Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Det gamla huset i grannbyn

Posted 7 10 14

För fyra eller fem år sedan hade vi ett par från Sverige här på besök. De blev som så många andra helt förälskade i Messinien och framför allt i detta landskap med dess böljade toscanska kullar, vackra medelhavsvikar, otaliga olivlundar, de pittoreska små städerna och byarna med den urgamla kulturen.

När hemresan närmade sig hörde de sig för hos oss om vi kände till någon mäklare som kunde vara villig att visa dem några objekt. Vi var ju inte direkt uppdaterade på områdets mäklare, vi som just installerat oss i vårt eget hus Villa Olivia, men jag visste att i Sockerbagarens skyltfönster i Koroni hade jag sett att bland läckra bakverk visades foton på ett och annat objekt som var till salu här i området. Sockerbagaren, liksom många andra småföretagare, måste ha flera strängar på sin lyra.

Jag kontaktade sockerbagaren och joodå, visst hade han tid att visa oss några till-salu-objekt. Det svenska paret beskrev vad de sökte och följande dag visades vi runt i området på några objekt som skulle kunna vara av intresse.

Ett av objekten var detta

Mannen i det svenska paret blev väldigt intresserad av detta objekt - det gamla huset i grannbyn – han såg genast potentialen och sig själv renoverandes det, duktig hantverkare som han är.

Men damen var inte alls intresserad, hon hade tänkt sig något med ett läge i stil med Villa Olivia, alldeles nära havet. Det gamla huset i grannbyn ligger två km från hav och vacker strand. Vi visades till ytterligare några objekt men inget av objekten föll svenskarna ”på läppen”.

Jag däremot, kunde inte glömma det gamla huset i grannbyn. Under mina många vandringar i våra omgivningar hände det ofta att jag spatserade förbi och på håll slog mina lovar kring huset för att beundra det. Modellen på den gamla ytterdörren….. de långsmala fönstren som antagligen når nästan ända ner till golvnivå….proportionerna….och på framsidan....jag kunde tänka mig utsikten från den gamla balkongen som inte längre fanns, den lilla trädgården med sina citrusträd…. näää jag kunde inte riktigt se mig mätt på det…

Några år passerade och jag ventilerade allt mer sällan mina tankar kring huset. För ett par månader sedan tog jag återigen upp tråden med det lilla huset i grannbyn….

”Vilket hus.....?” Maken tittade storögt och förvånat på mig, han hade tydligen totalt lagt locket på om huset och stoppat undan det längst in i minnesbanken.

”Joo, visst minns du det lilla huset i grannbyn…? Låt oss ta en biltur dit och fräscha upp minnet båda två”.

Det gjorde vi….och vet ni vad…..det lilla huset i grannbyn är numera i vår ägo.

Under den korta bilfärden till grannbyn delgav jag honom mina tankar…”tänk att renovera upp det till ursprungsskick, nytt inner- och yttertak, ny ut- och invändig puts och fönster, fönsterluckor i trä av gammal modell och även en gammaldags ytterdörr i trä”…..min fantasi visste inga gränser….

Min make nappade så smått på min idé, ”Vi behöver kanske ett nytt projekt att engagera oss i, Villa Olivia har ju varit klar i flera år nu….” jag bara höll med.

Köpet är klart, huset är vårt och vi har döpt det till ”Spitaki Antika” – i svensk översättning ”Lilla antika huset”. Det lär vara byggt på sent 18- eller tidigt 1900-tal, det sägs att i huset har bott en familj där mannen var skomakare, han hade sin verkstad på nedre botten, men huset är nu inte bebott på nästan tio år. Det är ca 50 kvm stort, dvs invändiga mått, och har mycket tjocka väggar vilket innebär ett lite större yttermått. Möjlighet finns att inreda nedre plan för att få ytterligare utrymme om vi skulle känna för det.
Huset står på en tomt som är drygt 300 kvm, det står där i sällskap av två rejält stora citrusträd, ett apelsin- och ett citronträd, citronträdet har en kraftig, inympad mandaringren, så det är ungefär 50% citroner och 50% mandariner i trädet. Vi planerar att plantera ett fikonträd …..men inga olivträd.

Huset ligger inne i byn - dvs i utkanten, ingen biltrafik förbi huset…..och har helt makalöst vacker utsikt ut över nejden, bort över havet och vid klart väder ser man bergen i fonden…..I kommande bloggar här på hemsidan kommer man att kunna följa den pågående renoveringen.