Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Lampor, To Dromo och biltvätt

Posted 11 5 09

 

Muraren murar vedförråd med åtkomst från utsidan + ett skåp för städprylar på andra sidan, med åtkomst från trappavsats nr 1...det blev hur bra som helst...

Kanske undrar Du – vad är det som händer – varför kommer det ingen ny blogg??
Kära bloggläsare, MASSOR händer – hugaligen vad mycket det händer det händer så mycket att jag inte ens hittar den tid som behövs för att skriva en ny blogg…SÅÅÅ mycket man behöver göra nära man flyttar in i ett nybyggt hus, vi hade nog inte väntat oss att det skulle vara riktigt så mycket att göra. Det finns t ex inte en endaste handdukshängare, inte en endaste liten krok eller ögla, inte en endaste liten hylla eller gardinstång…och bara grekiska kristallkronor (läs nakna glödlampor) – sån’t tar tid…tänk så många sätt man kan hänga upp en handdukshängare på – vi har provat alla. Men när det kom till lampor beställde vi experthjälp – här i Grekland har de fyra tåtar att montera lampan på i stället för två som maken är van att hantera. PLUS att man ska hantera det faktum att vi behöver nio ytterlampor på huset och en på garaget och varje ytterlampa har minst 4 skruvhål som ska borras för att de ska kunna hänga på sin plats – många skruvhål blir det och makens arm är inte längre helt ung.
Nu hänger tack och lov de flesta på sin plats, återstår tre som inte kunde levereras pga slut på lagret.
 
Så till To Dromo – To Dromo kom till för någon vecka sedan. To Dromo innebär att vi inte längre behöver vakna mitt i natten för att konstatera att de regnar ute och att vi därmed behöver göra ”kalsongtricket”. Detta ibland helt nödvändiga trick lärde vi oss under alla våra år på sjön. Kalsongtricket utför man när man vaknar mitt i natten av att regnet trummar på rufftaket och man hör vattenskvalp i sittbrunnes självläns (förutsätter segelbåt) – detta innebär att vinden har vänt och man måste upp och förtöja om båten, oftast iförd bara kalsonger – för det är alltid mannen som går upp och utför dessa små men inte desto mindre viktiga detaljer. Mannen är mitt i natten oftast iförd endast kalsonger och av vindens ylande och vattenskvalpet att döma hinner han inte få på sig några kläder innan han går upp och utför nödvändiga manövrar – därav namnet ”kalsongtricket” – man går helt enkelt upp mitt i natten i bara kalsongerna för att förtöja om båten, men i vårt fall handlade det om bilen, nåja inte för att den behövde förtöjas om, men den behövde flyttas på. OM det började regna mitt i natten innebar det att det kunde ta oss evigheter att om det behövdes under dagen köra upp bilen från vår tomt till stora vägen. ”To Dromo” alltså Vår Väg, vår infartsväg till Villa Olivia, som alltid blev till lervälling vid minsta regnskur. Detta innebar att man måste se till att få upp bilen till stora vägen helst INNAN regnet kom och detta inträffade ibland mitt i natten och då blev kalsongtricket helt nödvändigt.
Nu har en ”To Dromo” av betong kommit på plats – vi har alltså fått en infartsväg, nåja fått och fått – den var inte helt gratis, men den är helt makalöst nödvändig om man inte är så förtjust i att göra kalsongtricket mitt i natten.
 

Innan "To Dromo" sett nedifrån och upp


Efter "To Dromo" uppifrån "stora vägen" ned mot Villa Olivia, vars skorsten skymtar.
 
Vi har nu definitivt kommit på plats i vårt nya hus. Villa Olivia har nu bebotts av oss i snart två månader. Huset fungerar såsom vi tänkt att det skulle fungera – huset är ju ritat av oss själva för våra egna behov och vi kan bara konstatera att det fungerar såsom vi förväntade oss. Sådana små bagateller som att det regnar in under ytterdörren får man antagligen på köpet när man bygger hus i Grekland, vi har stött på det i flera andra hus i detta land. Faktum är att vi ännu inte hunnit njuta av dagarna än så länge, vi är så ivriga att få allt på plats, detta är nu inte helt enkelt, men sigá, sigá , det mesta ordnar sig allteftersom, idag monterade vi handdukshängarna i vårt badrum, det blev jättebra.
 
Förra veckan hade vi besök av vänner från Stockholm, ett mycket glatt återseende under tre jättetrevliga dagar. Inför hämtningen av vännerna vid busstationen i Kalamata konstaterade jag att bilen var i skriande behöv av rengöring, en syssla som jag normalt hanterar själv, nu kunde jag bara inte hitta två lediga timmar för att utföra denna lilla detalj. Jag beslutade mig helt enkelt för att ta hjälp. Många gånger har jag passerat biltvätten när jag lämnar Kalamata på väg hem, vid ett av de sista trafikljusen innan motorvägen ut mot Aspróchoma hade jag sett en biltvätt, jag bestämde mig för att prova den. Sagt och gjort – jag var ganska tidig i sta’n så det var ingen kö till biltvätten. Något tveksam närmade jag mig infarten och därinne stod en ung man och vinkade mig framåt tills jag och Mme Citroën hade nått exakt rätt position. Jag hann väl inte mer än stänga av motorn och kliva ur bilen förrän en annan ung man hade tagit bilen i besittning, plus att jag såg en hel armada av likadant klädda unga människor komma rusande mot bilen. Två av dem tömde bilen på dess gummimattor och försvann bakom hörnet, de andra sex angrep bilen från olika håll, två av dem hade blåsmaskiner med sig och blåste rent i alla skrymslen och vrår inne i kupén, två av dem hade fuktiga trasor i händerna och gjorde rent alla fönstren i ett litet nafs och två personer kom stormande med dammsugare. Fyra minuter senare var hela bilen ren invändigt. Så kördes bilen fram till nästa station och där grovrengjordes den utvändigt från ”vattenlinjen” och ner (vattenlinjen ung lika med midjan) sedan puttades den något framåt och den rullade av sig självt in i snabbtvätten, två minuter senare kom den ut i andra ändan skinande ren. Samtidigt kom de tidigare sex ungdomarna farandes med torkdukar i händerna, upp med alla fyra dörrarna och bagageluckan igen, jag såg sprattlande benpar sticka ut ur bilens alla öppningar. Efter ytterligare två minuter var bilen minutiöst ren både in- och utvändigt och jag var 12€ fattigare, men det var värt varenda spänn. Bilen skinande och doftande ren på 12 minuter, den snabbe räknar snart ut att det kostade 1€ per minut, en timpeng på 60€ - tja inte så illa…men de var förstås sex personer som skulle dela på summan 10€ per person, anläggningen kostade väl en och annan peng också och allt vatten som gick åt och alla kemikalier…jag fick nog egentligen biltvätten helt gratis…eller hur?