Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Julafton

Posted 24 12 12


Så mycket till julstämning vet jag inte om det är....strålande sol, rentav lite svettigt i solväggen, bytte om till lätta linnet och shortsen idag när jag tog min dagliga dos av solljus. I solväggen alltså...runt knuten håller en lätt nordanvind till - men vad sjutton har man där att göra när vi har en härlig södervägg?

Våra omgivningar, dvs byarna och framför allt Kalamata, är sedvanligt julpyntade och det är som om hela vår tillvaro byter skepnad när mörkret faller. Ger man sig iväg ut på kvällen ser det ut som vilket juldekorerat ställe som helst, det blinkar och lyser, dekorerna blir fler och fler för varje år.
Inne i vårt hus är det bara lite lätt julpyntat, ingen julgran - jo en liten minigran i konstmaterial färdigklädd och klar har fått en plats på ett av borden. Julen började göra sig påmind igår i vårt hus, vi hör inte till dem som fuskar och gör om adventstiden till jultid, advent är advent och jul är jul. Jag tror att att köphysterin har gjort att folk låter sig luras och tror att julen börjar långt före jul. "Den lätte" går inte jag på, jag förstår att köpmännen vill skapa julstämning så tidigt som möjligt för att få folk på köphumör. År efter år ska förra årets köprekord slås....hur länge tror man att det ska kunna fortsätta? Och hur kul är det att känna att julen redan är uttjatad när den äntligen är här....inte ens grandoften är ju kvar när det väl är "skarpt läge".

Samma gamla tomtar har plockats ner från vårt loft (jo, vi har tomtar på loftet) det är ett lika kärt återseende varje år, flera av dem har gått i arv och det är så det ska vara. Julen är den enda helg då allt ska vara precis som vanligt, precis som föregående år och året före det. Rackarns att man har varit inne och petat i "Kalle Ankas jul" kl 15 på TV.....det ska vara samma julpynt, samma julmat, samma Disneyfilm kl 15, samma julmusik. Undrar om vi 50-talister är sista generationen som tycker så?
Denna morgon/ förmiddag har ägnats åt lite städning och lite julpyntning, därefter en god stund i solstolen som sagt. Nu blir det en lättlätt lunch....sen Kalle Anka...sen ska det ätas i flera timmar....julbordet är fixat under ett par dagar tidigare i veckan, allt kommer att vara väldigt traditionellt - inte en endaste oliv kommer att finnas på bordet. Några undantag har gjorts, olivoljan förekommer både i det ena och det andra, i går kväll fick fudgen sig en liten stänkare av den fina varan, i skinkgriljeringen kommer det också att duttas i lite, de bruna bönorna fick en skvätt igår och bordet kommer som vanligt att krönas med sin obligatoriska olivoljeflaska mellan tomtar och juleljus.

Snart ska själva julbordet föreberedas, det som ska värmas ska värmas, svampstuvningen till omeletten ska svängas ihop - tack till Simone som skickade så mycket torkade trattisar förra året att det räcker i år också, köttbullarna ska stekas på liksom prinskorven och den hemlagade grynkorven ska kokas, laxen ska läggas upp och såsen vispas till, ägghalvorna ska dekoreras med majjo, räkor och dill, sillburkarna ska öppnas, nubben ligger på kylning och sillsalladen som skars till igår ska läggas upp snyggt och fint (köttbulle på toppen?), lite vispgrädde till det kanske...? Färdiga Jansson värmer jag när omeletten gräddas, allt är i miniformat så det mesta kommer att gå åt idag...

Därefter inväntar vi skymningen, tänder brasan, byter om till julbordslämplig klädsel, tar på oss tomteluvorna och önskar att vi hade hela familjen omkring oss IRL, det kommer vi att ha på sätt och vis - de är lätt tillgängliga tack vare modern teknik, vi kan duka med några iPads och vips så är de med. Sen äter vi både länge och väl...

God Jul!
Nu är det äntligen dags...