Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Kultur i Koroni

Posted 31 8 12
- Strandlilja latin: pancratium maritimum

Högsommaren går mot sitt slut – även om vi fortfarande har temperaturer väl över svensk högsommartemp än så länge. Skulle vilja påstå att det bästa av den varma perioden är den som nu återstår, hösten med sina behagliga 20-25 grader kan vi nu njuta av ett par, tre månader till. Visserligen kommer vi att få ett och annat regn, men det är så välkommet så här års. Allt törstar nu och vill ha en rejäl dusch för att börja grönska igen....snart får vi ta fram "hortakoptikon" - gräsklipparen - som har fått vila hela sommaren lång.

En växt som inte kräver regn för att blomstra är strandliljan,
just idag såg jag att den har etablerat sig på stranden, alltid lika vackert vit och med den typiska, mycket fina liljedoften. Doften är så behaglig att strandliljan fått vara med och ge sin doft denna parfym från Versace:




Själv föredrar jag Korres produkter - helt ekologiskt framställda och helt baserat på grekiska växter, frukter, örter och oljor i miljövänliga förpackningar.








Om några veckor börjar blåsipp….förlåt minicyklamen dyka upp här i slänten, deras knölar är färdigladdade med solenergi månad efter månad och ligger nu i startgroparna att sticka upp.

Nu till en annan kultur än växtkultur – kultur av flera olika slag som bjudits på i Koroni hela sommaren lång. 

Först ut i tidiga sommren var Finspångs skolmusikkår.


Här marscherar musikerna in i Koroni med buller och bång och pukor och trumpeter! Besöket var ett resultat av känningar i omgivningen på många olika ledder. Ledarinnan för musikkåren heter Lena Gustavsson och dirigerade växelvis med en man som har en bostad här i området. Det bjöds såklart genuint svensk kårmusik och grekisk musik-orkesterns tolkning av Theodorakis uppskattades mycket av grekerna genom liviga applåder.

Lena dirigerar sin musikkår i den sköna sommarkvällen.



Traditionsenligt har allas vår egen kulturknutte Leo Winland ordnat flera minnesvärda kvällskonserter i den tidiga sommarnatten.





Leos dotter Ida Falk-Winland - en framgångrik operasångerska, medverkade även denna säsong och förgyllde kvällen med sin ljuvliga sopran.



Förutom Leos eget underbara cellospel och Idas skönsång kunde vi också höra Georgia Xagara hantera sin harpa enastående vackert. Detta år deltog även Nikos Nikopoulos  på tvärflöjt – de tre tillsammans blev en mycket fin kombination.

Den öppna platsen framför Eletstriakyrkan fylldes med människor från många olika länder som tillsammans njöt av Leos fina konserter.

Konst är också kultur
Vi har också haft flera konstnärer som haft utställning av sina verk i ett av kulturhusen i Koroni, kanske kunde vi få till en utställning någon gång med helt svensk prägel, jag vet att det ibland oss finns en begåvad textilkonstnär, minst en akvarellist, jag känner en skicklig grafiker och en annan svensk vän har berättat lite om sin nonfigurativa konst. Spännande idé….

Kultur i form av film


Tredje avsnittet av filmen “Before sunset” med Ethan Hawke och Julie Delpy i huudrollerna kommer att spelas in under grekisk sol här i Messinien. I både Koroni, Kardamyli och Pylos kommer man att kunna springa ihop med skådespelarna och ser man inte upp så blir man väl med på ett hörn som statist…. 



 

Är idrott och tävlande kultur?

Personligen ägnar jag mig inte speciellt mycket åt idrott utöver mina långpromenader i omgivningarna och inte heller är jag speciellt tävlingsinriktad, men jag vill ändå hålla med om att idrott är kultur. Som jag ser det - idrott och tävling fordrar träning och fokusering -
rimliga proportioner av dessa båda delar mår man bara bra av. Och kultur mår man bra av – alltså är idrott kultur.

Svensk idrottskultur kommer till vårt område i form av att SVTs serie "Mästarnas Mästare" kommer att spelas in här i Messinien. Detta år kommer jag kanske att se ett eller annat avsnitt eftersom min skolkamrat Bernt Johansson (OS-guld i cykel i Montreal 1976) kommer att delta – DET blir spännande att se hur han står sig i konkurrensen med bl a Malin Ewerlöf, Torgny Mogren, Mats Näslund, Mikael Appelgren och Magdalena Forsberg.

Det hela kommer som sagt att spelas in på olika platser i det vackra landskap vi lever i – bara det gör att det är väl värt att se detta program och jag är helt säker på att dessa idrottens världsstjärnor inte kommer att göra en enda idrottsälskare besviken, de kommer att bjuda på rafflande underhållning. Missa inte Mästarnas Mästare 2013.