Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hem till byn...

Posted 4 3 09
Undan för undan får vi indikationer från er, våra Kornoivänner, att ni bokat resa och därmed återvänder till era hus för ett vårbesök här i Messinien. Så skönt för er att äntligen få komma ner och ventilera ut den unkna vinterluften ur lungor, vinterkläder och boningar och möta vårvärmen vid Medelhavet.
Vi ser verkligen fram emot att få träffa er alla igen, Bogris längtar också, för att inte tala om Takis i hörnet i Koroni....Den riktiga våren tror vi är här nu – även om vi med blott dryga året i Peroulia har alldeles för kort erfarenhet för att kunna avgöra detta med någon större säkerhet. Dagarna är i alla fall varma och sköna, oftast kring behagliga 20-22 plusgrader och nätterna är inte längre så isande kalla – ca 10+.

Det är ett alldeles sig likt Koroni som ni kommer ner till, en liten skillnad dock, hamnpiren blåste bort i vintras, ja inte alldeles men den blev ganska illa tilltygad. Alla de vackra lamporna som lyste upp piren på promenaden i ljumma sommarnatten lyser tyvärr inte längre. Sex fiskebåtar i Koroni' hamn sjönk - en har man visst inte hittat än...
Det var den stora, stygga stormen från sydost som ställde till detta strax innan jul. Petalidi råkade också illa ut – hamnen är inte riktigt sig lik där heller. Stora grävskopor har varit på plats i ett försök att ställa till rätta, men mycket återstår innan piren är tillbaka som den var. Oerhörda naturkrafter fanns i denna storm…pirens enorma stenblock som säkert legat där de legat i många, många år rubbades ur sina positioner och piren rasade bitvis ner i havet. Vår strand blåste nästan bort den också, stora Agave-plantor som fanns en bra bit upp från stranden försvann helt och hållet. Stranden är nu någorlunda återställd, den mjuka sanden är på plats igen liksom det kristallklara vattnet. Men stranden har blivit liksom längre och plattare, saknas antagligen en del sand ännu.
I Koroni har också ett och annat hus rustats upp och fått ny färg, postkontoret har flyttat till stora gatan (kanske gjordes redan i somras när jag tänker efter?) och det lilla huset där posten tidigare huserade har fått en liten uppfräschning – undras vad som planeras där nu?I Kalamata håller man på och färdigställer en ny fin gågata och butikerna är många och lyxiga. Gamla stan är dock sig lik, men det lilla vedeldade bageriet har fått en ny, fräschare insida, bagaren är lika svettig dock.


Att få parkering i Kalamata är näst intill omöjligt sen borgmästaren hörsammade folkets krav på betalfri parkering i stan. Det kostade tidigare 1,80€ att stå på betalparkering hela dagen - där fanns det alltid gott om parkeringar, nu är den full av bilar som står där hela tiden, betalperkeringen har helt enkelt blivit en långtidsförvaring för bilar.
Borgmästaren bad till och med om ursäkt i lokalTV för att han låtit det gå så långt som till betalparkering, nåväl, nu är det tillbaka till hur det var innan och greken är nöjd.
 I Petalidi händer det stora saker, man håller på att utrusta ”stan” med trottoarer. På båda sidor om genomfartsvägen råder sjudande aktivitet med bygge av murar mot tomter och affärsfastigheter och anläggande av gångbanor för fotgängare. Om genomfartsvägen sen får ny beläggning kan man säkert köra genom byn utan risk för punktering av alla ”pot holes”. Men man vet aldrig – det kan lika gärna bli så att alla arbetarna en dag plötsligt är borta och arbetet med att färdigställa skjutits på framtiden, slut på pengarna eller nåt…
Petalidi har ett för oss nytt och väldigt trevligt "Garden Center" på utfarten vid vänster sida när man åker mot Kalamata. Ägaren är en engelsktalande grek som är både kunnig och hjälpsam.
I Petalidi byggs också ett nytt fint strandhotell. Hoppas turisterna hittar hit i år, det blir lättare att hitta hotell än flygresor till området, SAS har lagt ner direktflighten från Stockholm - bara en sån sak...Kalamataflighterna är totalt ute ur leken, kanske kommer det en eller annan engelsk, tysk eller holländsk flight om inte de läggs ner också. Sådana är tiderna nu - annat var det förr
 I lilla Xarakopió som vi passerar, ofta flera gånger om dagen, kan vi se att torget håller på att färdigställas. Undrar om de tänker lägga någon ytbeläggning ovanpå den ”bergkross” som nu ligger överst. De har i alla fall fyllt upp marken och man kan nu parkera både här och där om inte lastbilar och schaktmaskiner gör att det redan är upptaget. Undrar om det blir betongyta med markerade parkeringsplatser, skulle inte tro det, då skulle ju inte greken veta var han ska parkera…. 


Lugn bara lugn - apelsinträdet står kvar

Byns nya fina Super Market ska invigas den 15 mars, då blir det folkfest av stora mått. Alla kunder har fått inbjudan, vi kunde inte läsa vår eftersom den naturligtvis var på grekiska, men snälla ägarinnan Aretti översatte för oss och berättade att det blir fest med mat, musik och dans…med start kl 11.00 söndag den 15e. Kan vara kul att veta för er som eventuellt är här redan då.

En ny affär för frukt och grönt har dykt upp i Xarakopió, de har jättefräscha produkter men ligger tyvärr lite i överkant prismässigt. När Super Market tar 0,80€ för apelsinerna tar fruktaffären 1,20€, inget för en prismedveten person som jag. Apelsiner unnar vi oss i stora mått, de är så söta och goda just nu. Fruktaffären ligger alldeles i hörnet bredvid trädgårdsPanagiottis butik, där vägen går upp mot Hrissokelariá ni vet…. 

FruktaffärenXarakopió har också begåvats med en Pizzeria, ja man serverar inte enbart denna främmande rätt, man finner även flera traditionella grekiska rätter på menyn. Första gången vi var där gjorde vi som hemma i Stockholm, beställde var sin pizza. Ägaren tittade lite förvånat på oss och sa att ”Pizzorna är ganska stora…”, han hade helt rätt, vi blev rejält mätta och fick med ”doggy bag” hem som räckte gott och väl till lunch för två dagen efter, numera beställer vi bara en pizza på två personer. Vi har provat både med svenskar, skottar och engelsmän – pizzorna har fått klart godkänt av alla nationaliteter. 


Pizzerian ligger i gränden om hörnet vid posten

Den lilla pizzerian har också den trevliga traditionen att bjuda sina gäster på en Ouzo att smutta på när man läser menyn och väntar på att maten ska färdigställas, mycket trevlig vana (ovana..?). Någon liten smakbit i form av en sallad eller rentav en bit varm Saganaki kan också dyka upp på bordet som sällskap till Ouzon. Deras Pickalia kan också varmt rekommenderas.
Ägaren berättade för oss att han till sommaren tänker bygga en uteservering. Baksidan på pizzerian vätter mot det nya torget…tänk – kanske kan små mysiga matställen och caféer dyka upp som motvikt till alla ”gubbdagis” på andra sidan kvarteret.

OM det nu skulle bli lite tyst på bloggen framöver så beror det på att byggarnas skriftliga löfte om inflytt den 16 mars blivit verklighet. Vi vågar inget tro ännu – det ser ut att bli lite ”tight” om man så säger…dagarna rinner iväg och det återstår ännu mycket jobb innan Villa Olivia är redo att ta emot oss. Målare, kakelsättare och elektriker jobbar parallellt, snart kommer VVS-killarna och lägger sista handen, kopplar in vatten i kök och tvättstuga.

Sen kanske vår långa väntan äntligen är slut?

Allt vi kan göra är att hålla tummarna och be er kära bloggläsare att göra detsamma.