Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Från vitt till grönt

Posted 30 1 13

Jag passade på att resa till Sverige på ett kort besök och råkade hamna i säsongens kanske allra kallaste vinterdagar, landande i -15 och det tangerade -20 dagen efter. Det var OK, jag hade letat längst in i garderoben innan jag gav mig av och hittat mina varmaste kläder, inklusive yllekalsonger och toppluva som kom väl till pass.


Vitt vinterlandskap är väldigt vackert….särskilt på kort…och det var väldigt nyttigt att få en liten påminnelse om hur det känns med så många minusgrader. Passade också på att halka omkull och slå i knä’t på en hal stockholmstrottoar, får skylla mig själv som ger mig ut utan broddar under kängorna.

 

 

 

Upplevelser av det mer angenäma slaget var att jag träffade dotter med sambo som både var för sig och tillsammans är utmärkta matmakare, och det blev en minnesvärd fredagskväll med gourmetmat och tillhörande överraskningsgäst. Systrar och goda vänner som också är mycket skickliga i köket lagade mat och delade med sig av alla läckerheterna till mig, plus att jag hamnade mitt i en födelsedagsmiddag som hette duga. Det faktum att det även är semletider i Sverige gjorde sitt till och jag konstaterar nu att av allt detta går man upp ca 2,5 kg på en dryg vecka. Men det var det värt, kilona försvinner ganska snabbt under mina långpromenader och vandringar i kombination med uteslutandet av t ex semlor i kosten.

 


 

Maken har lämnat dagliga rapporter via Skype och e-mail att det minsann inte varit något vidare väder här hemma i Peroulia heller. Regn och blåst i stort sett varje dag, det är lika naturligt i Messinien i januari som att vintern är vit och kall i Sverige vid samma tidpunkt.

Här är det grönt, jag lämnade gnistrande vitt och kom till blomstrande grönt på några timmar.
Nu är i alla fall solen tillbaka, vi har temperaturer på mellan 15 och 18 plusgrader mitt på dagen och jag har svårt att lämna olivlunden och ängarna häromkring, jag vill gärna vara ute så mycket det går. Visar några bilder, Kristina Du ville ju se hur långt våren har kommit hos oss, varsågod:

Mandelblomknopp, ett par veckor till kanske...


Mimosan....samma där eller kanske tre veckor


Bild på rosmarinbusken som den ser ut just idag


Olvonhäckarna har börjat slå ut och sprider ljus i sitt mörka bladverk och skänker väldoft för näsor som längtar efter vårdoft.