Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hantverkare överallt

Posted 17 7 08


Här kan man se Villa Olivias terasseringar bra, bilden är tagen igår och man kan undra om vi verkligen ska kunna flytta in här den 1a november som byggarna nu gett oss löfte om.

Det går snabbt nu...rörmokare, elektriker, grävare och betongarbetare är på plats samtidigt. Villa Olivia byggs på ett något annorlunda sätt än övriga hus härnere, vi ska ju ha våra gästlägenheter på plan ett klara så att vi kan flytta in i dem så snart som möjligt. Normalt gör varje hantverkare klart sitt arbete i hela huset i en följd, men detta sätt som vi bygger på gr att det blir lite sönderhackat för dem, men de klagar inte, alla är snälla och vänliga mot oss.

Här syns en av gästlägenheterna som vi ska få tillgång till den 1a augusti. Undrar om de hinner? Idag putsas innerväggarna en första gång, sedan installeras dörrar och fönster, efter det gör elektriker och rörmokare klart sitt jobb, sedan finputs och färdigmålning, sättning av kök, kakel och klinker och färdigställande av badrum.
Studioköken är planerade att ha skåpluckor i två bruna nyanser, ljusare brunt nertill, mörkare upptill. Till detta har vi valt ett väggkakel i olivgrönt.  Köken kommer att ha spis och diskho infällda i en traditionell diskbänk i stål, det blir en liten bänkbit utöver diskbänken, den kommer att få en sten- eller marmorskiva.

Det är härligt att se hur mycket det händer från dag till dag. I förra veckan gick vi igenom placering av alla elluttag och uttag för belysning i tak. Det var en mycket skicklig elektriker vi hade att göra med, han kunde sin sak och hade många bra synpunkter, dessutom var han bra på engelska, vilket underlättar mycket för oss, vi blir inte så beroende av tolk.

Häromdagen var vi i Kalamata för olika ärenden, bl a besökte vi en köksbyggare. Han tog oss till en nybyggd lägenhet där han installerat alla snickerier och allt var till största belåtenhet, det var mycket snyggt. I hans utställningslokal fanns prover på olika material för köksluckor och bänkskivor, det blir inte så svårt att hitta något som vi tycker om. Planen för köket just nu är mörkt bruna, släta ytor på allt under bänk, mestadels stora, generösa, utdragbara lådor under en vit högblank bänkskiva. De få vägghängda skåp som ska finnas i köket har aluminiumram och frostade glasytor, dessa matchas av köksmaskiner i aluminium. Alternativt väljer vi traditionellt släta luckor i ek, eftersom köket går i ett med matrummet som är möblerat helt i ek. Vilket verkar snyggast?
Väggkaklet har vi inte funderat så mycket på ännu, skulle kunna tänka mig att använda stora glasskivor som är så populärt nu, men jag antar att vi väljer traditionellt kakel när allt kommer omkring. Tror inte vi kan få fram glasalternativet här, man är hopplöst efter i denna landsända, men allt finns naturligtvis att finna i Atén eller annan  större stad (om man kan språket).

Bänkskivor i laminat eller marmor/granit, det får pengen utvisa, det är stora bänkytor.