Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ioannis Mavreas

Posted 21 8 08


Just i dessa dagar händer inte så mycket med bygget, det verkar som om byggare, snickare och murare har tagit inte bara en utan TVÅ veckors semester. Det innebär naturligtvis att vår inflyttning försenas med lika många veckor. Det känns inte kul...vi längtar efter ett eget hus, våra egna grejor, en egen tomt att jobba med kort sagt ett eget liv.
Jag tar nu tillfället i akt att berätta om vår revisor, Ioannis Mavreas, se bild ovan.
Alla invandrare i Grekland behöver en revisor, vi fick Ioannis rekommenderad av vår danske granne Nick, som använt sig av Ioannis tjänster i många herrans år. Ioannis har sitt kontor i Kalamata och nån gång i februari, besökte vi Ioannis för första gången tillsammans med Nick.


När vi kom in på Ioannis kontor kändes det som man flyttats 30 år tillbaka i tiden. All inredning andades 70-tal, där finns en gammal stereo stor som en kista, besöksstolarna är av typen ”emmastolar” klädda i blommig kretong och de har en volang längs sitsen ända ner till golvet, där finns också en väl insutten skinnsoffa för de väntande. På väggen bakom skrivbordet hänger diverse diplom som han fått under sitt yrkesliv, tillsammans med en bild på universitetet i Kanada där hans tog sin examen och även lärde sig sin fina engelska. Där hänger också fotografier på familj och vänner och naturligtvis den obligatoriska madonnabilden.
Skrivbordet är av storleken mastodont, tillverkat i mahogny eller annat mörkt träslag. Där finns en någorlunda uppdaterad dator och där, bakom alla pappershögarna, ser man Ioannis titta upp, han ser ofta lite yrvaken ut, lite rufsig i håret och alltid lika trevlig och glad.


Vid vårt första möte med Ioannis var Nick lite stressad, ”Jag ska till tandläkaren”, sa han, ”men jag vet inte riktigt var gatan ligger där tandläkaren har sin mottagning”.
Ioannis förhörde sig om namnet på gatan, ”Inga problem”, sa han, ”jag vet exakt var den ligger, jag kör dig dit med min moppe, när ska du vara där?”
"Om tio minuter” svara de Nick.
Det är ju det svaret man brukar få när man beställer pizza. En gemensam nämnare har vår revisor med ett pizzabud - moppen.

Sagt och gjort, trots den drygt 20-gradiga värmen kränger revisorn på sig sin slitna skinnjacka utanpå tröjan, på med hjälmen, svingar upp den röda (numera solblekt till rosa) ryggsäcken på ryggen. När vi tittar ut genom fönstret ser vi Ioannis starta moppen, och som värsta pizzabudet drar han iväg i den intensiva trafiken i Kalamata. Det var bara det att det var inte en pizza han hade bakpå mobben, det var vår danske granne Nick.


Vi väntade något förvånade kvar i de blommiga emmastolarna med volang och när Ioannis kom tillbaka la han snabbt och vant upp oss i sina dataregister och nu existerar vi även i en liten ljusblå plastmapp i hans bokhylla vid sidan av mahognyskrivbordet.En söndagsförmiddag i våras, jag tror det var i mars, ringde telefonen, det var vår revisor Ioannis. ”Hej är ni hemma”? Javisst var vi det. ”Jag står här utaför ert hus och undrar om ni vill komma med på en promenad”. Javisst, på med skorna och jackan.Därute vid grinden stod Ioannis och vinkade. Vi undrade naturligtvis vad han gjorde här i ”våra kvarter” Ioannis berättade att han har en liten, liten olivlund strax bredvid vår tomt med ca 40 träd. Hans tomt är för liten för att bygga ett hus på, tomten måste var minst 4 000 kvm utanför tättbebyggt område för att man ska få bygglov. ”MEN jag får lov att ha en husvagn på tomten!” Och där under fyra jättelika mandelträd stod en gammal Adria husvagn. På husvagnen klängde enorma, eldröda pelargonior, där fanns en liten bod och en utedusch OCH en gammal rostig hammock.


Mina föräldrar köpte en hammock 1963, en hammock med gula vinyldynor och krönt med ett vackert frans-kantat soltak. Ingen i byn hade en så fin trädgårdsmöbel, alla ville komma och provsitta och gunga lite försiktigt. Vissa tanter klev ur snabbt, skyllde på sjösjuka...andra ville aldrig kliva ur så man fick komma till och gunga igen.

I alla fall, vår revisor har en hammock från 1963 på en tomt alldeles nära vår tomt Peroulia.


”Jag gör mig aldrig av med min lilla olivodling i Peroulia”, berättade han, ”den är mig så kär”.
Jag kan mycket väl föreställa mig hur han tillbringar några lediga helger i sin husvagn, gungades lite i sin hammock, beundrandes den vackra utsikten mot havet, lyssnandes till koltrasten sång, doftandes på alla de ljuvliga vårblommorna som omger och täcker hans olivlund. Jag har full förståelse för honom...Senast i  förra veckan var vi på besök hos vår revisor. Vi hade med oss ett jättelångt papper (vår tomtkarta) som vi behövde en kopia på, plus att vi behövde kopior på några av de handlingar som Ioannis har i den ljusblå plastmappen med vårt namn på. Vi trodde natruligtvis att Ioannis hade en kopieringsmaskin, men ”Icke sa Nicke”.


”Inga problem” sa Ioannis, ”om ni väntar här 10 minuter så är jag tillbaka, kopieringsbutiken ligger bara några kvarter bort, jag svänger dit på moppen”


På med skinnjacka, hjälm och i den rosa lilla ryggsäcken stoppade han de handlingar som skulle kopieras. Nu var det bara det att det var 39 grader varmt, men det verkade inte bekomma revisorn, de flesta greker som kör motorcykel eller moppe så här års, gör det i bara shortsen och utan hjälm. Jag är glad att vår revisor inte är den sortens grek.
Pizzabudet drog iväg igen....
Tillbaka tio minuter senare kom Ioannis tillbaka med kopior på de av svenska myndigheter begärda handlingarna, något svettigare dock än efter moppeturen i mars.


Vi är så nöjda med vår revisor, inte nog med att han är vår kontakt med myndigheterna här i landet, han hjälper oss också att skaffa nya vänner. Det är genom Ioannis vi har lärt känna hunden Lizas husse och matte. Det är tack vare Ioannis vi just nu bor i ett trevligt hus i Stoupa i stället för den lilla cellen i Koroni.