Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

En höna stal hela showen….

Posted 13 4 15


Så har även den grekiska påsken passerat….idag sover många ut efter den låååånga gårdagen, en dag som för många varade från arla morgonstund till sena kvällen.

 

Redan kl 06 påbörjade grillmästaren den glödbädd där man skulle grilla de hela lammen, vid 08-tiden var elden redo att börja värma upp lammen, sigá sigá….långsamt, långsamt till ett perfekt grillat lamm att serveras mitt på dagen.

 


 

Den stora kniven fick tas fram när lammen skulle styckas.....


 


Dagen bjöd på strålande sol och många hade samlats för att delta i gemenskapen och smaka på det perfekt grillade lammet. Jag kunde konstatera att det i år var ovanligt många svenskar på plats. Den lilla byn har blivit otroligt populär och fler och fler nordbor har redan eller kommer inom kort att ha anknytning till byn i form av mark- eller husägande. Alla som igår var på plats i sina boningar där samlades för att delta i firandet av den stora dagen – Påskdagen – för de grekortodoxa är det årets största dag.


Jag tyckte det var lite underligt att en höna spankulerade omkring helt obekymrat och orädd bland alla gäster…Jag hörde mig för om vi möjligen behövde återbörda hönan till sin hönsgård som naturligtvis måste ligga alldeles i närheten.

-Va???? Vet du inte…det är ju Stavroulas höna, Stavroula bor med sin höna och sin familj i Aten och hönan följer med Stavroula vart hon än är….hönan har till och med en egen plats hemma i soffan hos Stavroula….. nu är Stavroula här i sitt sommarboende med sin man och sina döttrar och naturligtvis är hennes kära höna med….

Jag trodde man skojade med mig, en höna hemma i lägenheten??….jaja…jag vet ju…här kan allt hända och jag borde ju veta vid det här laget att inte bli förvånad över något över huvud taget.

 


Joodå Stavroula har haft sin höna sedan den var liten kyckling och den är helt tam, den till och med sätter sig i Stavroulas knä när hon säger "katse kato..." dvs "sitt ner..."

Hönan lät sig villigt klappas och hon spankulerade omkring bland folk, ibland hördes ett förskrämt kacklande….då hade någon råkat trampa hönan på foten…

Man kan lugnt säga att hönan stal hela showen……och när ska väl inte det tillåtas om inte på påsken. 


Dans till vacker utsikt....Utsikt mot Ag Sofia och byn Charakopió i fonden...