Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Fyra regnväder och en rejäl förkylning senare...

Posted 13 12 12

Så var det äntligen dags för det årets stora event ”olivskörden”.  

Den rätta tiden hade infunnit sig, oliverna hade den rätta mognaden, alla som anmält intresse för deltagande var på plats, nu väntade vi bara på det rätta vädret. Det skulle visa sig vara vädret som blev största kruxet detta år, vi har inte haft så många dagar med soligt väder som vi brukar ha just i skördetiden… regnväder efter regnväder har passerat….och när man har gäster som kommit hit till området just för att de vill vara med om en olivskörd så vill man ju kunna ge händelsen de bästa förutsättningarna - även bra väder. Varje dag kollade jag väderprognosen extra noga för att se ut en lämplig dag, därtill ska också allt stämmas av med de arbetare som ska engageras, först och främst skulle Pandelis vår Màstoras ha tid att hjälpa oss. "Mástoras" så kallas den person som sköter motorsågen och innehar den största kunskapen. Den uthållige mannen som sköter skördemaskinen skulle bokas upp

och den extra starke mannen som ska hyras in för att slå ner de oliver som blivit kvar i olivträden efter motorsågsmannens framfart, dvs rensa trädet rent från alla kvarvarande oliver med en extra lång skördekäpp, extra lång käpp kräver extra starka armar och extra stark rygg

 

Tillvägagångssättet att såga ner treårsgrenar som är fulla med oliver ger en samtidigt en naturlig beskärning av träden, de hålls därmed ständigt unga och ger hela tiden god skörd trots ibland hög ålder både på själva stammen och de tre fyra huvudgrenarna. Varje år väljer man ut en sisådär tre, fyra eller fem kraftiga skott på huvudgrenarna som kommande år ska bli de upprättstående grenar som då ger maximalt med oliver. De utvalda skotten klappas på, pratas med och hålls efter extra noga under året så de växer sig starka och kraftiga. Utöver det moraliska stödet och vänliga bemötandet, hjälper man även manuellt till genom att skära bort störande sidoskott, vilka tar onödig energi och utrymme och förhindrar luft och solljus att komma åt den gren som ska bära frukt om ett eller två år. Varje träd matas efter skörden med en viss mängd ekologisk gödning i form av pelleterad getskit och man ser till att hålla rent från vildskott som skjuter upp vid stammens fot och man håller trädkronan luftig för att ge oliverna maximalt med ljus. En skickligt beskuren och väl underhållen olivlund är en fröjd att se och ger sina ägare den finaste olivolja man kan tänka sig.

Skördedagen infann sig med önskat väder, här är hela teamet på plats och vi tar oss en fika i solen på Peroulias längsta soffa….

 

 

Saffransbullarna gick åt som smör i solsken
Efter ett mycket gott teamwork klarade vi även detta år av skörden av våra olivträd på en endaste dag, detta till trots att träden i år gav oss en rekordskörd på bortåt 3,5 ton oliver vilket gav oss så gott som 500kg olivolja.

 

Här åker alla säckarna iväg till kvarnen/pressen.

Detta är fjärde året vi skördar oliver och många är ni som följt oss under årens lopp här på bloggen. Alla ni vet precis hur pressningen går till och vill antagligen inte ha ännu en beskrivning av detta moment, så ni slipper det nu.

Kanske är Du ny på bloggen och intresserad av att få se hur det går till vid pressningen, läs mina tidigare bloggar i december 2009, 2010 och 2011 där finns de tidigare besöken vid olivpressningen dokumenterat i text och bilder.

I år skördade vi våra oliver ett par veckor senare än förra året vilket innebär att vi har en olivolja med en något mjukare smak än förra året då vi särskilt i början av året tyckte den var aningen för pepprig, den mjuknade dock till sig under lagringstiden. I år är oljan härligt grön, sammetslen och gräsdoftande redan från början - alldeles sig lik den vi haft tidigare år.


 

Tänk att han fick rätt till slut - Màstoras Pandelis.… första gången han tog sig en titt på våra olivträd sa han ”Här kommer ni att kunna skörda ca 500 kg finaste olivolja varje år om ni sköter träden rätt och ger dem allt de behöver…” vi tittade på varann med tvivel i blick, maken och jag….första året gav skörden oss ca 250 kg olivolja och var så imponerade och nöjda med det och vi såg 500 kg som en total omöjlighet att uppnå.

Detta år, vårt fjärde år här i Villa Olivias olivlund, fick Màstoras rätt, i år gav träden oss nästan 500 kg jungfrulig olivolja. Vi tar det som ett litet erkännande, det lönar sig att sköta om det man har och vara rädd om det liv oliverna ger oss – vårt nya olivodlarliv.

I rubriken nämns något om en förkylning…. jotack, den infann sig dagen efter olivskörden. Förkylningen har vi kurerat och skött om den också, inte med sekatör och getskitpellets dock utan med äkta grekisk Metaxa och bergsté från Taygetosbergen, så nu är förkylningen snart ett minne blott och jag har bara lite torrhosta kvar som påminner.….