Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Augustivärme

Posted 10 8 08

det är väl ingen större nyhet att augusti är årets varmaste månad i denna del av Europa. Det är väl heller inte alldeles av en slump att man just nu kan behöva lite extra ledighet om man är grek, spanjor,  italienare eller sydeuropé av annat folkslag.
Nu är stränderna fyllda av "de inhemska" + turisterna från andra länder. Här är ändå inte smockfullt, tack och lov, men man måste också säga tyvärr....för grekernas skull.
Alla dessa restauranger och tavernor som rustades i våras, alla caféer som snyggades upp med ny målarfärg och kanske till och med fick en och annan ny stol, står gapande tomma stora delar av dagen. På kvällskvisten börjar de fyllas lite men det är förvånansvärt få turister i denna landsända.
Så kommer söndagen och DÅ är det fullt! DÅ går de grekiska familjerna ut och äter i stora horder, med gammelfarmor eller kanske  t o m familjens präst i spetsen. DÅ fylls matställena och caféerna med stoj, skratt och glam! För utomstående som vi är detta en gatans teater som vi gärna bevistar.

I huset vi vistas just nu finns en altan som har turen att vara helt öppen mot syd. Därifrån har vi en ständig bris som svalkar oss dagligen. Här kan vi sitta i timmar och låta vinden göra tillvaron behaglig medan vi läser eller bara beundrar den fantastiska utsikten.Man kan nog aldrig se sig mätt på denna vackra vy, på dagen upplyst av solen, på kvällen och natten av månen och alla ljusen från samhällena nedanför vårt. Igår kväll var det plötsligt bara månen och några få billyktor som slingrade sig upp eller ned längs serpentinvägarna som lyste upp. Plötsligt blev natten kolsvart, inte långvarigt men ändå...ett strömavbrott, de kommer då och då. Jag undrar vad det kommer sig...det verkar som nån trycker av och på strömmen som det behagar.

Vi är lite ledsna också. Vi hade några få växter med oss i bilen under resan från Sverige till Grekland i november. Vi vårdade dem ömt under färden, försökte placera dem vid någon sidoruta i den upp till taket fullsmockade bilen så att de skulle få ljus, bar in dem i hotellrummen om det var frostvarning på natten och kollade noga jordens fuktighet hela tiden. Väl framme har de skötts minutiöst med lagom stor kruka, lagom ljus, inte för mycket vind, vatten och näring i "lagoma mängder". Men frågan är om de inte tycker det är FÖR VARMT?? Den lilla raritet som visas nedan begåvade oss till och med med en blomma på Kurts födelsedag i mars, men sen ville den inte vara med längre. Till råga på allt är det en avläggare av Kurts mamma Evas Blomma som stod i hennes köksfönster år efter år. Men nu tycks den ha givit upp, så här illa mår den just nuEndast ett ynka litet blad som det är liv i tycks det, vi börjar ana att även det tänker ge upp inom en inte allt för avlägsen  framtid, tyvärr. En tröst i bedrövelsen är att Evas Blomma har två "faddrar" i Sverige. Två par, till oss mycket närstående, har var sitt exemplar av denna raritet och vi hoppas så att de alla mår bra, både Evas Blomma och De Närstående. Sist vi såg dem mådde de utmärkt! Så ni som har en dotter av Evas Blomma, sköt om dem väl och det gör absolut ingenting om ni tänker på oss och planterar en liten stickling i en sidokruka.
Leverans önskas  vid senare tillfälle.