Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Får jag presentera.....

Posted 13 2 13

 

 ......Leif Olin, Villa Olivias egen huskonstnär.

Leif med hustru Agneta har återigen gästat oss och nu pryder Leifs konst våra väggar än mer än tidigare. Leif Olin, en vän från förr som vi återfunnit tack vare Villa Olivia.

 

För några år sedan när Villa Olivia var alldeles nybyggd hade vi ett svenskt par här på besök, ett par som har ett hus här i grannbyn sedan lång tid tillbaka. Just denna gång kom de tillsammans med den svenska väninnans syster till vårt hus.
Hos oss, som i de flesta andra hus, är våra väggar prydda med tavlor som vi samlat på oss genom åren. Vid vår greklandsflytt valde vi ut de tavlor som vi har en speciell känsla för och som vi har en historia med, en av de utvalda tavlorna var en tidig Leif Olin från nå’n gång på tidigt 80-tal.
De två bilderna nedan är från den tiden:


 

 

Den uppmärksamme läsaren ser att det är just nedan tavla Leif håller på att  färdigställa på bilden ovan.
Ovanstående målning kom i vår ägo nästan redan innan den hade torkat helt och sedan dess har den alltid hängt i vårt kök, visst är det en typisk kökstavla?

Tillbaka till nutiden, till tiden för besöket av våra svenska vänner. Den besökande damen fastnade just vid Leif Olins tavla, hon tittade lite närmre på den och utbrast ”men där hänger ju en tavla av min forne kollega, Leif Olin!!??”  

Hur stor är sannolikheten att något dylikt ska inträffa i en olivlund i Grekland?

Så kom det sig att vi fick veta vart Leif hade tagit vägen….märk väl, detta var innan Facebook hade slagit igenom så totalt. Vi fick veta att hon arbetat tillsammans med Leif tidigare och att hon fortfarande hade kontakt med honom.

Via den svenska damen fick Leif vår adress här i Messinien och strax efter vännernas besök kom ett långt, fint handskrivet brev från Leif, kontakten var därmed åter etablerad.

Så kom Leif och Agneta hit för att gästa oss i Villa Olivia. De blev som så många andra mycket förtjusta i denna ännu lite okända del av Grekland. Som alltid ser Leif tillvaron ur konstnärens perspektiv och med sin kamera fotograferade han ett och annat som sedan blev till ”Kalamataserien” en serie på ett antal olika tryck och etsningar, varsågoda - här nedan presenteras några av dem:

 

 


 

Det genomgående temat är såklart oliver och olivträd i alla dess former, den ena bilden vackrare än den andra, jag tycker Leif har lyckats fånga själva stämningen i olivlunden i bilderna.

I höstas blev det ett andra besök, då dekorerades våra två studios med alster från Leifs händer, de hänger där till beskådande och de finns även till försäljning för den som är intresserad av ett köp.

Och i vår egen del av huset hänger Leifs hyllning till olivmarkerna kring Kalamata, en stor, fin olja som vi är mycket förtjusta i och stolta över att få vara ägare till.

 

 

 


Även Leif o Agnetas hälsning i gästboken blev ett vackert litet konstverk:

 

 


Blev du sugen på att se mer av Leifs konst, ta en titt på hans hemsida
www.leifolin.se