Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Besök i handelsträdgården

Posted 28 2 13

I morgon är det den 1a mars, vart tog du vägen februari .....?

Månaden mars är en mycket bra tid att plantera växter, värmen kommer på riktigt och alla växter vaknar till liv och sträcker sina vintermagra tentakler mot den livgivande solen och växer till sig på kort tid. De kommer snart att få lite ekologisk getskitpellets till frukost, det gillar de och belönar oss med riklig blomning.

Vi tog en tur till en handelsträdgård som ligger en liten bit härifrån. Där råder ordning och reda och vi har hittills inte blivit besvikna på något de levererat. Dagens skörd blev bl a ett ganska stort citronträd. Det var säkert 2,5 meter högt och för säkerhets skull valde vi ett som redan har en citron hängandes i trädkronan....man vet aldrig. Vi ser många små knoppar av
citronblom i trädets grenar och har vi tur ger oss trädet flera små gula citroner vid denna tid nästa år.Citronträdet ska få sin nya hemvist vid en av uteplatserna, vi tror att trädet kommer att trivas där med vacker utsikt över havet.

Vi lastade också in åtta rosmarinplantor, av den lägre krypande sorten. De ska bli vacker dekor kring Villa Olivias studios efter det misslyckade försöket med Polygala, en växt jag tycker mycket om men som inte trivs alls i den typ av jord vi har, "för klent rotsystem" sa trädgårdsmästaren.Bilden lånad på webben, så här fin är inte vår enda Polygalabuske som fortfarande kämpar för sin överlevnad, de andra tio buskarna dog...

Rosmarinplantorna vi valde ut är så här fina, de är kraftiga och nästan helt omöjliga att misslyckas med, inte behöver de så myckt vatten heller, bra med tanke på sommarperioden. Våra plantor kommer visserligen att planteras inom bevattningssystemet, men ändå....vi kan säkert minska ner till bara någon vattning då och då...

Tre rosenbuskar inköptes också, rosor går bra i den typ av jord vi har
Kraftiga exemplar som ska förgylla vår sommar och den grå muren med sina cerisrosa, doftande blommor.

De nya rosorna kommer att få sällskap av denna lite mer sirliga skönhet. En enstaka liten pinne av moderplantan tog jag med mig för ett par år sedan under en av mina otaliga promenader i omgivningarna. Ner med pinnen i en kruka med jord och på våren visade den sina första skott. Nu blommar den så här fint, det är en gammaldags grekisk klängros som blommar med fyllda blommor, inte så stora men med en ljuvlig doft.
När vi ändå är inne på att klippa sticklingar när man är ute och går, minns ni Lotti o Totte, vår nyårspromenad då Totte plockade fram fällkniven och skar av några sticklingar av en rosbuske vi passerade. Sticklingarna fick följa med mig hem för att direkt hamna i en blomkruka, så här ser det ut i krukorna idag, ni har med stor sannolikhet en rosenplanta som väntar på er här när ni kommer ner för att bo i ert hus till påsk:och uppifrån ser det ut så här i krukan:Det ser väl ganska hoppingivande ut...eller hur? Det kanske kan bli en gammaldags ros däruppe vid er fina mur vad det lider....

Åter till handelsträdgårdsbesöket - så skulle jag ha ytterligare ett par plantor av något som jag inte visste vad det var. Efter en knapphändig beskrivning med hjälp av både händer o fötter så förstod trädgårdsmästaren vad jag ville ha. Så här ser plantan ut just nu:
Den kommer senare med långa, tunna stjälkar med små rosa blommor i toppen, det ser nästan ut som rosa fjärilar som rör sig i vinden över plantan när den blommar. Jag planterade ett provexemplar förra sommaren, den har överlevt kallperioden...ja vad ska man kalla det...? har svårt att kalla det vi har för vinter, men den har i alla fall överlevt den svalare perioden och kommer med nya, fina, kraftiga skott.

Mme Citroën blev alldeles fullproppad när allt lastats in - summa summarum:

1 citronträd, 2,5
m ö h
3 rosenbuskar
8 rosmarinplantor
2 plantor som jag inte vet vad de heter

och allt detta till det facila priset av....  ja vad tror du, hur många € betalade jag?
Vinnaren får en burk oliver, avhämtas i Villa Olivia vid lämpligt tillfälleSå kan jag inte låta bli att visa en bild på Fresian som just öppnat sina första blommor. Färgen är så vacker mot de gröna bladen och blomman doftar så vårlikt gott.På sätt och vis är det bra att det inte blir så väldigt varmt på en gång utan att våren får ta den tid på sig den behöver. Desto längre tid får vi njuta av allt det vackra som just nu spricker ut.Det känns som vid pingst i Sverige som det ser ut här just nu. Mandel- körsbärs och äppelträden blommar och markerna står i sitt allra vackraste blomsterflor, temperaturen ligger på mellan 15 och 20 grader om dagarna, mer i solväggen.