Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

En minnesvärd resa

Posted 26 4 14Under flera års tid har min grekiska väninna och jag talat om att åka till Sverige tillsammans. Min väninna är absolut inte resvan, hon har mest rört sig inom landet och utomlands har hon endast varit endast vid enstaka tillfällen. Detta var en stor sak för henne, hon som hela tiden arbetar med allt som rör sig i en mycket aktiv olivodlarfamilj, vilket är långtifrån att vara på resande fot i främmande land.

Nu skulle det äntligen bli av, flygbiljetter, tågresa, boende och hyrbil bokade sedan flera månader tillbaka, allt förberett ordnat och fixat. Väninnan var mycket spänd på det hela och såg fram emot resan väldigt mycket. 

De första tre dygnen skulle vi tillbringa i Stockholm, jag hade hittat en trerumslägenhet centralt på södermalm som passade våra önskemål om varsitt sovrum och två badrum. Därefter tågresa ner till den del av Sverige jag kommer ifrån. Tre dygn hos dottern i Mariestad innan tågresa tillbaka till Stockholm igen. Allt klaffade perfekt och stort tack till min dotter, mina systrar och goda vänner som öppnade sina hem och dessutom assisterade när vi hade en eller annan transfer i resan, tack allesammans som gjorde vårt Sverigebesök till en så fin och minnesvärd upplevelse.

Lägenheten i Stockholm fann jag via http://www.gastrummet.com, den var rymlig, proper och bra på alla sätt och vis, belägen i ett välskött område, ett mycket bra alternativ till hotellvistelse.

Kommentarer jag fick av min väninna:

Ååhhh vad rent och snyggt det är överallt….och lekplatser på innergården till barnen….åhh vad tyst det är i huset, när jag är hos min dotter i Aten hör vi både vad grannarna vid sidan talar om och paret som brukar gräla om nätterna i våningen ovanpå ska vi inte tala om…..här är ju alldeles tyst….AHA…slänger man soporna i ett rör som går ner i marken…..måste man sortera….? Vart tar de vägen sen då….? AHA det finns platser där man sorterar sopor innan det brännbara bränns, röken renas och värmen tas tillvara…. återvinning….?

Ja, hur förklarar man det? Med en del utvikningar kring ordet ”recycle” lyckades jag till slut förklara vad det var….

Många AHA-upplevelser blev det, speciellt för min väninna, Åhhh så varmt och skönt alla svenskar har det inomhus - fjärrvärme???….vad kan det vara och hur fungerar det…….?

och varmvatten lika varmt hela tiden….kommer det alldeles av sig självt…? Man behöver inte sätta på elen nånstans för att få varmvatten….? Hur fungerar det då…..?


Och vad är detta? Bildäcken som hänger i träställningar på lekplatsen på husets innergård …..”AHA…barnen gungar däri…jag måste prova…. liknande kan ju inte vara helt omöjligt att tillverka i Grekland, jag som så gärna vill bereda en lekplats till mina barnbarn och alla de andra barnen i min by” 

Hela veckan bjöd Sverige oss på vackert väder, Stockholms torghandel med färgglada påskris stod för färgprakten, så vackert mot de ännu svarta träden, när vi tog tåget längre söderut kunde jag presentera både Tussilago, Blåsippa och Vitsippa och lite vårgrönt fräscht på marken.

 


 

Under veckan kunde vi njuta av olika svenska smakupplevelser, lammkotletter styckade på svenskt vis som inte riktigt styckas som de grekiska serverades med potatisklyftor som inte påminde speciellt mycket om de ”batates” man alltid serveras i Grekland, ljuvlig skinklasagne, kaffestund med våfflor + sylt och grädde, färsk lax med sparris och färdig hollandaisesås från Lallerstedt, frukost med bl a leverpastejmacka och smörgåsgurka – mycket exotiskt, skaldjurssoppa med saffran och färska räkor, älgfärsbiffar med kantarellsås, semla…you name it…. väninnan klagade på att byxorna kändes trånga på planet hem, hon är inte van att äta både frukost, lunch och middag och framför allt inte så stora portioner och inga efterrätter…..kosthållningen i hennes hushåll till vardags är mycket mer spartansk, det blir nog till att köra med den kosthållningen ett tag framöver för mig också…..tänk att det ska vara så gott med mat….. 

