Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Färger

Posted 24 10 08

Just nu är Villa Olivia grå ....undrar om det är av väntan.....?

Idag är det hela åtta byggarbetare på byggplatsen, fyra som håller på med puts av huset och fyra som murar öppen spis, dvs två murar och två hantlangar. Så många som ÅTTA är det inte på plats samtidigt så ofta. Det gillar vi, snart kommer Villa Olivia att vara vit, finputsen är alltid vit, sen kommer den väggfärg vi valt. Den sanne bloggläsaren vet att vi har haft funderingar på vilken färg VO ska få, grön eller ljust gul, för er som fortfarande undrar kan vi berätta att hon kommer att bli ljust gul, vi vågade inte välja en grön färg, tänk om det blir fel....sån't jobb att måla om...nej, vi fegade ur och VO kommer att blir ljust gul. Med vita, upphöjda, 15 cm breda kanter kring fönster och dörrar och matt , vit aluminium på karmar för fönster dörrar och även till fönster- och dörrluckor, allt underhållsfritt. Alla järnräcken blir i svartmålat järn, kräver underhåll i form av målning dock, undrar hur ofta?

Mer färger, i onsdags var vi på marknaden i Kalamata, nedan bild visar platsen där man säljer växter, både blommande och ätbara:

Vi köpte fyra rödkålsplantor och en oregano, vi håller på och köper upp oss på plantor som kan komma att ge oss något ätbart, svenska kronan sjunker ju som en sten mot euron....rödkålsplantorna har kommit i jorden och har blivit sällskap till våra redan planterade broccoli- blomkåls- och vitkålsplantor, löken, potatisen och tomatplantorna. Auberginerna börjar ge skörd igen, likaså paprikan, i eftermiddag kommer vi kunna plocka ganska mycket paprika, blir till wok i kväll, wokas i olivolja och sprätts över med förskpressad vitlök strax innan servering.

Orange:

Av denne glade gosse med tröja som matchar produkterna han säljer, köpte jag en påse morötter. Vi har visserligen morötter på gång i grönsakslandet, men ack så små än så länge...till jul kanske..?

Brunt:

Vi köpte också färska kastanjer på marknaden, jag har aldrig tillrett denna delikatess tidigare, om jag nu tycker att det är en delikatess återstår att se. Maken är skeptisk, "Jag har ätit kastanjer en gång och det var inget vidare..." sa han, fåsé  vad han tycker när han varit med om att tillreda dem. Från att ha gjort ett kryss på toppen på varje kastanj till att lägga dem på bädd av grovt salt på eldfast fat, därefter få känna doften av rostade kastanjer som ligger i 200 graders ugnsvärme i ca 30 minuter. Allt detta till sprakandet av brasan som antagligen kommer att tändas i kväll eftersom det varit  lite småregnigt. Kanske med en fredags-drink i handen när han sätter sig i soffan en stund innan middagen? DÅ gillar han nog kastanjer antagligen, fortsättning följer....

Cerisrosa:

Hur denna lilla skönhet kan ge oss denna färgprakt begriper jag inte, var får den sin energi ifrån?? Minns denna tid i Sverige, jag brukade alltid köpa en Cyklamen eller två att ha i fönstret eller som bordsdekoration, jag tycker de är så vackra. Inte kunde jag i min vildaste fantasi ens drömma om att vi en vacker dag skulle vara ägare till en olivlund i Grekland, vars terasseringar ner mot havet skulle vara fullspäckade med små cerisrosa Cyklamen. Nu är vi det i alla fall, vet inte om bilden nedan ger mängden av Cyklamen rättvisa - men ändå...


Grönt
På vår promenad genom olivlundarna omges vi just nu av en enorm grönska, allt spirar upp igen efter sommarens torka, bilden återger grönskan i viss mån:

Blått som havet...Thalassa på grekiska, låter mycket vackrare och ger mer rättvisa åt elementet...Thalassa...smaka på ordet - låter som ett lyxspa...


Rött som de karmosinröda granatäpplena vi fick av mannen vi passerade under promenaden idag


Här med tillägg av lime och vindruvor som vår kära Adonia försåg oss med häromdagen

Färger, färger denna ögonfröjd, det är lite av det vi har omkring oss här och nu - det kan i viss mån kanske motsvara det ni upplevt under hösten i Sverige, antar att det kanske mest är kastanjefärgen numera, eller kanske snart vitt, läste om den första blixthalkan på Aftonbladets nätsida just.


Här har fåglarna börjat sjunga igen...det är ju "lilla våren"...