Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Igår kl 09.48 kom värmen till Kalamata

Posted 18 2 10
Jag hade för en gångs skull bestämt mig för en ”ensamtripp” till sta’n, första gången på jag vet inte hur länge.
 
 
Lagom klädsel under de senaste månaderna för en stadstripp har varit en ylletröja eller en tunn jacka, ofta med sällskap av ett vattentätt ytterplagg. Igår behövdes inte det vattentäta skalet, det konstaterade jag redan när jag åkte hemifrån, inga hotande grå moln så långt ögat kunde se, däremot var det lite ljust gråmulet.

Resan till Kalamata var som vanligt – krokig. Jag parkerade bilen, gick mot det kvarter där jag hade ärenden att uträtta. Jag besökte även marknaden, det är "bondens marknad" varje onsdag och lördag. Köpte så mycket frukt och grönt att jag fick gå många gånger till bilen för att avlasta mina händer. Apelsinerna är så fina nu, vi frossar i dem – det kan man verkligen unna sig när de inte kostar mer än 40 cent per kg. Årets första jordgubbar inköptes, 2€ för en rejäl kartong, det blev premiär i solgasset på balkongen när jag kom hem.

 
 

Så plötsligt kom den… exakt kl 09.48 kom värmen – det blev ett mycket snabbt förlopp och jackan åkte av i en hast, bara tunna ylletröjan kvar – inte mycket att välja på, något måste man ju skyla sig med, +22 visade termomentern i bilen - det var inte mer än +15 när jag körde in nån halvtimma tidigare.

Många som känner mig vet att jag är 50+ och kanske gissar att det var en hormonell orsak till ”värmeböljan”, men det kan jag försäkra att det var det inte frågan om denna gång.

Våren är här – man kan nästan säga att Sommaren är här. Den väderlek vi har haft sen i början av januari har varit som en enda lång blöt vår, nu är det annat. De stora knopparna som legat i startgroparna, dvs mandelblom och mimosa vräker nu fram sina rosa respektive gula blommor. Vi har två mimosaträd i ena kanten av olivlunden, de är alldeles fulla av små kycklinggula bollar – och så de doftar….

De olivträd som står i söderläge blommar för fullt, Kalamataoliverna visar ännu inte sina blommor, de kommer lite senare. Oleandern har stora knoppar, snart blommar den med sina rosa, röda och vita blommor och sveper in oss i sin bedövande doft.

Fåglarna jublar med täta fanfarer, några tjattrar – andra sjunger – Koltrasten mest. Igår kväll hörde jag syrsan spela i mörkret för första gången i år
 
Inspirerad av allt det nya härliga, tittade jag in hos trädgårdsmästaren på hemvägen från Kalamata. Jag är på jakt efter en miniversion av Polygala som ska få bilda en häck på ena sidan av huset. ”Lite tidigt att plantera än sa han, vänta till i mitten av mars, då blir det allra bäst”
 
 
Vänta – jag??? Kunde väl inte vänta, köpte en mycket vacker brungrenad buske med korallrosa blommor, han sa naturligtvis vad den hette, vem tror att jag kommer ihåg det….?

Vad kan detta vara för växt? Det blir en buske ca 70 cm hög, den blommar tidigt på våren med dessa oerhört söta korallfärgade blommor. De kommer på bar kvist och blommorna lyser så fint mot den nakna, brunfärgade grenen.

Det blev också ännu ett exemplar av nån slags Aloe, kan bara inte sluta samla på dem.
 
Idag ska jag varken åka till stan eller plantera – idag ska jag klinkra golvet till uteduschen.