Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Gott Nytt År!

Posted 15 11 16
Nu är hon allt vimsigare än vanligt...hon som skriver bloggen på Villa Olivias hemsida....så tänker ni säkert. Men det ligger mycket i de orden OM man bara lägger till ett enda litet ord. Ordet OLIV! Alltså Gott Nytt Oliv-år! Vårt olivår avslutades igår med press av årets skörd.Inte så mycket olivolja som vi hade hoppats på detta år, men vi fick ändå en hygglig skörd jämfört med många andra. Vi är nu lyckliga ägare till nästan 200 hälsosamma, pinfärska litrar (156,5kg) jungfrulig olivolja som just nu ligger till sig i vår rostfria oljetank. 2,5 timma efter avslutad skörd var hela "fångsten" färdigpressad och vi fick oljan levererad till oss från presseriet. Vilken lycka!Årets olivskörd kunde samlas ihop i perfekt väder, dvs cirka 22 varma  +grader. Fyra hitresta glada svenskar stod redo strax efter frukost när våra inhyrda proffsskördare infann sig här på gården. Och härligheten kunde ta sin början - för härligt är det...OK ibland också ganska svettigt, men var och en jobbar efter sin egen lust och förmåga...utom proffsskördarna då, de kör järnet hela tiden. Vilka killar!!"ODI" eller Odysseus som han egentligen heter är här för andra eller om det är tredje gången, tillsammans med vår bästa Pandelis, vår vän som alltid finns för oss - en helt fantastisk kille.
Alltid på språng på marken eller uppklättrad i ett träd gör "Mástoras" dvs Mästaren Pandelis sitt jobb med sågen i högsta hugg. Han vet exakt vilka grenar han ska såga bort för att trädet ska ge fin skörd nästa år och tillika hålla sig friskt och sunt.Och finaste Vaida - här med ryggen mot kameran, ni vet Vaida i Villa Xarmá....säkert har ni läst rubriken här på hemsidan "Ett hus blir till". Nu är Vaida med maken Jan här och de njuter storligen i sitt hus som vi hoppas snart få tid att besöka - nu är Villa Xarmá nämligen i det närmaste helt klar. Vilken dag som helst nu kommer elektrikern och lägger sista handen vid jobbet så att de får el inne i huset, än så länge har de en strömkabel till en snäll granne. Elverket har gjort sitt och nu är det elektrikerns tur. Med på bilden ovan är även en albansk kille som jag glömt namnet på....mycket trevlig, duktig och noggrann. Under avslutningsmåltiden visade han stolt upp bilder i sin mobiltelefon på hustrun Sylvia och lilla 3,5 åringen. Han berättade att barnet ringer sin far ibland och undrar "När kommer du hem pappa....?" Inte så lätt alla gånger att vara från sin lilla 3,5 åring två månader på raken. Men han är lycklig över att kunna komma till Grekland under skörden och få vara med i arbetet.

Så var det en albansk kille till - Mirin - en otroligt snabb och stark olivskördare. De jobbade så snabbt och ena killen med sjöng under arbetets gång. Han sjöng mycket fint - ett annat år hade vi en kille som visslade högt och ljudligt hela dagen....det var lite jobbigare.....

Här på bilden nedan sitter hela skördegänget på "Peroulias längsta soffa" i solgasset och en och annan tänker säkert på att det faktiskt snart är första advent......saffransbullar till alla. Alltid lika uppskattat.....antar att bullarna redan var uppätna när bilden togs.....
Om det var nån som trodde att det är bara att sätta igång och skörda så trodde de fel. Det är ganska mycket förberedelser innan allt kan starta. Näten ska tas ner från sin hängande plats högt uppe under garagetaket, hur många rena och hela olivsäckar har vi....? Prylar såsom krattor och slagpinnar ska letas fram, olivlunden ska rensas från möbler, blomkrukor och allehanda störande moment, bullar ska bakas och avslutningsmaten lagas till - avslutningsmaten som även i år var hembakad pizza - man ska se till att bröd och färska grönsaker finns hemma och inte att förglämma allhenda drycker som kan tänkas önskas, inklusive vatten som placeras ut här o där i olivlunden så att alla har snabb och fri tillång till vatten under arbetsdagens gång. Hundra saker att tänka på, pricka av och se till att allt är på plats när dagen D kommer.Suzukin släpps ut på grönbete....garaget behövs till annat denna dag.Någon av våra svenska skördevänner sa "Det går väl an att jobba med den här kulissen runt omkring sig....." Och det är så sant - Villa Olivia - vår olivlund vid havet....vi kan nog inte riktigt förstå hur lyckligt lottade vi är....
Och dessutom begåvade med så fina vänner som kommer ner till oss för att få vara med om det magiska.....det var ordet de själva använde idag när olivskörden fortsatte med Kalamataoliven, "det var en rent magisk dag igår...." 

Vi har inte många stackars Kalamataoliver detta år, men några. Idag hjälptes vi åt att rensa grenarna från denna ädla frukt.Solen strålade mot oss även idag - tänk vilken TUR vi har, eller hur Bosse?Bosse njuter i solen när han rensar grenarna från oliverna....och berättar om all tur han har haft i livet...."Jaa...tänk bara vilken TUR han hade när han träffade mig...." utbrister Bosses hustru Gunilla, vi andra kan bara hålla med. Världens goaste o gladaste Gunilla.
Och Karin o Kurre2 - vi har två Kurrar på Villa Olivia just nu.....men det är inte så märkvärdigt, vi hade tre Ullor här en gång - exklusive katten Ulla och hon räknas minsann  så det var ju faktiskt fyra.... Men igår såg vi inte röken av katterna, så många okända människor PLUS livsfarliga vapen i form av motorsåg, trädskördare omed motor på långa pinnar och själva olivskördemaskinen - livsfarlig....allt surrade väsnades och lät. Frampå kvällskvisten kröp tre ganska slokörade katter fram, försiktigt spejandes åt sidorna och duktigt hungriga. Ingen hade haft tid att ge dem mat på hela dagen...En förskrämd Ulla på katthusets tak.Efter avslutat arbete följer en välförtjänt måltid - SKÅL och tack alla!!Lugnet lägger sig åter i olivlunden när arbetarna gett sig av och allt är tyst och stilla, alla olivträden är fint beskurna och befriade från sin tyngd av oliver.Och på kvällen njöt vi alla en stund av supermånen - passar bra efter en superdag.