Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Den Messinska regnbågen

Posted 11 3 16Nu är det inte riktigt denna regnbåge jag syftar på, men visst är fotot vackert - tänk att kunna fånga en hel regnbåge från början till slut rakt utanför vår balkong mot havet.

Hembjudna till svenska goda vänner som upptäckte detta paradis flera år innan vi satte ner våra bopålar här….så många tankar ventileras….stort som smått…. alla var vi väldigt överens och känner en enorm ödmjukhet över att vi får tillbringa en tid här. Vi börjar verkligen förstå vilken förmån det är…det må vara kris i Grekland, men det märker vi inte av speciellt mycket just här. Här lever man som man gjort i generationer – de må var ”bonnigt” och ibland 50 år efter i både ena och andra avseendet….här är en herrans massa traktorer och ibland lite för många stöddiga gubbs med mycket ”macho”-inställning till alldeles för mycket - men trots allt – här är lätt att leva. Det finns så mycket att sätta värde på ….


Vårt gröngula guld - olivoljan - det är nu allmänt känt vilken fantastisk produkt detta är, så hälsosam att det saknar motstycke och vi har förmånen att för en tid få äga och förvalta 120 vackra olivträd som ger oss det gröngula
guldet…..
Vårt svarta guld….oliverna….våra vänner som bjöd på långlunch hade noggrant dokumenterat sina Kalamon-oliver, plockade vid olika tidpunkter och inlagda på tre olika sätt – alla så goda….vi skördar dem från träden här rakt utanför fönstret.

Vårt vinröda guld…..Peloponnesos röda druvor med Agirogitiko i spetsen…. vinområdet Nemea som vi har alldeles om hörnet bara ligger där och väntar på att bli upptäckt…..
våra vänner har sin egen vingård och nu var det dags att provsmaka deras röda vin från 2014….. vilka vinmakare till vänner vi har…..oj så gott vin de har lyckats få fram från sin lilla men mycket välskötta vingård.Vårt vita guld….de fantastiska vita druvorna som hänger i klasar på våra vinstockar, Moscofilero…..Rothitiko…Xino Mavro….m fl för att inte tala om russinen som maken får fram av de vinstockar som bär Sultanas…..solens sötma i ”ett nötskal”

 
Det brunlila guldet – Petimezi….ett koncentrerat hopkok av resterna från vintillverkningen …. smaken går ej att beskriva – den måste upplevas….helt gudomligt med ett par matskedar över den goda grekiska yoghurten som avslutning på en god grekisk måltid, eller tillsammans med en bit god ost.....


Det genomskinliga guldet – Tsipouro….ännu en produkt av resterna från vintillverkningen, i Italien är benämningen Grappa….här heter det Tsipouro.

Vi var med om en lustig händelse kring just framställning av Tsiporo för ett par år sedan, den tål att läsas igen, du hittar den om du går tillbaka till oktober 2014 i blogglistan. Scrolla förbi bilderna på renoveringen av Villa Antika och läs bloggen som har rubriken "Ännu en magisk afton" och det var det verkligen.....
 
Ett annat vitt guld - Fetaosten som numera är urspungsmärkt… vi fick prova en ny variant hos våra vänner….vi inser att många finns ännu kvar att upptäcka i vår lokala butik uppe i byn där fetaostburkarna står på rad i kyldisken. Vi prioriterar den fetaosten som tillverkas här i vår omedelbara omgivning.Våra orangea, gröna och gula guld - citrusfrukterna, på träden hänger både mogna frukter och stinna knoppar som just är i färd att slå ut….lyckostar ni som kommer hit om ett par veckor….. doften från citrusblommorna kommer att vara bedövande.


 

Vårt lackröda guld – granatäpplena – förra året var första året vi fick lite större mängd från våra granatäppelträd, ca 20 frukter totalt – i år har vi förväntningar på större skörd – en hälsoprodukt likt olivoljan….googla gärna och läs om granatäpplets oanade hälsofördelar…..Och så till sist – vårt gröna guld - Hortan - de färska vilda örterna - sparrisen som skjuter upp längs vägarna i olivlundarna,  på grekiska "Xorta" som växer vilt på överallt marken och varenda grek vet precis hur de olika örterna ska användas, det har de lärt sig genom decennier av svåra tider, det mesta går att ta vara på och göra något ätbart av. Plockas, rensas, rengörs, kokas och avnjuts sedan med olivolja, salt och citron.

 För att inte tala om den guldgula messinska honungen ….den kräver ett eget kapitel. Honungen har i present från mig fått en helt egen vandring ”Honungsvandringen” - många är ni som vandrat den tillsammans med mig…och fler är ni som kommer för att vandra den denna vår…..vandringen upp till den gamla byn. Där köper man den speciella honungen direkt ur biodlarens egen honungstunna, den honungen gör till och med självaste Nalle Puh avundsjuk…..

 Detta - mina bloggvänner - är bara ett litet smakprov på den regnbåge av fantastiska produkter vi omges av, sen har vi ju ”Det stora blå”…här rakt nedanför huset …Thalassa mou…