Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Citroner, citroner, citroner och katthus

Posted 1 2 11


 

Just nu är det högsäsong för citroner, de är så fina just nu och det är så mycket man kan använda dem till. Här finns gott om tillfällen att hitta citroner som ingen verkar bry sig om eller vilja ha - de ramlar på marken om ingen tar hand om dem, så jag tar hand om en del.
Jag har kokat en väldigt god citronmarmelad och satt in en omgång hemgjord Limoncello i kylen att stå till sig ett par veckor.
Citronmarmeladen tillreddes enligt följande:

Fyra citroner skrubbas i vatten, riv skalet på ett grova sidan av rivjärn, se till att inget av det vita, beska som sitter strax under det gula skalet kommer med. Dela citronerna i fyra delar och skär loss fruktköttet från det vita innerskalet. Låt kärnorna vara med, de innehåller pektin vilket gör att marmeladen tjocknar lättare, de fiskas lätt upp när marmeladen är klar tillsammans med en del av de lite sega hinnorna som sitter kring fruktköttet.

 

Lägg skal och fruktkött i en gryta, tillsätt 2 dl vatten och koka upp. Tillsätt 4 dl socker, rör om så att det löser sig och låt marmeladen koka ca 30 minuter. Gör marmeladprovet - klicka lite marmelad på en kall tallrik, dra en sked igenom så att ett spår bildas. Om marmeladen rinner ihop igen behöver den koka längre, om spåret stannar kvar är den klar.

Sterilisera en glasburk eller två, 10 minuter i 100 grader i ugnen, häll i marmeladen medan den ff är varm, sätt på locket och ställ burken upp och ned tills marmeladen kallnat – det vakum som bildas gör att marmeladen håller sig längre i oöppnad burk.

 

 

Limonchello är enkelt att göra - koka en sockerlag på 0,5 l vatten och 0,5 kg socker – låt den kallna.

Skala av det gula skalet med en potatisskalare, skala tunna strimlor av skalet, bara det gula på 0,5 kg citroner. Lägg ner skalbitarna i sockerlagen, häll på 0,5 l okryddad sprit – lägg i en glasburk med tättslutande lock, låt stå i två veckor i kylen, sila av, drick o njut!

Limoncellon kan även användas i olika drinkar och som smaksättare i efterrätter och bakverk, mycket användbart eller hur? 

 
Limoncello


Citrongula blommor lyser också på marken olivlunden just nu.
Vi har haft ett par veckor med lite regn av och till, några dagar har bjudit heldagsregn, var det månne vintern detta år? Idag är det strålande sol och vi firade det med årets första lunch utomhus.

  

 
Första februari 2011

Jag har ju inte varit så flitig med skrivandet på sistone, det är så mycket annat som ska göras hela tiden. Vi har i alla fall hunnit hantverka lite grann bl a. Katterna har äntligen fått sin Kattstuga –

 Det blir härligt för dem att bo där under regniga dagar och nätter. Kattstugan är isolerad med frigolit på golvet och har en av husses gamla utslitna t-shirts ovanpå som liggunderlag – det gillar dom och helst vill de vara därinne alla tre på en gång. Vi förstod snart att vi måste ha ett stöd nertill på framsidan så att katternas alla ben får rum i stugan. Nu har stugan fått det och även en namnskylt  - Kattstugan -


Vi tyckte det var lite märkligt att katterna inte kom till oss när vi ropade Ulla, Lurven eller Makrill. Nu förstår vi varför – de förstår inte svenska – så våra katter har begåvats med även grekiska namn. Nu heter de Ella (som betyder kom) Jámas (som betyder skål) och Misó (som betyder en halv – hon är ju så liten). Nu ska det nog gå bättre, nu kan vi kalla på dem på det språk de förstår.


Jámas & Misó fd Lurven & Makrill