Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

I Villa Olivias kök

Posted 9 11 12
Idag har vi haft kul i köket, hela gänget har jobbat med lite olika saker. Maggan har kokat en tomatsås som heter duga, dotter Johanna och kompis Leffe har gjort fem meter grynkorv och jag har bakat surdegsbröd. Maken har agerat tekniker i diverse köksmaskinsfrågor, t ex hur man monterar en köttkvarn med korvhorn som vi inte använt och därmed ej heller monterat på sisådär 25 år....han kom ihåg tekniken och allt gick som en dans, här står maskinen klar att tas i bruk.Maken var även till stor nytta när jag häromdagen beställde vad jag trodde var fjälster, men som visade sig vara en hel kasse med helt obehandlade gristarmar. Tarmarna skulle först vändas ut och in och skrubbas rena från allt tarmludd. Vända ut och in på tarmen hade han full koll på hur det skulle gå till, men när det skulle börjas skrapa tarmludd pös han iväg som en avlöning, såg han inte lite lätt illamående ut...? När jag efter två timmars idogt arbete och då jag tyckte att jag kommit en bra bit på väg fick jag kommentaren... näää men så där ska det nog inte se ut ...då åkte alltsammans ut med soporna (inte maken) och vi fick importera fjälster med dottern som kom hit i onsdags. 5 m fjälster kostade 75SEK så jag ångrade faktiskt att jag slängde gristarmarna jag arbetat med, de fjälster hon fört med sig i bagaget såg likadana ut som de jag fått till med mitt skrapande.

Så här fixade i alla fall maken vrängningen av gristarmen:
Tidigt på förmiddagen började vi dagens arbete i köket, tre stationer fanns, brödbak, tomatsåskok och korvstopping.


Med ovan ingredienser tillsammans med malet kött och kryddor får man Skaraborgs läns nationalrätt "Grynkorv".
Tidsenligt har man receptet på sin iPad, smidigt som bara den...


Glada Gänget Gillar Göra Grynkorv....

Ingredienser till Maggans tomatsås


Här snurrar surdegen tryggt i sin skål, ska snurras där på god hastighet i ca 15 minuter. Den finklippta chilin på fatet framför ska ner i Maggans tomatsås.

Dottern tyckte det var lite lustigt att korven skulle komma ut upptill i korvhornet, teknikern tillkallades och maskinen omvändes till rätt korvstopparläge.Så till själva påträdningen av fjälstret...hela fem meter skulle träs på det som kan tyckas korta korvhornet


mer och mer fjälster träddes på...

Maggans tomatsås börjar ta form, smak och färg, lök och vitlök bryns i Villa Olivias olivolja, tomaterna rivs på rivjärn och färska kryddor plockas i olivlunden och tillsätts för att koka med i grytan, chilin tillsätts tillsamman med nån matsed tomatpuré och alltsamman får koka i ca 2 timmar - omröres då och då. Smaka av med salt och ev lite honung - Klart!!


Även korven börjar ta form, men vad nu - ingen korvsmet ....bara luft i kvarnen till att börja med.


Nu börjar det likna nåt...Hela fem meter västgötsk grynkorv lyckasdes vi trycka genom kvarnen och ut i korvskinnet - mycket skratt och glam blev till finfin korv - bra jobbat Johanna o Leffe.


Glada och nöjda Korvmakare - vilken jättefin korv!! Lagom lång, lagom tjock, välstoppad och fin på alla sätt och vis.


Kökspersonalen tog sig en välförtjänt paus efteråt i det härliga höstvädret, drygt 20 varma grader och strålande sol från klarblå himmel.Solglitter mot Koroni....
Brödet blev riktigt snyggt - eller hur...


Av det som fanns kvar i korvkvarnen/hornet plus det som trycktes ut ur korvskinnet när korvarna skulle nypas av så man inte fick en enda fem meter lång grynkorv, stektes till något som förr kallades trôtabullar. Det kom sig av att man använde den smet som blev kvar när korvskinnet tröt på slutet. Smeten stektes i olivolja och avnjöts på stående fot och godkändes enhälligt!

Vi har tagit beslut på att gå in med en gemensam ansökan till "Grynkorvens Vänner".