Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Efter regn kommer grått

Posted 8 3 13


Några dagar med ostadigt väder och regn har passerat, först kommer blåsten från nordväst sen kommer kraftiga blåsten från sydost, dvs rakt in på vårt hus ända från Afrika, ja kanske Kreta tar emot lite....men annars är det faktiskt öppet i gattet man ser på nedan bild, ända till Afrika....det är ju inte så himlans långt dit när man tänker efter, men för långt att ro till.För dig som har möjlighet att ladda ner Aftonbladets reseguider finns det just nu en trevlig ny guide att ladda ner, den har fått namnet "Kalamata, en grekisk delikatess", och handlar inte bara om Kalamata, den handlar om hela vår vackra halvö, mest om södra Peloponnesos. Jag laddade ner den och tycker den gör vårt lilla hörn av Europa rättvisa. Den beskriver verkligen hur vackert och mångsidigt här är och den framhåller mat, vin och bygdens fantastiska produkter, t ex kalamataoliverna och olivoljan från Koroneïki-oliverna, den handlar om grönsaker och frukt som får mogna i solen och smakar som frukt och grönsaker ska smaka.
Första sidan inleds med rubriken "Havet, maten, vinet och människorna" det mesta fångat med några få ord. Och man beskriver Messinien som "Greklands Toscana".....så sant...här finns kullarna, de urgamal bergsbyarna med vyer utöver det vanliga, cypresserna och de fina stränderna med rent och klart vatten.

Glädjande är också att vår lilla pärla Koroni hamnar som nr 1 av fem "måsten" när man besöker området, byn omnämns bland fem byar och bland fem stränder som man bedömer som de bästa, härligt! Hoppas alla tavernaägare i Koroni får en bättre säsong detta år, det är de värda, det har säkert varit kämpigt för väldigt många.I vår egen lilla "taverna för två" serveras i kväll det som visas på ovan bild, så typiskt grekiskt. Man köper de där stenhårda skorporna som finns i de flesta supermarkets och brödbodar, man lägger dem i vattenbad en liten stund, inte så länge att de blir en enda sörja, utan bara så att de blöts upp lite på ytan. Se'n steker man det lite uppmjukade brödet i olivolja på inte så hög värme, det ska var lagom så att vattnet och olivoljan hinner tränga in lite. Det stekta brödet toppas sedan med hemkokt, örtkryddad tomatsalsa. Över hela härligheten strösslar man fetaost skuren i småbitar och till sist ringlar man lite av den fina olivoljan av Koroneïkioliver och självklart några kalamataoliver till.
Till detta serveras ett glas rött vin av den lokala druvan Agiorgitiko, eller "S:t George" som det blir på "internationelliska". Missa inte denna läckerhet....Självklart ska vinet producerats på någon av de eminenta vingårdarna i Nemeaområdet på norra Peloponnesos.... vingårdarna ligger där och bara väntar på att bli upptäckta och få lite välförtjänt uppmärksamhet.