Många gånger under resans gång fick jag undrande frågor om det ena och det andra, olikheterna mellan hennes vardag och min blev mer uppenbar på resa eftersom när vi umgås här handlar det om hennes vardag eftersom jag är så intresserad av att lära mig mer om det. Vi hade stor nytta av min iPad i översättningssyfte många gånger, iPad hade hon inte så mycket koll på hur en sån fungerar och vi skrattade hejdlöst var när min iPad plötsligt började prata grekiska…..”Just one klick and this machine can speak???? Also Greek????… and old fashion Greek…pannagia mou” åt detta skrattade vi gott och länge …. För mig var det mest komiskt att se hennes helt omaskerade förvåning…. 

Eller när hon använde sitt Maestro-kort första gången…..”men hur vet maskinen hur mycket pengar jag handlat för….?”

I detta lilla hörn av Europa är det ff kontanter som är det vanligaste betalmedlet, hon tyckte att det var förfärligt smidigt när hon väl lärt sig hur det funkade med betalkort, en härlig kommentar från min väninna var ”Hemma i Grekland är jag rädd för jordbävningar, här är jag rädd att använda detta plastkort för betalning, man vet aldrig vad som kan hända….”

 Vi provade även på ett annorlunda alternativ för lunch, Afternoon tea


”Och hur ska jag förklara för mina engelska vänner därhemma att jag provat på Afternoon tea till lunch i Sverige….” undrade hon med ett gapskratt.

”Och jag måste komma ihåg att berätta för min dotter att vi kunde åka bil i skidbacken vid det stora berget (Kinnekulle)….rakt under skidliften…(vägen stängs av utanför skidsäsong – tack och lov) nu var det barmark så vi kunde köra bil i ”skidbacken” till väninnans stora förvåning och förtjusning. 

Och hennes stora, förvånade ögon när hon bekantade sig med sopsorteringen på MacDonalds, efter hamburgaren var f ö hennes livs allra första …..hon kallade hamburgaren ”bifteki såklart….” allt skulle sorteras i olika små fack, till och med sugröret hade ett eget fack i sorteringsbingen, man undrar hur lång tid det ska ta innan vi hittar liknande sortering här i Grekland….


Eller när hon vid besök hos min kusin upptäckte att kusinen har en inramad grekisk flagga på väggen i ett fotokollage samlat från alla familjens greklandsresor…..min väninna blev både stolt, rörd och glad. Inte alls självklart för en person som inte varit utanför Greklands gränser mer än en eller högst två gånger i sitt liv att andra människor åker utomlands kanske både en och flera gånger per år. Överraskande också för henne att möta alla i grekofiler som finns överallt i Sverige.

 

Innan resan gav jag henne ett Sweden-kit,

   

Och aldrig hade hon ägt och heller inte beövt ett par vantar (bara arbetshandskar)…..vantarna åkte av och på hela tiden, hon tycktes glömma eller kanske gömma dem i väskan, hon gick hellre och vred sina händer i kylan…för vantar….njaaa, det kändes ovant….undrar hur pass nariga händer hon har nu…. i detta klimat har vi varken nare eller vantar...så jag har full förståelse för att det kändes ovant för henne.

Eller när hon med liv och lust grävde i jorden i dotterns kompost och njöt av stunden när de tillsammans planterade ett par fina vårkrukor att pryda husets framsida….då passade det med arbetshandskar, det kändes vant….


 När vi satt och åt vår hotellfrukost sista morgonen innan hemfärd spärrade hon upp ögonen stort och sa "LOOK Annette, what is this????"
Hon hade fått syn på en man med två stora hjul under fötterna komma susande utanför fönstret i full fart….och hur förklarar man en Segway...När vi hämtats upp på flygplatsen och vi körde genom våra alldeles vanliga hemtrakter här i Messinen, kunde jag se att hon nog längtat hem en smula trots alla härliga upplevelser vi haft under veckan, såg jag inte en tår i hennes öga när vi släppte av henne vid sitt hus….”Ahhhh spitaki mo”…..sa hon förnöjsamt med ett skratt i rösten