Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Brand i vårt område

Posted 31 8 13

 Varje sommar brinner det på olika ställen i de torra markerna kring Medelhavet, igår var det tyvärr våra omgivningar som drabbades. På eftermiddagen noterade vi kraftig rök när vi tittade åt väster, det såg ut att brinna oroväckande nära och det rådde väldigt kraftig vind vid tillfället – denna kombination gjorde oss lite oroliga. Vi gav oss iväg i bilen en liten bit för att se försöka se var det brann, vi höll oss utefter stora vägen för att inte komma i vägen för ev brandfordon på de mindre vägarna.

 

 

Det är alltid svårt att komma åt att se, här är backigt och längre västerut rentav bergigt, så det är inte lätt att lokalisera brandhärden. Vi höll samtidigt noga koll på den grekiska nättidningen som rapporterar från händelser här i Messinien, de hade uppdaterad information under hela eftermiddagen/ kvällen och kunde informera att det var två brandhärdar, en mellan Yamia och Chrissokellariá och en vid Tsapi, alltså längre söderut.

 

Det kändes i alla fall betryggande att se att man ganska snabbt satte in flygplan i bekämpningen av branden. Vi kunde räkna till sex ibland sju flygplan som flög i en enorm jättecirkel över brandområdet - de gick ner här rakt framför huset i Messinska viken för att tanka vatten som de sedan vattenbombade brandhärdarna med. Många, många brandfordon och såväl brandmän som militär och frivilliga deltog i bekämpningen av branden.

 

Man konstaterar att när det verkligen behövs finns det resurser och de är oerhört effektiva. Under natten har bergsbyarna bevakats noggrant, klockan sju i morse kom de första flygplanen och fortfarande nu under dagen bevakar man på plats för att hålla koll att det inte blossar upp på nytt, vi kan höra och se plan som rör sig över brandområdet.

Lånad bild
(lånad bild)
En stor eloge till det grekiska brandförsvaret som gjorde en enorm insats.