Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hönshuset

Posted 17 4 18


När grannhuset såldes och började renoveras kasserades det en hel del material som skulle köras bort. Huset fick t ex helt nytt tak vilket innebar att det blev mycket torrt, fint och dugligt trä från det gamla taket. Åsynen av allt virket som skulle slängas blev början till drömmen om hönshuset, hönshuset som vi ska ha här i vår olivlund. Huset skulle vara stort nog att rymma 4-6 hönor.

Just nu har vi Johan med hustru Berit här, Johan är van vid byggprojekt så han vet precis hur det skall ordnas i rätt ordning från brädhög till hönshus. Berit gonar sig i solstolen med en god bok och glada tillrop under tiden.....de två är värda all avkoppling här efter den långa kalla vintern i Sverige. Frågan är om Johan hinner koppla av något....men min övertygelse är att Johan kopplar av när han har något att syssla med.Det är roligt att se hur hönshuset tar form, från tänkt design i våra huvuden, via enkla ritningar till färdigt hönshus. Idag beställdes ingångslucka och "fönsterglas" i plexi till hönshuset, de är färdiga redan och ska hämtas i Messini i morgon.

Passar nog bra här....Ena brädväggen klar....

Redena byggs utanpå huset så att vi kan plocka äggen utifrån
Det blir fint det där.....fattar inte hur han får till det med alla vinklar....Kurt är och köper glass......att ta rast med glass är en nog så viktig detalj i hönshusbyggandet.Efter ett par tre dagar är hönshusbygget klart, inkl flyttbar hönsgård. Återstår nu att måla huset, vi är tveksamma....ska vi behålla den bruna färgen - bara lägga på ett lager till...? eller lägga en svart lasyr ovanpå? Vilket tycker du?Här ser man tydligt hur smidigt det är att plocka ut äggen från utsidan, nätfönster för ljus och ventilation, passande plexiglas införskaffat
att sätta dit från utsidan för den lite kallare årstiden, ventilationen sköts vintertid via springorna i brädväggarna.

Huset är lagt på syllar och är flyttbart med hjälp av några starka armar samt en pirra.Här släpps de små liven ut när de klarat av sina morgonsysslor, dvs värpt var sitt ägg. Här får de också sitt kraftfoder och färskt vatten att dricka.Sickena små gullhönor....är de inte för söta när de ligger två i ett rede, två bruna ägg lämnade de efter sig. Den nya hönan har fått namnet "Göken" för hon sprang omkring så galet...
Den vita hönan - Koko - som var så rymningsbelägen lägger sitt ägg på utvald plats, alltid samma plats - tack och lov. Idag släppte vi inte ut dem från hönsgården förrän ca 11.00 då kunde Koko, den vita hönan inte hålla sig utan la sitt vita ägg i redet i hönshuset snyggt och prydligt.
Fina sittpinnar har monterats för hönorna att vila på under natten, ingången/utgången rakt fram täcks med en plexiglasskiva för natten. När de mörknar ute går de självmant in i hönshuset och sätter sig på pinnarna. Då går man ut
och säger godnatt till dem och stänger luckan för lilla ingången.

Bilden tagen genom den stora dörren på baksidan av huset, här tar man sig lätt in för rengöring av golvet under sittpinnarna, där landar alla hönsskitarna. Det är alltså genom denna dörr man hämtar den värdefulla hönsgödseln - bästa tänkbara för både grönsaker och annat.


Och jag kan berätta att snickar'n kunde inte sitta still bara för att hönshuset var klart - nu vill han bygga ett växthus också med tanke på all hönsgödsel vi får...mer om det i nästa blogg.