Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

En regnig marknadsdag i Kalamata kan vad som helst hända

Posted 16 10 13

Det kan t ex sluta med fisksoppa eller friterade zucchiniblommor – vår regniga dag i Kalamata slutade med både och....

Bilden nedan visar den trevliga damen som vi alltid handlar vår fisk av, hon vet vilka fiskar man ska använda till vad.

Många, många som inte hade en aning om vad marknaden i Kalamata var för något vet idag vad den väldigt fina marknaden har att erbjuda, tack vare att vi visat dem det.Fräscha grönsaker, finaste frukten, grekiska specialiteter av alla de slag, kött, fågel, ägg, ost….och icke att förglömma den enormt fina fiskmarknaden.

Våra gäster som vi besökte marknaden med denna gång var väldigt intresserade och plötsligt hade ”kocken” i gänget handlat allt som behövs till en fisksoppa och plötsligt tyckte jag att studions lilla kök var allt alldeles för litet för att tillverka en sjusärdeles omfångsrik fisksoppa – kocken fick plötsligt tillgång till husets kök och "abra kadabra" – inte vet jag hur det gick till, men plötsligt var min gröna Le Creuset-gryta fylld till brädden av en fiskgryta som jag sällan smakat maken till.

Vi andra roade oss med att fylla ett trettiotal zucchini-blommor med en blandning av finhackad fetaost (det är ju fetaostens dag i Sverige idag) likaledes finhanckade tomater och purjolök, färsk oregano och rosmarin, detta rördes till en smidig smet med husets olivolja. Blommorna fylldes i en hast, friterades till oigenkännlighet och avnöjts som förrätt till fisksoppan under taket på vår altan i sällskap av vitt vin och ett strilande regn.

Soppan med ett gott grekiskt lantbröd inmundigades under trivsamma former till blixtarnas sken och åskans dundrande – men här vilar ingen sorg – i morgon har vi sol och fint igen.