Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Horta...

Posted 19 1 09

....är det grekiska ordet för örter eller ogräs...vet inte riktigt, i alla fall var det Horta jag ägnade mig åt igår.


Min vän Adonia och jag hade en jättetrevlig förmiddag i naturen som just nu bjuder på så mycket färskvaror man kan bära hem. Adonia visade mig vilka örter som skulle smaka bra, vilka som skulle kokas i vatten och vilka som skulle kokas i olja. Jag lyckades inte lära mig namnet på någon än, men det kommer väl...


Man skär av örterna vid rotfästet och rensar bort jord och gula blad, sen stoppar man ner dem i påsen eller korgen vad man nu har med sig att plocka i. Det finns ätliga örter överallt, så det går snabbt att fylla påsen. Det viktiga är att man vet att man plockar på ängar som inte är behandlade med något bekämpningsmedel, Adonias ängar är helt och hållet biodynamiska så jag var aldrig orolig.


Vädret var jätteskönt igår och som man kan se på bilderna har blomningen redan kommit igång härnere. Jag såg de första mandelblommorna på bar kvist och på marken finns nu fullt av vilda Iris, de gula små klöverblommorna som jag inte vet namnet på och även vildväxande blå, rosa och lila Anemon, så vackra.


Adonia visade också vilka örter man kan äta direkt på plats, utan kokning, ja ja - det var väl inte precis det godaste jag ätit, men lite uppblandat i en sallad kanske eller som krydda i någon rätt så kan det nog "komma till sin rätt".
Påminner mig om lilla barnbarnet Mattias 4 år, som när han såg sin matportion tittade på sin far med stora ögon och frågade: "Pappa, måste jag äta gräset"?
Det behövde han inte, undrar vad Mattias tänker och tror när han ser sin farmor äta gräs....
Vår promenad vindlade sig genom de vackra omgivningarna i grannbyn Livadakia, där Adonia har stora ägor. Det är roligt att lära sig hitta de små vägarna "bortom allfarvägen" jag lovar att jag kan ta er med på fantastiska vandringsturer när ni kommer.
Plötsligt befann vi oss vid en liten bäck. Där hade Adonia planerat några citrusträd för länge sedan. Hon klättrade smidig som en liten apa upp i ett mandarinträd som just nu dignade av mogna, saftiga söta frukter. Ja, om inte örtkassen var full innan så blev den det nu, även fickorna på min jacka putade åt alla håll.


Väl hemma med "fångsten" vidtog ett digert arbete att rensa alla växterna från jord och gula eller skadade blad. De sköljdes noga i tre vattenbad för att sedan läggas i kokande, lättsaltat vatten, det hela kokades därefter i 20 minuter enligt Adonias rekommendation. Därefter skulle de läggas i olja och citronsaft, detta följdes till punkt och pricka. Nedan kan man se hur det såg ut på tallriken:

Vi konstaterade att det smakade som något slags sega snören, med lite spenat-aktigit emellan. 
Måste nog be att få vara med Adonia nå'n gång när hon tillreder sin Horta, detta kan inte var det enda sättet....
Det fick bli en vanlig grekmiddag med vad kylskåpet kunde frambringa, tillsammans med ett nybakt, gott bröd smaksatt med valnötter, oliver och färsk Rosmarin från häcken härutanför huset.
Jag har mycket kvar att lära innan jag kan göra det gröna härutanför fönstret rättvisa och servera det på tallrik.

Det är mycket lättare för djuren - de är inte så kräsna...


Det var en helt underbar dag i det fria. Våren kommer stort härnere, nu börjar blomstertiden som pågår oavbrutet till nån gång i slutet på maj då naturen tar vilopaus under de heta sommarmånadena.