Vilket?... undrar Du säkert, jo vi pratar om tvål - det är faktiskt inte så svårt att göra olivtvål. Det enda Du behöver är olivolja (bottensatsen i vår stora rostfria behållare för vår olivolja) vatten, lite salt och grekisk ”saponópetra” – kaustiksoda (natriumhydroxid) på svenska.
Det låter ju faktiskt nästan lite farligt att använda kaustiksoda till en så kroppsnära produkt som tvål, laborera inte med dessa ingredienser utan att veta vad Du gör och att Du har rätta typen av natriumhydroxid (kaustiksoda).
Mitt recept är ett gammalt, grekiskt, väl beprövat recept och just den kaustiksoda jag köper i affären här är anpassad för just tvåltillverkning.
Min väninna från Mani förärade mig en gång för ganska länge sedan en liten, liten flaska lavendelolja. Förra gången vi gjorde tvål här i Villa Olivia höll jag på att leta halvt ihjäl mig efter den lilla flaskan, utan att hitta den. Nu var jag bättre förberedd och nu tillsattes innehållet i tvålmassan.
Gunilla kollar om tvålmassan doftar gott av lavendeloljan
Oljan blandas i vattnet – inte tvärtom – oljan tillsätts lite i taget till vattnet (zigá, zigá, säger greken), allt blandas i en plastbalja och omröres under tiden som man tillsätter oljan med en käpp av trä, inga delar får vara av metall. Vi rörde inte om i massan speciellt länge, sedan tillsatte vi lite salt, ett par tsk till 5 kg olja – till sist tillsattes lavendeloljan i tvålmassan.
Tvålmassan hälldes upp i div formar, vi använde en stor hemmasnickrad träform och gamla uttjänta kakformar. Allt av metall måste kläs med t ex silikonduk eller som i vårt fall, vanligt smörgåspapper.
Det får inte vara för varmt när man gör tvål, en utomhustemp på ca 20 grader är perfekt. Förra gången vi gjorde ett försök att göra olivtvål var det sommar och alldeles för varmt vilket gjorde att tvålmassan inte ville stelna, det var inget problem denna gång.
Efter en dryg vecka kunde de stora tvålbitarna sågas isär. Tvålarna blev jättehärliga och doftar av lavendel och ros
När Du kommer hit nästa gång hittar Du en av dessa små handgjorda tvålar i tvålkoppen i Ditt badrum, tvål tillverkad av Villa Olivias egen olivolja.

Olivskörden är avklarad, alla säckarna är tvättade (i olivtvål så klart…) restprodukten i botten av olivoljetanken togs omhand och blev till fin olivtvål.
Just nu håller maken på att ta hand om veden och alla stora rishögar som ligger kvar efter skörden/beskärningen. Alla grenar och kvistar har klippts bort från den ved som är stor nog att eldas i öppna spisen och ”det småtta” som blev över går i flistuggen, sprids ut jämt fördelat i olivlunden för att återgå i det naturliga kretsloppet och bli till ny jord och därmed näring för olivträden.
Att skörda oliver ger mersmak - två dagar i veckan som gick hjälpte vi våra grekiska vänner i deras enorma olivlundar. Sista skördedagen fick vi hjälp av lite ovanligare slaget.

Att hämta hem getterna och se till att de låstes in i gethuset föll också på vår lott, här är jag med min nya getkompis, hon heter ” Chióni” som betyder ”snö” på svenska, en get vit som snö….det blir väl det närmaste snö vi kommer detta år.