Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Att köra bil i Grekland bl a...

Posted 26 1 09
Grekerna kör inte bil på riktigt på samma sätt som människor av andra nationaliteter gör, många gånger undrar man om man i Grekland över huvud taget har några krav för att få körkort.Deras åtgärd när de ser en stoppskylt är att sakta ner farten och se sig omkring, kommer det en bil så stannar de, annars fortsätter de i den riktning färden var tänkt från början. Det var inte svårt att anamma detta körsätt, det gick på några dagar, man kommer faktiskt fortare fram och man ser lika bra fastän man inte står 100 % stilla. Risken, om man stannar vid ett stopptecken utan att det kommer något hinder att stanna för, är dessutom att bakomvarande bil kör rakt in i ens bagagelucka…lika bra att anpassa sig till det grekiska körsättet. Men – undrar om det är riktigt lagligt egentligen…?


Greken genar alltid i kurvor….men de lämnar alltid plats så att den mötande PRECIS får plats…det var lite skrämmande i början – men vi lärde oss fort, grekerna vet exakt hur mycket plats den mötande bilen behöver för att undvika kollision. Åtgärd: kör alltid med sidobackspeglarna infällda… Skylten ”parkering förbjuden” betyder här i Grekland att man faktiskt får parkera, bara inte så länge som man tänkt sig. Skylten ”förbjudet att stanna” betyder att man får dubbelparkera – bara man har varningsblinkern på. Är det riktigt illa, om man parkerat in en bil eller två, lämnar man helt enkelt nyckeln kvar i tändningslåset, för att den eller de som man råkat parkera in ska kunna flytta bilen som står i vägen.Min galanta vana att alltid ta det lite lugnt innan jag ger mig in på en trång gata, för att kunna möta ev annat fordon där det finns gott om plats för ett möte, bryr de sig inte om att ta efter heller. Bilden nedan visar det jag möttes av häromdagen när jag skulle besöka den nya stormarknaden och postkontoret, man har gott om tid att beundra de vackra detaljerna på husen när man står och väntar….På hemvägen var det samma visa men åt andra hållet 

Jag och grusbilen framför mig fick vackert vänta tills man hade lastat av alla olivoljedunkarna. Jag fick gott om tid att begrunda husfasader igen…

Bilar med punktering måste man också vänta på när gränden är trång…

 


Det lilla samhället Xarakopió helt nära oss är fullt av vackra, gamla, vanskötta venetianska hus, många skulle behöva en liten renovering för att inte rasa ihop, men jag kan också se en viss skönhet i förfallet som fått härja fritt utan vare sig nya färger eller detaljer som ”stör” på grund av att de hör till en annan tidsålder.
 I vårt lilla samhälle är det stora saker på gång. Det verkar det som om vi nu ska få ett torg värt namnet i vårt kära Xarakopió. Tänka sig ett torg i denna lilla byhåla mindre än Töreboda… Ett asfalterat torg skulle till och med göra det möjligt att åka till byn i annan fotbeklädnad än gummistövlar när det regnat. Ett torg i byn skulle också innebära att de bönder som dristar sig till att sälja sina grönsaker och sin frukt utmed muren vid kyrkan om söndagarna nu skulle kunna sätta upp sina grönsaksstånd på ett mycket säkrare och mer hälsosamt ställe än tidigare.(Här skulle jag ha lagt in en bild från gårdagens torghandel, men det regnade så in i vassen så det får bli en annan gång, här får ni tänka er en bild från en torghandel...)Bilarna passerar grönsaksmarknaden på den enda vägen genom byn precis framför näsan på grönsaksförsäljarna, inte så nyttigt för vare sig folk, frukt eller grönsaker. Framledes kanske vi till och med kan få markerade parkeringsplatser på torget – men vad skulle det tjäna till – greken ställer sig ändå lite som de tycker passar, allra helst precis bredvid ingångsdörren till det hus man ska besöka.


Tänk ett torg med ett café eller kanske två…förutsättningarna finns tack vare det blivande torgets storlek, ett ensamt apelsinträd finns på plats redan för att höja mysfaktorn för eventuella framtida uteserveringar. Byn kunde kanske med tiden bli riktigt chick? Men bevare oss väl för att lilla Xarakopió skulle bli FÖR chickt, med souvenirbutiker och annat trams i stället för riktiga verkstäder och små affärer med varor man verkligen behöver.
 


På ovan bild kan man se början till vårt torg, undrar vilket år det blir klart?


I byn har vi också fått alldeles ny Super Market, det känns nästan lyxigt med en tredje sådan, här finns redan en Super Market på andra sidan byn och ännu en i Koroni. Det vore synd om någon av dem försvann. Undrar också vad det innebär för alla de små butikerna som bara är ett hål i väggen och där sortimentet mest består av toarullar, tvättmedel, Coca Cola och konserver. Ägarna till den nya Super Marketen är ett mycket trevligt par med två nästan vuxna barn, de har också ett par tre personer anställda. På skolloven hjälps hela familjen åt i affären, alla fyra lika serviceinriktade och vänliga, de talar även hygglig engelska. Det ska bli ”vår butik” när vi flyttat in i Villa Olivia, det är ca 35 minuters promenad längs de små vägarna genom olivlundarna till den nya butiken. Handelsfrun och jag lade bort titlarna igår, nu är vi Annette och Arrietti med varann, vi skrattade gott åt att vi heter ”nästan likadant”.


PS 1 - kanske minns du frågan i mitt förra inlägg - det om Horta, jag eterlyste namnet på de dagar som är en försmak av sommaren här i Grekland. Fick svar att kallas för Halkioniska dagarna, tack Edde o Gillan för hjälpen med uttrycket. Ännu har de inte infunnit sig…vi väntar hoppfullt på dessa dagar, nu har det regnat tillräckligt…fåglarna tror att de redan har kommit, kvällsserenaderna från dem är fantastiska.
PS 2 - idag kanske var den första av den Halkioniska dagarna - +22 och sol...men i morrn ska det visst regna igen....