Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

I min barnkammare....

Posted 3 2 16


Så här ser det ut i min "barnkammare"....här frodas allehanda små sticklingar och plantor som jag gräver upp här och där i vår olivlund, ett bra sätt när jag vill föröka någon riktigt trevlig växt som verkligen trivs. Det tar ett tag innan man förstår vad som passar och inte passar i denna miljö. Att transportera ner plantor från Sverige som vill ha helt andra betingelser brukar inte löna sig, att titta i grannarnas trädgårdar vad som "vill sig bäst" är ett säkert alternativ. Den frodiga plantan nere till höger är en fin sort av Mynta, just denna planta ska få bo vid Villa Antika.

Just denna myntasort är den bästa som ingrediens i en Mojito....så om du hyrt in dig i Villa Antika i sommar - Mynta ingår - liksom ett antal andra kryddväxter.  1. MOJITO - sommarens mest läskande drink..
  2. Krossa i mortel några kvistar färsk mynta med pressad limejuice, sockerlag och vit rom.Fyll upp glaset med sodavatten och lägg i isbitar. Garnera med en myntakvist.
Tips

Sockerlag gör man genom att lösa upp 1 dl socker i 2 dl kokande vatten. Låt svalna.Varje jul köper jag blommande Hyacinter och just nu knoppas de hyacintlökar som gladde oss vid julen 2014. Strax kommer Tacetter och Minipåsklijor....och snart har jag en häck av doftande Freesia - de tillhör mina favoriter. Alla dessa lök- och knölväxter får stå kvar i sina krukor under den varma årstiden och "bakas" i värmen för att växa till sig och återkomma med blom igen och igen....det är ju det som är själva meningen med barnkammare - att föra släktet vidare, att bli fler och fler.....


Freesiaknopp


Närbild på den blå hyacinten, de små vita raringarna vid sidan om Hyacinten har kommit upp sig alldeles av sig självt....somligt i barnkammaren klarar det....annat behöver mer eller mindre stöttning.Här är en som klarat barnstadiet väldigt bra på egen hand, Moushmoullaträdet. Sprungen ur en kärna som vi satte i en blomkruka har trädet blivit ca 2,5 meter högt på några år. Trädet berikar oss med goda frukter varje år i maj.Jag vet inte riktigt vad detta kan vara - jag hör bara ordet Moushmoulla - men tror att det är en sorts Mispel.Vårt träd har stora knoppar nu och frukten är mogen i maj, den är söt och god och lär vara rik på nyttigheter. Eftersom vi äter frukten och kärnorna därefter hamnar i komposten och komposten används som jordförbättrare lite här och var i olivlunden så dyker det upp nya Moushmoullaplantor lite varstans. Just nu har vi två Moushmoullaplanor i vår barnkammare, en ska få flytta till vårt hus i grannbyn och en....jaaaa...vi får se vart den hamnar.Mouschmoullaplanta på tillväxt

En annan växt som blommar fint nu är denna:En liten gren av denna skönhet är stulen från ett matställe vi stannde till vid under en av våra små utflykter. Plantan såg ganska vanskött ut där den stod, men jag tänkte att med lite omvårdnad, en solig plats och näringsrik jord blir den säkert jättefin - och visst stämmer det? Den pryder verkligen sin plats och är riktigt "vintersnygg". Ett par små plantor av samma sort finns i min barnkammare om nån är intresserad av att få ta hand om en likadan.Se så fin den är.....nån som vet namnet på denna rosa skönhet?