Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Efteråt...

Posted 18 12 14Man kan se på träden att de känner sig både lättade och lättare nu när de blivit av med sin tunga börda av oliver. Det blev ett ovanligt gott olivår i våra trakter, gamla greker säger att det aldrig varit med om liknande – det var ju trevligt att ett sån’t år infann sig just när vi råkade äga en olivlund.


Trädens grenar rör sig nu så lätt i vinden….

Att vi skördat våra oliver det vet våra trogna bloggläsare - den berättelsen fick ni i förra bloggen. Nu håller vi på med efterarbetet som i första skedet var att tappa upp all olivolja till er som tecknat er för vår "Olivolja Nouveau" dvs den pinfärska, ofiltrerade oljan. Nu är det avklarat och sändningen är på väg.

Skulle vår olivolja nå Sverige innan jul? Det var en fråga vi ställde oss innan skörden – nu vet vi svaret. Den hann hem innan jul….om nu inte lastbilen som är på väg sista sträckan mot Stockholm just idag hamnar i diket. Just idag ska bilen nå sin hemterminal i Järfälla och lasten ska lossas under morgondagen. Bor ni inte alltför långt bort från huvudstaden så är det fullt möjligt att få sin dos av Villa Olivias olivolja endera dagen. För er som beställt och bor lite längre söderut är en transport bokad, har i skrivande stund inget besked om när den når sin destination – Skövde. 

Det som händer i olivlunden just nu är att vi, dvs maken tar hand om allt efterarbete med grenarna. Han arbetar enträget mellan regnskurarna….ja det har regnat en hel del de senaste dagarna. Alla nedsågade grenar tar han nu hand om, grenar som ligger i jättestora högar här runtom i olivlunden.Allt sorteras upp, stor ved, liten ved och så ”tändved” och det som inte ens duger ens till tändved körs genom flistuggen och flisen sprids därefter ut här runtom kring träden, allt enligt naturvänliga metoder.


Så snart det blir en lämplig dag kommer vi att sprida ut ekologisk pelleterad getspillning kring alla träden så de har lite att festa på fram till nästa olivskörd.


Att tvätta smutsiga säckar för hand i olivtvål har varit ett digert arbete för mig, de hängs sedan upp till tork på trädens grenar.

Att ta hand om de stora näten som läggs ut i olivlunden vid skörden har varit en annan syssla. De ska göras rena från kvarblivna oliver, blad och grenrester, därefter ska de spolas av – detta år skötte regnet om det. Vi lägger ut näten i sin fulla storlek mellan träden och så sköter naturen dvs regn och blåst om rengöringen, detta år fick naturen även god hjälp av stora hagel, en rejäl hagelskur kom häromdagen. Därefter torkas näten i solen. Nu ligger näten torra och rena i sina säckar och väntar på att användas igen nästa år vid denna tid.

För er som undrar hur det står till med huset i grannbyn ”Villa Antika” där det tidigare gjordes så enormt snabba framsteg i renoveringen kan jag rapportera att fram till olivskörden gick det snabbt, men sen……sen slog det tvärstopp. Alla och jag säger ALLA jobbar med olivskörden, snickare, murare, målare, rörmokare, elektriker, ja alla….alla utom tandläkaren han fanns som tur var på plats och kunde fixa en trasig fyllning häromdagen.