Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Kräftfest!!

Posted 17 8 10
 
Tänk att man har begåvats med en dotter som reser ända hit till Grekland med väskan full av kräftor – i dotterns sambos väska fanns ännu mer kräftor PLUS nubbe därtill. Gissa om det blev uppskattat! De reste hit i sällskap med vänner från Norge som fick känna på en äkta, svensk kräftskiva, nåja – det var väl inte precis första gången för deras del, familjen har bott i Sverige i ganska många år, men sedan några år tillbaka bor de i mamma Annes hemland, Norge. Alla kände dock väl till hur man angriper en kräfta och hur man får till det rätt slurpet, en och annan nubbevisa kunde de också bidra med.
 
Loftet genomsöktes innan festen och till sist hittade jag korgen med månarna, lyktorna och kräfthattarna från förr…tänk att vi flyttade med oss även detta??? Men idag känns det jättehärligt att vi gjorde det – det blev en hejdundrande svensk kräftfest med alla de rätta tillbehören. Utöver rekvisitan i form av hattar och annat blev det hemgjord aioli och en sås ”hot’n sweet mexican chili” en härligt fräsch grekisk sallad, gott lantbröd och en paj gjord på västerbottenost - något ”grekifierad”, dvs vi använde grekisk filodeg i många lager som pajskal, med riktigt bra resultat. Måltiden inleddes med väl kyld Gazpacho....nån som kan klura ut hur många länder som fanns representerade vid denna kräftfest?
 
 
Bordet fick ett tåligt underlag av sönderlästa tidningar (tack kära M), både dekorativt och praktiskt, sedan behövs just inte mycket mer dekor, maten är dekor i sig och även kräftservetter sätter sin färgklick och sin prägel.

Som synes på inledningsbilden är alla festdeltagarna försedda med rediga haklappar, det är helt enkelt gammla linnehanddukar som kommit till heders, dessa har antingen knutits runt halsen eller monterats fast med klädnypor, bra skydd för festkläderna och även nära till för kladdiga händer, pappersservetten tenderar att ligga i en liten blöt boll ett par kräftor senare.
Handdukarna blir som nya igen om man lägger dem i tvättmaskinen direkt efter festen, det går inte att vänta med tvätten – kräftornas röda färg kan bli svår att få bort om den får torka in i handduken.
 
Klockan hann bli nästan 9 på kvällen innan vi kunde sätta oss till bords, ingen orkar äta något speciellt innan – det är helt enkelt för varmt. Men den som väntar på något gott…och mycket hungriga angrep vi skaldjuren med tillbehör.
 
Några färgglada mappar med nubbevisor hann vi inte få till innan festen, badstranden lockade för mycket – vi har haft väldigt varmt senaste tiden omkring +38 varje dag, ibland lite högre temp ibland lite lägre. Temperaturen under kräftfesten var nog” närmare 40 än 37….uuuu” vill jag lova och mången sång sjöngs under kvällen, sånger med både svensk och norsk anknytning.
 
 
Enda fullmånen vi såg till under kräftkvällen var dock den vi hissat upp själva.
 
 
 
Silje har intagit samma färg som kräftan efter några dagar på stranden….

Ett tack till alla hjälpsamma händer och för omtanken att bidra med så mycket gott till Festen, alla glada skratt, alla små lustifikationer som berättades...allt trevligt vi fick vara med om under er vecka här hos oss - välkomna åter allesammans!