Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Brist på olivolja men rik på vänskap

Posted 8 12 13I år liksom tidigare år skördar vi våra oliver första veckan i december, vädermässigt har 2013 inte varit de andra åren likt över huvud taget. Det var För Varmt och framför allt Fel Vind i april ”Det måste blåsa nordan nu” sa greken i april, detta år blåste det sydligt och sydliga vindar för med sig varm luft från Afrika och följaktligen blev det för varmt, över 30 grader i april – det mår inte olivblommen bra av, resultatet har noterats under året och märktes tydligt nu vid skörden!

”Aldrig i mitt snart 60-åriga liv har jag varit med om en så dålig olivskörd” säger min grekiska väninna.

Men hon kämpar på lika oförtrutet, oliverna ska ner - även om det endast blir ca 10-20% av normalskörden.


Brödet och maten fördelas lika bland olivskördarna.....
För de greker som är beroende av olivoljan för sin försörjning är 2013 ett helt borttappat år – det blir helt enkelt ingen inkomst från den ädla varan ”Είναι καταστροφή” övers. ”Det är katastrof!!” är vad man hör och det var väl inte precis vad detta redan hårt drabbade folk behövde just nu…..

Kanske att de får ihop så pass att de klarar familjens behov….men ingen kan ju leva på olivolja allena…?

Vi fick i alla fall tre härliga skördedagar tillsammans med våra olivskördande vänner i denna underbara miljö, kung Bore har brett ut sin vita mantel över Peak Elias och hans bröder på Taygetosbergen i bildens fond.

 Här på Peroulias längsta soffa i olivlunden vid havet råder ingen vinterkyla, på bilden är alla förväntansfulla olivskördare från många olika länder uppradade. Detta år var Grekland, Albanien, Litauen, Ryssland, Grekland, Skåne (eller hur Jan?) och Sverige representerade - alla med det gemensamma målet att samla in de oliver som lyckats mogna fram och få ner dem i säcken. Vi startar traditionsenligt med kaffe och saffransbulle, härliga kolhydrater som alla kommer att gå åt under skördedagen.

Hopsamlade oliver rensas för hand innan de går ner i säcken som forslas till kvarnen


Takis, en av de trevliga grekerna i skördeteamet detta år har en härlig förmåga att uttrycka sig i ord, han delgav oss alla sin egen sammanfattning av olivskörden när vi hade avslutningsfest under gårdagskvällen:

”Vi blev inte rika på olivolja detta år – men desto rikare på vänskap” – en viktig filosofisk tanke från en av våra fina grekiska vänner.

Avslutningsfest o glada vänners lag


Hembakt pizza ska det vara....inget annat matalternativ är tänkbart för att fira att skörden är avklarad för året. Oliver, feta och tomater förstås...och den obligatoriska olivoljan, vinet heter Retsina.


En nöjd olivbonde blickar ut över havet och kan slappna av efter ännu en avklarad skörd.


Detta år tog jag inga bilder under själva pressningen av oliverna, för den som är intresserad av att se hur pressningen går till hänvisar jag till decemberbloggar tidigare år, där finns allt noggrant dokumenterat i ord och bild.