppbyggnaden!Betongblandare, tegelsten och annat material för murning av innerväggar på plats.
En av husets två ingångar är här igenmurad till hälften - här gör man paus med ett betongförband överst, sen muras resten av ingången igen. Lilla fönstret i badrummet, köksfönster längst till vänster. Entrédörr längst till höger.

All puts har mejslats ned från innerväggarna - ny fin puts kommer på plats i ett senare skede när alla innerväggar är färdigmurade.Utrymmet bakom skottkäran är kommande badrum


Det kan man inte fatta just nu, men i det här utrymmet ska det lagas mat framöver, det kommer att bli ett litet vinkelkök, extra entrédörr ut mot parkeringsplatsen under vinrankorna.
Svårt att förestaälla sig av bilden, men här kommer att bli två sovrum. Entrédörr mitt i bild.
En vecka senare är takläggarna på platsIdag den 17e november har det nya taket fått sin utformning. Snickaren på taket är en dam - jäklar vad hon kan svinga sin hammare - hon spikar tak säkert och vant och springer som en liten get kring takstolarna. Hennes aretskamrat är en man - han jobbar säkert och vant med både motorsåg och en annan såg som jag inte vet vad den kallas, men den låter annorlunda så jag förstår att han har två olika redskap.

Ett par regniga dagar gjorde att det blev litet stopp i arbetet, detta innebar att huset fick stå med
nakna takstolar. Jag frågade byggledaren om det inte var risk att takstolarna skulle ta skada av regnet. "Nejdå, de är av ett speciellt hårt trä som gör att de tål väta, däremot tål inte innertaket regn, det är ett annat klenare virke och kommer att läggas när vädret tillåter.
Idag den 20e november spikade man innertaket - inget regn idag tack och lov. På bilden läggs isoleringen och fixeras i skarvarna med läkt.
När solen gick ner var taket klart inkl ett lager isolering  "Nu tål taket lite väta" sa projektledaren förnöjsamt. Vi väntar nu några soliga och fina dagar så vem vet....innan veckan är till ända kanske Villa Mikri har ett vackert nytt tegeltak.27 november - det stämde gott det, taket var klart efter ytterligare två dagar.


Leverans av taktegel samtidigt som teglet bärs ut i högar
Hon är lika skicklig på att få takpannorna på plats som att spika och hamra, "Damen på taket" - "Mannen på taket" har man ju både hört och läst om och kanske även sett filmen med samma namn, här handlar det om damen, det är ovanligt med kvinnor i byggbranschen i detta land - kul att se!
Taket klart i all sin glans, grattis Suss och Svante till ett bra val av nyans på takpannorna, hela huset fick ett lyft både av det och att husets väggar förhöjdes med 30 cm. Snyggare tak får man nog leta efter och att det är välgjort efter alla konstens regler, det kan vi intyga.

Nu kan ni vara glada att taket är på plats, vi har fått kraftiga regnskurar inatt och idag på förmiddagen. Åskan brumman också och det är inte bara ovädret som låter, det mullrar och brummar även i Villa Mikri. Så snart taket kommit på plats så är elektrikern där och förbereder för nya elledningar, det brummar på bra därinne. Hoppas han kommer ihåg att dra upp elledningar till loftet också.


5 januari 2018

Renoveringen av Villa Mikri har legat nere ett tag, dels pga att nästan alla är sysselsatta med olivskörden och dels att jul- och nyårshelgen har firats.

Igår började det hamra däruppe vid huset igen....men först kom det en massa formvirkeefter några timmars byggande ser det ut så här inför nya och framför allt den mycket större altanen, det blir som en Villa Mikri till, men utomhus....
Samtidigt är det arbetare där som börjat montera och svetsa ramar för nya dörrar och fönster
Blivande köksfönster
Blivande stora utgången med dubbla dörrar ut på den rymliga altanen.Efter ett par regniga veckor har man idag den 17e januari fortsatt med bygget av altanen. Formarna för plintarna har rivits och man har börjat spika formar för altangolvet som minsann är rejält tilltaget. Och det är en bra idé - det är förmodligen där de kommer att spendera mesta tiden, åtminstone sommartid.
Ett stort fint dansgolv blir det.


Smygfoto på snickar'n....


Här syns de stadiga plintarna som håller upp hela altanen


"more to come" vartefter altanbygget framskrider....


StartsidaInfoOmKontakta ossBloggUthyrningAtt renovera ett husEtt hus blir till