Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ett brev

Posted 10 10 10
…snarare än ett e-mail damp ner i min inbox en dag. Jag kunde direkt känna att den här personen kunde skriva…
 
Han skrev bl a om att han tyckte det var roligt att fler gjort som han och  byggt sig ett hus härnere, han följde oss på vår hemsida – tyckte om bilderna och citat:
 


 
"Särskilt bilden med högen av Kalamonoliver på bordet. Vi har hittat ett träd i vår olivlund med sådana oliver, i övrigt bara sådana här små Koroneiki. Jag läste er upplysning om att man måste plocka fem tusen sådana oliver för att det ska räcka till en liter olja och låg sömnlös i natt och räknade 10 L = 50 000 oliver och 100 L = en halv miljon oliver etc. Och eftersom alla ska skörda sina oliver samtidigt är det inte så lätt att hitta folk just då. Så i mardrömmen plockade jag dem ensam ett och ett...och kom som snigeln aldrig fram”  slut citat 
 
 
                                
 
Han som beskrev sin mardröm om olivplockning heter Jan Henrik Swahn och är översättare och författare. Jan Henrik är en stor greklandsvän, översätter språket, och skriver artiklar om landet, senast nu i SVD under rubriken ”Vi betalar inte, vi betalar inte” beskriver Jan Henrik sina tankar kring finanskrisen i landet.
 
Jan Henrik har länge närt drömmen att få bygga ett hus i Grekland, valet föll inte helt otippat på Peloponnesos – det riktiga Grekland (i den mån det finns kvar). Han innehar ett stort mått av engagemang och envishet och arbetar ibland dagar i sträck för att få klart en mur eller en trappa i olivlunden.
 

 
 
 
 

 
Länge var vårt besök planerat - så en vacker dag i somras blev det äntligen av, vi beger oss upp till Kalliroi för att besöka olivlund.com, besöka Jan Henrik i hans och hustrun Margaritas hus och vännerna Eva och Björn som bor i det andra av de tre husen på höjden.
 
I olivträdets skugga serverades vi en utsökt, kall potatissallad smaksatt med husets olivolja och färska örter, tillbehör i form av kallskurna grekiska specialiteter, en iskall Retsina svalkade strupen.
 

 
Det blev ett mycket trevligt besök med livligt prat och utbyte av erfarenheter om hur det är att äga en olivlund i Grekland, där är vi ju definitivt i samma situation. Jan Henriks dröm var av lite annat slag än vår, Jan Henrik planerade från början ett kollektiv på berget i Kalliroi. Tre hus är hittills byggda och ett finns till salu för hugad spekulant.
 
Jag vill lova att det är en fantastisk idyll däruppe, där råder total avspänning och frid, man hör olivträdens sus, man ser rovfåglarna tyst svinga sig i termikvindarna mellan bergen, lägg till detta den makalösa utsikten och möjlighet till hur mycket (eller lite) arbete som helst.….OCH det fina vinterklimatet inte att förglömma.
 

 
En drömtillvaro för väldigt många…bara att få vistas här, kunna sitta och filosofera, författa eller syssla med annat skapande. För den som tycker om kroppsarbete finns hundratals träd kvar att befria och beskära efter årtionden av eftersatt skötsel, belöningen blir den bästa tänkbara, en olivolja i världsklass + härlig motion.
 

 
den här miljön kan inspirera vem som helst……
 
 
Interiörbilder från hus nummer tre – huset som fortfarande finns till salu 

Hela huset har vackert trägolv....
 

 
 
 Alla fönster är planerade att ge bästa utsikten....några av dem går från golv till tak.
 

 
Allra bäst beskriver Jan Henrik sitt projekt själv, gå in på olivlund.com surfa runt och njut av hans text och alla bilder.
 
Stort tack till Jan Henrik, Eva och Björn för härlig samvaro en skön sommardag, idag när det regnar och blåser snålvind på riktigt, då passar det bra att sammanfatta besöket hos er på bergssidan i Kalliroi.
 


 
Välkomna åter till oss i Villa Olivia när ni är i Grekland nästa gång!