Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

I slutet av november...

Posted 27 11 17


"Det är ju helt sjuuuuukt" sa min svenska väninna som just nu är här för att ta hand om sin olivlund....m a o oliverna ska skördas, träden ska beskäras, allt som blir över när man skördat, dvs ris, pinnar o ved ska tas omhand och brännas, flisas eller sparas till eldning. Träden ska ha sin dos av näring inför nästa år, de ska få sin efterlängtade giva av ekologisk gödning i form av pelleterad hönsskit...rent ut sagt.

"Det är ju helt sjuuuuuukt..." sa hon ännu högre när jag skrek "- VAAAA???"

Väninnan och jag hade besämt oss för att gå ner till stranden - "Du måste väl i alla fall bada EN gång när du nu är här...." försökte jag. Hon var inte alls svår att övertyga, det svåra var att få henne att ta paus i olivlunden. Allt ska vara gjort på ett par veckor och andra veckan har redan börjat.

Jag hade väntat mig att hon skulle tycka att det var skööööönt när vi kom ner till vattnet och rusade i. Jag kom en bit efter och uppfattade inte riktigt vad hon sa när hon plaskade runt där i vattnet.

"Det är ju helt sjuuuuuuuuukt sköööööönt" kom det till slut. Och det var det verkligen - igår söndag den 26 november bjöds vi på strålande sol och sommartemperaturer, alltså svenska sommartemperaturer på ca +22. Skulle tippa på att havet höll 19-20 sjuuuuuuuukt sköööna grader. Vi kunde simma och stanna kvar i vattnet en bra stund.

OLIVSKÖRD 2017


Normalt brukar vi skörda våra oliver i början av december, i år har vi av olika anledningar beslutat oss för att tidigarelägga skörden ett par tre veckor.

En soluppgång som denna förebådar att det blir en lämplig dag för olivskörd, man skördar inte oliver om det regnar. Tidigt om morgonen kom hela gänget hit, vi var 8 personer totalt detta år, ett alldeles lagom arbetslag.

 

Vi hade förberett dagen innan så allt var klart, till och med de obligatoriska pizzorna

 Arbetet flöt på bra, alla vet vad de ska göra, då går det fort.

Träden bar ganska mycket oliver detta år, men vi visste att det var aningen tidigt för skörd. Den tidiga skörden innebär att årets olja är lite pepprigare än vanligt, den mjuknar i sin smak efter en eller två månader, pepprigheten betyder att oljan är av yppersta kvalitet och full av antioxidanter.De första åren fick vi nästan befalla att ”Nu tar vi rast, nu blir det kaffe och bullar”. Vid det här laget, efter att ha skördat 8 år tillsammans, vet våra skördekompisar om detta med raster och att vi tycker det är viktigt. Nu för tiden behöver man bara påpeka lite snällt att ”Nu är kaffet klart – alla vet att det vankas kaffe med nybakta saffransbullar på Peroulias längsta soffa”. Alltid lika uppskattat.Olivåret kan sammanfattas som ett väldigt bra olivår, vi fick en skörd utöver det normala till skillnad från förra året. Kvaliteten på oliverna är mycket bra, kanske tack vare att vi hade ett par ganska kalla nätter förra vintern, detta gick hårt åt olivflugan så i år var oliverna nästan helt felfria.

Oliverna gick in i pressen bara timmar efter avslutad skörd, vilket vi alltid försöker se till att det de gör.Här ligger alla säckarna på vänt


Trucktransport av säckarna in i presseriet
Alla säckarna på platsGrönare än ärtgrönt - oliver av toppkvalitet.
Oliverna på väg på transportbandet upp till fläkten som blåser ut löv, pinnar och kvistar

Nytvättade och fina oliver på väg till nästa station som är de stora behållarna där de mals till olivgröt innan de går in i pressen.

Olivgröten ser inte så jätteaptitlig ut....men jag lovar, den doftar fräscht och gott.


Och här kommer den...vårt gröna guld....inte mycket går upp emot när man står där med brödbiten och får smaka de första dropparna.Olja endast några timmar gammal - det går inte att beskriva den lycka man känner efter ett gott olivår.


Kvällens provsmakning av allehanda egenproducerade produkter

När ni som beställt olja av oss har att se fram emot att få den levererad i denna behållare. Med omsorg letar vi varje år efter en dunk med vackert motiv och den rätta hällpipen. Det ska inte bara vara en bra produkt som smakar gott och är hälsosam och nyttig - den ska se snygg ut i sin förpackning också.