Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hur mår katterna då....?

Posted 22 11 11

Såklart att ni i era e-mail o andra hälsningar undrar hur vi mår…men det stannar oftast inte vid det. Ofta, ofta får vi frågan "...och hur mår Ulla o hennes ungar"?

På båda frågorna kan vi svara ”BRA” här kommer några bildbevis:


Misó, Lurven och mamma Ulla gonar sig i solen på trappan. Det är inte alla gånger helt lätt att fånga alla tre på en gång, men här är det snart matdags, då bevakar de varje ut- och ingång genom ytterdörren.

En stilla kattundran: "Har de kattmatpåsen med sig...? Nähä....inte nu heller...ja jag slumrar väl vidare en stund till...."


Börjar bli trångt här i Kattstugan...Ulla på sin "solstol" lite luftigare här...


Den hårfagre "Lurven" har fått sin vinterpäls

Bilderna ovan visas med hälsningar till er alla från våra fyrbenta vänner, Ulla, Lurven och lilla Misó.

Vi tvåbenta varelser har det bra vi också, vi är just nu mitt uppe i utflykter och vandringar, det har blivit en hel del av den sorten på sista tiden som kanske märkts i mina bloggar. Just nu är bästa tiden för vandringar, vädret är alldeles lagom varmt och det doftar så friskt från allt nytt, fräscht, grönt gräs och allehanda örter som är på gång eller redan har hunnit slå ut sina blommor i denna ”lilla vårens” tid.

Vi har hängt på guiden Gill Tomlinson återigen och har fått uppleva ännu ett par vandringar i vitt skilda landskap och med vitt skild väderlek. Den kyliga vandringen förrförra lördagen utgick från Chrissokelaria, till att börja med i sydlig riktning sedan västerut över berget, vi kämpade oss upp på så pass höjd att vi fick denna vackra utsikt mot öarna i söder, Schiza, lilla Agia Mariana och mot Sapienza som är den största av öarna

Vi traskade vidare en bra stund i denna vackra och dramatiska natur, passerade ett par kyrkor, bjuder här på ett par interiörbilder, många gånger mer intressanta än exteriörerna...


Antar att det kan blåsa ganska rejält på denna höga höjd, låset till dörren har helt enkelt förstärkts med ett par stolar plus en rejäl sten på sitsen.
I detta sidofönster förvaras allehanda nödvändiga prylar i en grekisk kyrka, olivolja, små saker som fungerar som ljusveke och diverse behållare att hälla olivoljan och därefter placera ljusveken i - tänds vid speciella tillfällen och framför allt vid gravarna i de små skåpen som finns vid gravens huvudände.

Tittar man noga ut genom detta lilla kyrkfönster (man skulle snarare kunna tro att det är en fängelseglugg) ser man det lilla tornet som var ett av delmålen vid vår vandring.
Gill, guiden, benämnde det ”shrine” på engelska, det var för mig ett helt nytt engelskt ord. Jag slog upp ordet i mitt engelsk/svenska lexikon och fick översättningen ”relikskrin eller helgedom” – jag skulle ändå vilja kalla det ”litet torn…”

Såklart var det en makalös utsikt när vi väl kom upp till tornet, 520 m ö h

Vackert eller hur...?


På nedan bild ser man tornet i någorlunda närbild, med en människa bredvid förstår man att det är inget speciellt högt torn

 

Det blåste kallt och man behövde verkligen vindjacka, huvudbonad och en redig halsduk.

På nervägen från det lilla tornet passerade vi byn, Yamia – en bedårande liten bergsby. Det var folktomt sågott som överallt, de flesta är ute bland sina olivträd nu, olivskörden har börjat på riktigt.

Det blev en liten missräkning….Gills plan var att caféet i Yamia skulle vara öppet så vi kunde få en kopp varmt kaffe eller té.Caféet var till vår besvikelse stängt…. men utanför satt två män vid ett litet bord, ivrigt samspråkande om något. Gill frågade männen var ägarna till caféet var ”Plockar oliver” blev svaret… ”Oj, är ni så många”, sa en av männen när vandringsgruppen hade samlats i sin helhet – vi var 15 vandrare, ”då är det lika bra att jag hämtar ägarinnan till caféet” sa han och hoppade upp på sin moped och for iväg. Snart var han tillbaka och hade inte bara ägarinnan med sig – hennes man var också med….och nu for dörren och fönsterluckorna till caféet upp med ens och snart var det fyr på gasolköket under kaffekokaren – brikin – det vet ju mina flitiga bloggläsare numera att en grekisk kaffekokare heter ”briki”.

Alla som ville kunde få en värmande dryck till en billig penning. Tack för att vi fick störa för en kopp kaffe mitt i den hektiska olivskörden!

Caféet i Yamia

 


Till efterrätt kunde man nypa sig en av dessa små kvarvarande sockersöta vindruvor.


Förra lördagen var det en helt annan väderlek, då var dress coden snarare t-shirt och shorts, ca 20 varma grader och vindstilla. Rutten var Chrakopió – via Mousoli och Asini till Memí beach. Återvägen gick öster om Liviadakia åt Platanashållet till och åter till utgångsplatsen Charakopió. Vandringen gick denna lördag i helt annan terräng, på mer plan mark och framför allt på lägre höjd, bland oliv- och apelsinlundar, åsnor och kalkoner och till sist fick vi en pratstund med en grekisk familj som skördade sina oliver.


På väg...

genom olivlundarna....
och apelsinträden.....
längs vinodlingar som nu antagit sina höstfärger.....

och frodiga ängar ofta med bikupor....Messinsk honung är en verklig läckerhet


Bananstock passerades, antagligen för tung klase, stocken hade gått av och låg utmed marken


återigen - här är mitt favoritmotiv - gammalt grekiskt gethus


nyfiken åsna


kacklande kalkon


fikapaus i solen....när bara några hundra meter återstod av den 12 km långa vandringen träffade vi på en olivskördande familj. Det var en man och hans hustru, hustruns syster och svåger (högt uppe i olivträdet) samt hustruns föräldrar, 81 och 85 år gamla. De var med på sitt eget vis, båda aktiva med olivskördarkäppen i handen och arbetade med det de kände för och orkade med. Det känns skönt att kunna visa dessa fina bilder på grekiska gamlingar, just i denna tid då man läser om hur eländigt många omsorgsbehövande svenska åldringar har det i välmågans Sverige - fy skäms Carema!!den åldriga grekinnan var lite blyg och vågade sig inte så nära oss som hennes make på bilden ovan...men hon arbetade metodiskt med de olivgrenar hon orkade med att skörda

 

Med denna motljusbild på näthinnan från vår lunchstund på Memí beach är det svårt att fatta att man ska leta fram adventsstaken på söndag….