Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Att göra tvål av olivolja

Posted 8 10 08 Min grekiska väninna Adonia är en källa till både glädje och kunskap. Adonia är en härlig kvinna i min ålder som gillar människor av alla nationaliteter och hon delar gärna med sig av sin kunskap och sina erfarenheter om livet här i Messinien där hon är barnfödd.
Det är från Adonia jag hoppas få lära mig om de vilda örterna man plockar och använder i matlagningen här i Grekland. Adonia säger att hon vill visa mig var man kan köpa de färskaste fiskarna direkt av fiskaren om morgonen. Adonia odlar bin och skördar sin egen honung, hon har två getter och gör jättegod färskost av getmjölken. Hon har sin egen lilla vingård, fick en provflaska hemgjort vin häromdagen, men det gick inte att dricka, tyvärr.  Däremot fick vi smakprov på hennes torkade russin och DE var jättegoda. Tror hon ska hålla sig till att göra russin av sina vindruvor. Precis som jag är Adonia intresserad av matlagning och jag ser fram emot att få ha henne i mitt kök sen när det blir klart, eller kanske besöka hennes. Jag skulle vilja att  Adonia undervisar mig i den traditionella matlagningen. Adonia kan göra de godaste inläggningar av oliver, frukter och bär, hon kan lära mig lite grekiska OCH det viktigaste av allt, hon är en otroligt varmhjärtad person och har en stor portion humor därtill.

I förra veckan ringde hon mig och undrade om jag ville vara med och se när hon gör tvål av olivolja, OM jag ville…. Det blev en mycket trevlig eftermiddag med Adonia, Gaby från Tyskland samt Mimi från Belgien. Det blev också en hel massa tvål. Nedan bild visar Gaby och en del av de tvålar vi gjorde.


Vi använde oss av fem kg olivolja, av den sorten som samlas i botten av behållaren och blivit lite grumlig, den oljan duger fint till tvåltillverkning.


Här rör Adonia om i tvålmassan efter tillsättandet av ”soapstone”, vatten samt en gnutta salt. Det började ryka om massan som värsta häxbrygden, spännande. Proceduren gick ganska snabbt, tog kanske 20-30 minuter. Massan hälldes sedan upp i tvålformar, både hemmagjorda och "köpeformar". Det användes ingen dofttillsats och det tycker jag var lite synd. Jag ska leta efter naturliga oljor vid mitt nästa stockholmsbesök, lavendelolja till att börja med.
Formarna sattes sedan att stelna, det tar lite olika lång tid, i detta fall två dygn innan den kunde tas ut ur formen. Därefter är den färdig att skäras i bitar eller behålla sin storlek och form, därefter är den klar att användas.Stora stycken av denna tvål användes förr i tiden till all rengöring i hemmet, inklusive tvätt av kläder. Huden blir mjuk som aldrig förr och när vi får huset klart ska jag experimentera mer med olivoljan, kanske försöka framställa härliga kroppscrèmer också, det lär gå.

Gaby från Tyskland berättade att bästa peelingoljan får man genom att använda olivolja med lite havssalt i, stryka ut över kroppen, skrubba lite extra på t ex armbågarna, låta vara kvar en liten stund samt duscha efteråt, men inte använda tvål eller duschcrème i duschen, man ska låta oljehinnan vara kvar på huden. Måste prova snart. Adonias enkla sommarhus där vi höll till vid tvåltillverkningen ligger i en gammal, avsides by här i närheten. Jag kunde inte låta bli att ta några bilder med min kamera, håll till godo: 
Vår lunch den dagen

Adonia är lite av en mångsysslare och det tror jag man måste vara om man ska klara av livet härnere om man inte har ett förvärvsarbete utanför hemmet. Adonia äger förutom huset i grannbyn ett ganska stort hus högst upp i Koroni. Där huserar hon och sonen på hela övervåningen, hon har  två gästlägenheter i bottenvåningen som hon hyr ut. Hon hyr även ut sommarhuset till turister om sommaren, men det är verkligen ett sommarhus, enkel standard men otroligt charmigt.

Adonia är änka sedan snart två år tillbaka. Familjen hade en firma, ett byggföretag som även säljer och renoverar gamla hus. Tillsammans med sonen driver hon företaget vidare.
Hon kan det mesta om allt – Adonia är tusenkonstnär ungefär som Astrid i Göteborg, min kära vän sedan 30 år.