Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Grynkorv

Posted 24 10 12

På promenad i Livadakia

Mina två underbara systrar har just rest hem, vi fick fyra väldigt fina dagar här i Villa Olivia och dess omgivning.

Oktober har hittills givit oss strålande sommarväder, den absolut varmaste o skönaste oktober på våra fem år här i Grekland. Rekreation och vila - promenader på morgnarna, det blev helt enkelt för varmt senare på dagen. Eftermiddagarna fylldes av sol och bad med ljuvligt dåsande i strandstolen.

Systrarna hade med sig något i resväskan som jag inte smakat på väldans många år...grynkorv. Det var säkert 30 år sedan jag smakade denna Västgötska specialitet.

Vet ni att ni kommer ner till Villa Olivia på självaste "Grynkorvens dag"  sa min svåger till min syster ett par dagar innan avresa - sagt och gjort - i väskan packades ett par rejäla grynkorvar - de djupfrystes innan och packades väl in i tidningspapper och plastpåse ytterst. Syrran var lite fundersam - får man ta med sig grynkorv i packningen...? Jorå - inga som helst problem i tullen.Det blev en härlig middag här dagen efter ankomst. Korven läggs i kallt vatten, korvskinnet prickas på ett par ställen för att undvika att den inte spricker under kokning, kokvattnet saltas lätt och man kryddar med några pepparkorn och ett lagerblad. Korven får sedan sjuda i ca 20 minuter. Till detta äter man potatismos och lingonsylt. Stort tack till Golf-Ellen som gav oss en av sina burkar med hemkokt lingonsylt - den smakade bra till denna västgöstska "nationalrätt". Vi har även lingon kvar från Ove o Kristinas burk som medfördes vid deras resa hit, lingon är alltså ingen bristvara - däremot grynkorv.
 

I kylen fanns ett rödkålshuvud, detta strimlades och kokades med äpple och vitt vin, ett mycket gott tillbehör till grynkorven.
På lördag anländer vänner från Stockholm - på frågan om det var något de kunde ta med sig hit var svaret givet "Grynkorv" så klart. Vet inte om denna läckerhet går att uppbringa i Stockholm med omnejd. Även om grynkorv hittas tar
vännerna med sig korngryn som är en av ingredienserna i grynkorv. Förutom snittning av oliver blir det antagligen också tillverkning av grynkorv här i Villa Olivia nästa vecka, fortsättning följer...
Det finns en exklusiv klubb som heter "Grynkorvens vänner" - jag ska nog gå med där. Kan man vara med i Semmelakademien kan man väl vara med i Grynkorvens Vänner..