Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Gemistá à la Villa Olivia

Posted 13 4 13

Försommaren är här, eller ska man kalla det riktigt varm och skön vår? Svårt för oss nordbor att definiera, almanackan säger medio april men termometern säger ”svensk högsommar”. Ja, ja, så länge vi är i Grekland får vi väl använda de grekiska benämningarna, alltså är det nu "full grekisk vår". Solen värmer så pass att man gärna uppsöker skugga mitt på dagen, i alla fall om man är grek.

 


Koltrasten underhåller oss sedan en tid tillbaka med sin öronbedövande vackra sång och citrusträden står i sin vackraste flor och skänker oss sin näsbedövande doft.

 


 

Denna förmiddag har jag inte haft så mycket tid att dofta på blommorna, jag har ägnat mig åt matlagning, idag blev det ”Gemistá à la Villa Olivia”, Gemistá är en fylld grönsak t ex paprika eller tomat, oftast med helt vegetarisk fyllning. Här får ni dagens version av Gemistá, rätten kan varieras väldeliga beroende på vad kyl och skafferi har att erbjuda för tillfället

 

 


Just idag använde jag tre fina, solmogna tomater, de sköljdes och halverades ”på tjocken”. Jag hade förberett innan med ca tre portioner rundkornigt ris, kokt ca 15 min, riset blandat med tomatfyllningen får koka klart i ugnen.

Ta ur tomaternas inkråm försiktigt utan att skära hål på skalet som ju är själva "skålen" för fyllningen, låt fruktköttet längs tomatens skalvägg sitta kvar. Hacka inkråmet och blanda med riset

Nu börjar det roliga, idag hade jag finfina spring onions


vad heter de på svenska? Vårlökar?

hackades tillsammans med färsk mynta och oregano från trädgården och lite god krämig fetaost. Riset blandas med tomathacket, "vårlöken" och de färska kryddorna, tillsätt en skvätt av den obligatoriska olivoljan, lite vitlök….tja man tager vad man haver. Till sist, smaka av med lite salt.

Lägg fyllningen i tomtskålarna och placera dem i ugnsfast form och låt rätten baka i 195 grader, kans sänkas till 175 mot slutet i ca 35 till 45 minuter, lite beroende på hur välbakta man vill ha tomaterna.

Så här såg mina Gemistá ut efter ca 40 minuter: