Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hibiskus

Posted 12 7 09

Måste bara dela med mig av denna vackra bild.
Vi har blivit med Hibiskus - en av mina absoluta favoritväxter. Vi fick den häromdagen av vänner från Vounaria - tack A&R - vi ska ta väl hand om det vackra exemplaret och se till att det blir en stor och fin Hibiskusbuske.
Just nu är marken stenhård av den brännande solen och hettan och därmed omöjlig att bearbeta, plantan får stå kvar i sin kruka till hösten då regnen kommer och gör jorden mjuk att gräva i. Jag längtar till att jorden ska bli brukbar igen - nu känns det som vintertid hemma i Svedala då marken var precis lika hård, då inte av värme men av kyla.
Till hösten är Villa Olivias omgivning klar för plantering - äntligen! Vi ska inte göra så stora förändringar - Villa Olivia är och kommer att få förbli ett hus i en olivlund. Men lite blomsterfägring kommer det att bli i form av buskar och häckar - perennernas tid var i Sverige...nu är det annat.
Åter till vår vackra Hibiskus


Om man läser lite om Hibiskus finner man att det är en ovanligt nyttig växt

Hibiscusblomman innehåller antioxidanter i form av polyfenoler och antocyaniner. 
Hibiskus är i traditionell indisk läkekonst en av de viktigaste läkeväxterna för huden, håret och hårbotten. Alla har vi väl sett hur fint och glänsande hår indiska kvinnor har...eller kan det vara från olivolja...?
Gör ett starkt te av hibiskus och tvätta igenom håret. Låt det torka och tvätta sedan bort med varmt vatten, resultatet blir ett glänsande och mjukt hår. Du kan också kombinera kamomill och hibiskus tillsammans för ett mer kraftfullt resultat. Kamomill innehåller nämligen en aminosyra som får särskilt blont hår att glänsa.
Hibiskusblommor används också som en del av behandlingen mot grått hår. Färgen hos blommorna döljer försiktigt det grå, Hibiskusblommorna är inte kraftigt färgande och färgämnena är vattenlösliga. Blir färgen för djup är det därför bara att tvätta bort med schampo.
Hibiskus tycks stimulera huden och motverka bakterier - hibiskusblommor ger en mjuk och ren hy. Polysackarider som finns i hibiskusblommorna har visat sig stimulera en typ av hudceller som medverkar till att läka huden. Blommorna är vidare är rika på organiska syror som motverkar bakterier. Du kan tvätta ansiktet med kallt, starkt te gjort av hibiskusblommor eller lägga 1/2 dl torkade hibiskusblommor direkt i badet.
I Indien är det vanligt att bränna hibiskusblommor. Resultatet blir en svart färg som kan användas för att färga ögonbrynen.

Blommorna går dessutom utmärkt att plocka färska och ha som garnering i salladen. En blomma plockas antingen på morgonen precis när den börjar slå ut och då är perfekt färsk, eller på kvällen då den är på väg att blomma ut och börjat skrumpna. Ät inte hibiskusblommorna om du är gravid eller försöker bli gravid. Varning - Hibiskusblommorna kan innehålla ämnen som liknar könshormoner.

Ovan text hittade jag på nätet, detta var något alldeles nytt för mig - tänk att vi har fått en inte bara vacker utan dessutom en så nyttig växt i vår ägo...kanske ska vi övergå från olivodling till Hibiskusodling? - nej men....en kombination vore väl det optimala.