Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Det var här allt började.....

Posted 31 5 14
....i detta anrika gamla stenhus i Chablis....här föddes tanken på att vi kanske skulle kunna åstadkomma något liknande en dag...Ägarna - det unga paret från Holland hade satsat allt de ägde på detta ställe. De hade båda sagt upp sig från bra och välbetalda arbeten i Holland, han advokat - hon marknadsförare, de ville något mer med sitt liv än det vanliga slitet i "ekorrhjulet" som är alternativet för de allra flesta och så fann de den gamla kvarnen som visserligen var i behov av liten upprustning, men som i övrigt uppfyllde alla de krav familjen hade. Det mesta fixades av "Mr Robert himself", med hjälp av lokala hantverkare. Kvarnen byggdes om till rymlig lägenhet för ägarparet, samt sex rum för "gäster i olika storlekar" - från enkelrum till familjerum.

Det gamla stenhuset var från början en vattendriven kvarn som fram till år 1960 försåg hela den lilla byn med elektricitet och det är beläget helt nära staden Chablis i Frankrike. Hit kom vi på vår "vinresa" år 1994, då vi tillsammans med goda vänner utforskade de franska vindistrikten Champagne, Sancerre, Bordeaux och Chablis m fl....och just här nära staden Chablis skulle vi bo några nätter. Ingen av oss hade gästat stället tidigare, men våra reskamrater som ansvarade för bokningen just i Chablis hade noggrant valt ut just detta ställe.
Vi kunde inte hamnat mer rätt, unga familjen Gilles, Yvette, Robert och lilla Claire som då endast tre år gammal, tog emot oss så fint i sitt gästgiveri. Familjen Gilles inspirerade oss till att vilja ta emot människor på samma sätt, genom "det personliga mötet" - det fick vi verkligen hos dem, vi fick inte bara tak över huvudet - vi fick hela deras historia om hur de hamnat just där....

Deras ställe drevs visserligen i mycket större skala än vårt Villa Olivia där vi bara kan ta emot fyra personer, i "kvarnen" som vi kallar stället kunde man ta emot upp till ca 15-20 gäster, men ändå..... Efter ett par år blev ännu ett besök i "kvarnen i Chablis" denna gång med dotter Johanna tillsammans med sin Stefan, de blev lika betagna som vi i stället och dess ägare.

Några år efter vårt andra besök i kvarnen sålde familjen stället och flyttade till Nya Zeeland, där arbetade de upp något liknande och trivdes med det i många år. Lilla Claire växte upp och det blev startskottet till att de funderade på att återvända till Europa inför hennes universitetsstudier. Nu bor de sedan ett par år åter i Holland, Maastricht blev deras nya hemort och det är tydligen ett utmärkt lärosäte för dottern Claire.

Vi har under hela denna långa tidsrymd som passerat - i år faktiskt 20 år - haft kontakt med familjen och de har följt oss på vår resa fram till färdig Villa Olivia.

Nu har jag spart det allra bästa till sist, detta år kommer de hit och hälsar på oss, till hösten får vi rå om familjen Gilles, Yvette, Robert och Claire kommer att gästa oss under nästan en hel vecka. Vi har börjat fundera så smått på hur detta ska uppmärksammas och firas.... naturligtvis ska de få en lika fin introduktion till vårt underbara Messinien som vi fick till deras fantastiska Chablis....de hade vinet - vi har oliverna och olivoljan.

Det känns så spännande att träffa dem alla igen, hela 20 år efter det att våra vägar korsades för allra första gången.

För er som är intresserade av att läsa mer om kvarnen som drivs som gästgiveri än idag kommer länken här