Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Lite om vår januari - vår i januari

Posted 15 1 11
Kanske tycker man att det är lite banalt att skriva om vädret, men denna januari har bjudit oss på ett makalöst sådant - Halkyoniska Dagar - lugna, varma, vindstilla och soliga - de lär skola infinna sig i januari varje år på dessa breddgrader och detta år har de verkligen slösats över oss, den ena sköna dagen har avlöst den andra.

Visserligen har vi snö, liksom ni i Sverige - men här är den några mil bort och på ett par tusen meters höjd, det är lite behändigare så...man kan njuta av den på avstånd, den ligger som en vacker vit mantel över Eliastoppen och hans granntoppar.


 

Apelsinerna är i början av en ny lång säsong, vi köper dem visserligen året om, men det är nu de är som godast, nu och fram tills jordgubbarna avlöser dem, nån gång i maj. 40 cent per kilo på marknaden gör att vi verkligen frossar i apelsiner, speciellt nu när vi håller på att repa oss efter en ganska envis förkylning som jag hämtade hem under jul-besöket i USA, en riktigt präktig influensaliknande sak med feber och ett par dagar i sängen. Fyra eller fem pressade apelsiner per dag har säkert gjort sitt till, nu är vi på bättringsvägen - säkert tack vare apelsinerna och den varma sköna solen som ger oss både ljus och välbehövliga D-vitaminer.

 

Ni vet såna där dagar som kan infinna sig om man har tur och det blir en riktigt fin maj eller juni i Sverige, varma och sköna - de dagar man uppskattar så mycket för man har väntat så länge, man kan vistas utomhus i kortärmat och shorts för första gången på året utan att det känns kallt - en sån dag hade vi idag. De tidigare januaridagarna har varit fina de också, men idag var den varmaste. Mycket blev gjort som legat och väntat ett tag, säcktvätten t ex. Jag har berättat om säcktvätten i tidigare blogg, gör det igen för jag gillar just säcktvätten. Den sätter den definitiva punkten för olivåret och när den är avklarad känns allt rent och fräscht. När tvätten är klar hänger man upp säckarna att torka i olivträden i solen, därefter packar man ner dem och förvarar dem på torrt ställe tills det blir dags för nästa olivskörd i december. 


Olivträden fungerar som torkställning för säckarna

Endast vatten och olivtvål får användas, man måste vara noga och börja med att vända alla säckarna ut- och in, ta bort alla olivrester, blad och kvistar, annars kan de ligga och mögla i säckarna och riskerar att nästa års olivolja blir inte så bra som man tänkt sig.

 

Tvätten sker för hand, utomhus - vatten och olivtvål - inte fuska.

Säcktvätten är som sagt en avslutning och samtidigt är det början på något nytt, nu är det tid att fundera på vad man ska odla och var. Det är hög tid att peta ner potatisen, snart kan man sätta den milda, fina löken för kommande säsong...strax ska fröna ner i sina krukor...sen kommer plantorna...nu börjar ett helt nytt odlingsår.
Vi ska gräva upp nya odlingsbäddar detta år, vi har kommit underfund med att det förmodligen är lite för varmt där vi vanligtvis brukar ha våra tomater, mm -  det är ju vår-/sommarsäsongen som nu börjar och det blir så hiskeligt varmt om några månader då allt mognar fram, så vi har beslutat oss för att hitta en skuggplats för våra plantor, inte så lätt men vi ska göra ett försök - mitt i sommaren när det är som varmast är ju solen nästan överallt, utom under olivträden. Kanske gör vi ett försök att göra runda odlingsbäddar under olivträden. Det blir ju också väldigt lätt att binda upp tomatplantorna - snören upp i olivgrenarna helt enkelt - värt ett försök i alla fall. Rapport kommer om hur detta försök avlöper.