Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Årets kalamataoliver är bärgade

Posted 19 11 13Varje år brukar jag visa några bilder och berätta om olivplockningen här på bloggen, nu kommer årets berättelse, lite senare än vanligt - oliverna plockades redan i mitten av oktober. Men jag kan bara inte låta bli att berätta om plockningen, det är en så skön känsla känna de mogna kalamataoliverna i handen, det går egentligen inte att beskriva i varken ord eller bild, men här ger jag er återigen ett tillfälle att få hänga med oss när vi plockade kalmataoliver häromsistens.


 


Detta år fick vi bara några enstaka kilon kalamataoliver i vår olivlund, träden vilar detta år vilket borgar för en extra stor skörd nästa år. Men har man grekiska vänner så har man också oliver, ….”Varsågod…vi har så det räcker till er också”…bättre vänner kan man inte ha.Under vår kaffepaus från årets skördeställe kunde vi njuta av en något annorlunda utsikt än den vi ser från vårt eget hus.….är den inte makalöst vacker? En bit längre från havet men i engäld får man mer utsikt över det vackra landskapet.
Detta år hade vi glädjen att vi inviga ytterligare fyra olivplockningssugna svenskar i olivplockandets härligheter och inläggningens alla mysterier.


 

Vi hade en härlig stund när vi plockade ner oliverna i olivlunden och senare snittades alla oliverna under trevlig samvaro på vår altan mot havet, lite Retsina tror jag vi släckte törsten med – det satte extra fart på såväl samtalet som smilbanden och vips så hade vi snittat en sisådär 30 kg oliver.Efter snittning läggs oliverna lades i sitt vattenbad där de får ligga 10-12 dagar, sedan ska de läggas i sin mycket hemliga och speciella förvaringslag som sätter den typiska ”Villa Olivia-prägeln” på oliverna. Överst i förvaringskärlet ska det ligga ett tjockt lager med olivolja. Alla oliverna passerar olivtäcket på sin väg från förvaringskärlet till bordet, de blir olivoljeblanka, lena och fina av sin tunna hinna av olivoljan. Dessutom fungerar olivoljetäcket som konservering, oliverna står sig åtminstone i två säsonger i sitt förvaringskärl.

 Dagen avslutades med gemensam middag på vår altan och just denna kväll smög fullmånen upp över bergen på andra sidan vikenLänge, länge satt vi och njöt av varandras sällskap, en måltid tillredd av närproducerade råvaror, det lokala vinet och fullmånegatan över Messinska bukten.