Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Årstider

Posted 25 9 11
Hörde en gång nån som sa…”Jag tror inte jag skulle kunna tänka mig att bo i sydeuropa, jag skulle sakna årstiderna..”

Jag förstår att personen som nämnde detta menade att hon skulle sakna de SVENSKA årstiderna. Med all respekt, visst är de svenska årstiderna fantastiska, speciellt den tid som är nu, hösten med sin höga klara luft, fyllda svampkorgar och lingonhinkar samt pysslet med att förbereda sig själv och trädgården inför kalla vintern – svenska vintern - en årstid jag lätt kan klara mig utan….ju äldre jag blir ju mer uppskattar jag att slippa halka omkring på hala trottoarer och att byta till dubbdäck på bilen.

Så till en liten rapport från mitt nya hemland – Grekland – jag ska minimalt beröra krisen i landet….det är ju det enda man får höra om Grekland i massmedia. Och visst är det kris…jag följer det hela med största intresse, men jag tänker inte låta denna blogg bli ännu en rapport från ett krisande Grekland, det finns tillräckligt med nyhetsreportrar som sköter den delen, tyvärr på ett mycket ensidigt sätt, det ingår väl i deras jobb att skapa rubriker som mer eller mindre skrämmer vettet ut både världens börser och folk i största allmänhet. Jag som är optimist tror att det kommer att lösa sig till sist, det måste det göra på ena eller andra sättet, vi får hoppas att det blir till det bättre.

Tills vidare njuter vi av att kunna få vara här i denna ljuvliga del av Grekland, här märks absolut inget av oroligheter eller strejker…här är man van att klara sig och sitt alla har fullt upp med att få vardagen att gå ihop.

Just nu har den årstid börjat som kallas höst, att jämföra med svensk högsommar utan att det regnar veckor i sträck. Vi har haft höstens första regnskurar vilket innebär att marken i olivlundarna börjar grönska igen och massor av små minicyklamen har stuckit upp sina yrvakna ceriserosa nosar ur praktiskt taget ingenting.  


Ni som tycker att det blir tjatigt med bilder på växtlighet och natur kan sluta läsa och nu….det kommer att handla i stort sett bara om det denna gång. Det är nämligen nu den börjar ”den lilla våren” med en blomsterfägring som pågår till i maj nästa år och som har sin höjdpunkt i februari. Fåglarna har till och med börjat sjunga så smått igen….de jublar väl över att värsta sommarhettan nu är över och att vi nu går in i den bästa av årstider, höst/vinter, eller som jag väljer att kalla den ”den svalare årstiden”.

Nu behöver vi inte längre vistas inne dagtid bakom stängda fönsterluckor, nu kan vi vara ute hela tiden och pyssla med det vi har omkring oss, odlingar, blomster och inte minst olivträden. Det är tid att preparera dem inför skörden, man bör se till att det är rent från rotskott kring nedre delen av stammen så att det är lätt och smidigt att sluta näten tätt kring stammen när oliverna ska tas ner. Olivträden ska vara luftiga i kronan så att oliverna kan mogna fram fint i de ljumna vindarna. Skörden ser ut att vara av normal till mindre i storlek detta år, många ojar sig lite och säger att det blir dåligt med oliver, vi tycker det ser OK ut.

 Igår var jag på söndagspromenad med min grekiska väninna. Hon visade mig en ny liten väg som jag ska inviga våra svenska vänner i som kommer hit under oktober, en alldeles lagom lång vandring mellan två byar.


i denna miljö....


....kan man vandra i timtal...


Så till min närmiljö - Villa Olivia - växtsäsongen är igång och vi skördar aubergine, zucchini, paprika och tomater. De nya plantorna har kommit i jorden och snart kan vi också se fram emot färsk broccoli, blomkål och annat godis...

Just nu blommar mina Hibiskusar för fullt, bjuder här på färska bilder av idag:


Hibiskusen är min absoluta favoritblomma
Och rosorna

 

 


En Hibiskus bland rosorna, denna lilla vita skönhet hittade jag i Methoni, jag tog ett litet litet skott som nu vuxit till sig och blommar så snövitt rent...


Kannan - ståtligt vacker och så färggrann


För att inte tala om Bouganvillean som just nu pryder vår grå mur, den är lustig, den blommar med både rosa och vita blommor på samma planta...nån mutation?
Och vad kan detta vara, nå’n som vet?  Blir ca 1,5 m hög buske med gråludna blad till dessa vackra lila blommor


Änglatrumpeten ger oss blomsterprakt och en bedövande doft om kvällen natten...


Polygalan har kommit igång och bjuder oss på denna färgprakt under hela blomsterperioden från nu och fram till mars nån gång…

Till sist en bild som visar vår kvällshimmel igår...fantastisk i sina färger och det lilla miniolivträdet som bor på vår altan fick visa sina blad i förgrunden