Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

En oslipad diamant

Posted 17 1 12

 

Det är ganska smickrande att veta att Sverige och svenskarna är med och ligger i framkant när det gäller att snoka upp härliga resmål. Skandinaviska Langley Travel har storsatsat och öppnar i vår en helt ny anläggning här på Peloponnesos längst in i Messinska viken ”Buca Beach Hotel and bungalows”. En konceptanläggning som tar hand om allt från flygstolen till boendet, serverar frukost och middag inom området varje dag, erbjuder pooler, olika typer av bastu, spa med behandlingar och massage och arrangerar utflykter av högsta klass runt om i Messinien. Visserligen kanske inte övrig turistnäring i området kommer att kunna tillgodräkna sig så värst mycket inkomster pga just upplägget, men det ger många arbetstillfällen till bygden, vårt område placeras på kartan och fler och fler människor förstår att här finns så oerhört mycket mer än sandiga beacher och ”all-inclusive” ställen. De kommer tillbaka och letar reda på andra ställen att bo på där inte allt är serverat utan lämnar mycket till den nyfikne resenären att smaka på och som hellre gör upptäckterna på egen hand än låter sig bussas runt och blir en i mängden. Inget ont om charter, men det lämnar inte mycket över åt det egna initiativet, men för förstagångsbesökaren ger det en liten försmak av vad Messinien har att erbjuda.

Tyvärr glömde jag ta med mig kameran på dagens utflykt, men jag kan meddela att byggnadernas design bestod av raka linjer i en mycket fin gråskala, materialen var glas, betong och rostfritt, sparsmakat och mycket snyggt. Man kan ana den vackra medelhavsstämningen som håller på att formas, enorma grönytor, fullvuxna olivträd, stora palmer och cypresser, lägg till blomster typiska för denna miljö och Du har ett paradis. Anläggningen ligger nästan direkt på stranden, Buca beach är en blåflaggad sandstrand. 

Hoppas inte Langley har något emot att jag lägger en länk här till deras nya resmål Buca Beach i Messinien
http://www.langley.eu/sv/solresor-sommar/Kalamata/Buca-Beach/

De lägenheter vi fick tillfälle att se hade en makalös utsikt över hav och berg, så vackert att se när den nedåtgående solen lyser på de höga bergssidorna på andra sidan Kalamata, man har dem rakt i synfältet i sin lägenhet när man ser bort över havet…..soluppgångarna över Taygetosbergen går inte av för hackor de heller ….. 

Flera av oss som bor eller har hus härnere har varit i kontakt med Langley, intresset av att köpa enbart flygstol till Kalmata är naturligtvis av mycket stort intresse för oss. Vi har tyvärr alla fått samma svar från Langley ”Vi har i dagsläget inga som helst planer på att sälja endast  flygstolar till Kalamata”.

Nähä – så var det med det. Jag hoppas att de ändrar sig lite längre fram och att det kommer att bli möjligt att köpa stolar till Kalamata från både Stockholm och Göteborg.
 
Nog med reklam om Langleys nya resort – jag hoppas verkligen att de lyckas med sin nya storsatsning, kan bara instämma i att de visste vad de gjorde när de valde denna oslipade diamant som vår del av Grekland är. Måtte Messinien bara kunna få behålla sin karaktär av det genuina Grekland och inte bli en kopia av så många andra orter som finns kring Medelhavet, låt denna del få vara så här härligt gammaldags och lite annorlunda. Måtte reglerna få bli kvar att man inte får bygga bostadshus på mindre än 4 000 kvm tomt om man bygger utanför tättbebyggt område, längre söderut på Messinska udden är det t o m 10 000 kvm som gäller. Hoppas Grekland har råd att fortsätta ge sina invånare denna fördel, att inte tränga ihop för många människor på ett alldeles för litet område. Låt oss hoppas denna del av Grekland får förbli så här orörd som den är, inte minst för kommande generationer att kunna njuta av. 

Här är det kallt just nu – åtminstone när det blåser, +5 och ettrig nordan biter i kinderna. Det har blivit något fel på luftströmmarna denna vinter, de varma vindarna har tagit sig en nordligare bana än de brukar och vi får ner iskall luft över Grekland med nordanvindarna som tydligen bestämt sig för att stanna ett tag till. Hittills har inte januari bjudit oss på några Halkyoniska dagar….vi hade fyra veckor av det slaget förra året, vanligtvis brukar det komma två veckor med sådana dagar i januari, förmodligen får vi i år sota för att vi fick dubbelt upp förra året. 

Men vad gör väl det när man vet att det endast är några veckor innan vi har våren här…jag har skådat de första mandelblommorna, de får en lång blomning i år pga det kyliga vädret. Snart börjar fågelsången ljuda över nejden och luften fylls återigen av den söta doften från apelsin- och citronblom som nu knoppas och slår ut lite längre fram.