Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Att bo i ett land där ströbröd heter friganjatrimenji

Posted 3 11 08


Villa Olivia har blivit vit, dvs finputsen har kommit på plats på utsidan, inuti är hon fortfarande grå på plan ett. Plan två är till största delen finputsad även inuti, det blir väldigt fint. Hon har också fått en vacker skorsten, det ser nästan ut som om hon vinkar åt oss. 
Det börjar bli enormt påfrestande att bygget tar så lång tid, vi var inställda på åtta månader, max ett år. Ett-årsdagen har nu passerats med en dryg månad och det ser ut att dröja ännu ett tag...vi saknar våra egna grejor, har nästan glömt hur saker o ting ser ut.

Att bo i ett land där ströbröd heter "friganjatrimenji"  innebär inte bara att byggandet av hus tar förskräckligt lång tid, det innebär också att P uttalas som R, att P skrivs som Pi-tecknet och uttalas som P, tack och lov...H uttalas I och D ser ut som en toppig trekant och uttalas "th", ja heter Nee och nej heter Oxi, uttalas "Oschi", vatten heter Neró - trodde det betydde "svart"... ja himmel och pannkaka, det är inte lätt med språket. Vi har ännu inte lagt någon jätteenergi på att lära oss grekiska - vi klarar oss bra med engelska, men det är samtidigt lite kul att kunna lite grekiska. Språkkursen på DVD verkar fnissa lite retligt åt oss där den ligger i sitt fodral - tänk om man kunde komma sig för...
Det är roligare att lära sig genom att lyssna på när folk pratar, igår t ex lärde jag mig att "Mono apå tin paralia" betyder "bara från stranden" -  man snappar lite här och lite där, försöker forma de få ord man har till något begripligt, för det mesta funkar det bra, greken är oerhört tillmötesgående och hjälpsam.

I början när vi körde den krokiga vägen längs kusten från Koroni till Kalmata tyckte vi det var lite konstigt att alla badstränder hette "Paralia Beach". Senare fick vi lära oss att Paralia betyder "strand" på grekiska, det var helt enkelt så att skylten som visar vägen till stranden var tvåspråkig....samma ord på grekiska och engelska.

Sommaren som vi är vana vid att den är när den är som bäst i Sverige kommer i detta landet i mitten på september. Allt sedan dess har dagarna varit en enda lång härlig sommar med sol, bad och ljumma vindar. I slutet av denna vecka spår väderprofeterna regn, lite tråkigt, vi får ett så kärkommet besök från Sverige i morgon. Dottern ska vara hos oss en hel vecka.
Allt som just nu växer behöver naturligtvis vatten, speciellt oliverna som nu närmar sig skördetiden. De har nästan ingen olja i sig ännu, men det kommer - samtidigt som regnet, skulle jag tro. Vi hoppas på ett ljummet, försiktigt regn som den torra marken kan suga åt sig och omvandla till den finaste olivolja.