Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Grytan full av horta

Posted 14 1 14


Dagen närmar sig sitt slut, blå timman är här....ögonblicksbild från just nu.....de små fiskebåtarnas lysen syns på Messinska bukten strax nedanför huset, mångatan är tydlig eftersom månfasen närmar sig fullmåne...

Det har varit ännu en underbar dag här i Villa Olivias olivlund. Dagen började med en timmas promenad i lätt duggregn...."säkert bra för hy och hår" tänkte jag och traskade vidare. Svettig hemkomst med sval dusch, därefter färskpressad apelsinjos, naturell yoghurt med min egen branflake- valnöts- och torkad fruktblandning, en kopp starkt kaffe på det och jag har fått en bra start på dagen.

Därefter fortsatte jag mitt drygt månadslånga arbete att beskära våra olivträd, ett härligt pyssel som jag njuter av i fulla drag. I huvudet planeras för fullt en egen berättelse om hur detta sköna arbete går till, blogg och bilder kommer. Maken har just beskurit alla våra vinrankor, vi har ca 50 vinrankor av olika sorter, färger och storlekar, det får bli lite även om det i "beskärningsbloggen".

Plötsligt blir jag sugen på att laga till något av allt det färska, gröna som jag traskat omkring i under dagen, jag ger mig ut på "hortajakt - örtjakt", örterna är som finast nu när det känns som tidig, tidig vår - ja ja, jag vet att det inte är vår ännu, vi får säkert bakslag i form av både stormar, ösregn och hagelskurar innan våren är ordentligt etablerad, men just idag kändes det som tidig, tidig vår, +17 vindstilla och solsken mest hela dagen, morgonens duggregn upphörde snabbt under förmiddagen.Grytan full med horta, det är samma känsla som vid svampjakt när man går på hortajakt, men skillnaden är att man hittar horta i princip överallt... svamp kan man ju leta efter i timmar utan att hitta en endaste en som är ätbar. De vilda örterna finns nästan överallt, de ligger nu i startgroparna och börjar växa till sig och de är så goda.

Jag vet att grekerna har sina alldeles speciella sätt att tillreda örterna på, en del ska kokas i vatten andra i olja. Jag har hittat mitt eget favoritsätt att tillreda hortan på.
Jag fräser finhackad lök och vitlök i husets olivolja, därefter ploppar jag i lite färskriven stor-tomat eller som i detta fallet några förskrämda körsbärstomater som låg darrande i kylskåpet och sjöng på sista versen, sedan ner med den väl rengjorda och sköljda hortan i grytan, den får fräsa några några minuter i olivoljan och därefter får hela härligheten koka ca 20 minuter, därefter smakar jag av med havssalt och citron....ni anar inte hur gott det är - det både smakar och doftar vår!