Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Marknad, fisk och semla

Posted 15 2 11
Jag har inte besökt söndagsmarknaden i Charakopió på ett tag, nu tog vi ”tvärt av” och stannade till på vår väg till Koroni i söndags. Det var inte riktigt sig likt…. marknadsplatsen i Charakopió var helt tom, dvs den ordinarie marknadsplatsen. Man har flyttat grönsaksmarknaden till ”nya torget” eller parkeringen kanske man ska säga, det är ju det den tjänar som i vardagslag. Muren utmed kyrkan där man höll till tidigare, var nu tom sånär som på några parkerade bilar.
Vet inte om jag gillar detta….nu kan man inte sitta på de små caféerna som finns runt den fd marknadsplatsen och titta  på folklivet längre, å andra sidan är det bra att salustånden inte är uppmonterade längs den ibland ganska trafikerade byvägen, nåja – det  är väl samma sorts goda tomater, äpplen och morötter man säljer kan jag tänka mig....och samma sorts unghöns som ska få följa med nån bonde hem för att värpa de fina bruna äggen.…och andra i vardagen helt oumbärliga utensilier....

Turen denna söndag gick som sagt till Koroni. Inte min moppe tyvärr...

I Koroni pågår renoveringen av piren fortfarande. Vi hade en sydostlig storm häromåret, vars vågor fullständigt raserade den gamla piren, nu är den på god väg att byggas upp igen. Långa tider har hamnplanen varit full av stora stenblock som nu lagts ner som fundament + att hela kajen använts till att gjuta enorma cementblock som placerats ovanpå de stora stenblocken för att hålla emot kommande stormar från sydost. Senaste tiden har hamnplanen fyllts med muddermassor som sen körts bort med jättelastbilar. I sommar kanske hamnplanen kan användas som parkering igen?


Nu har nästa fas påbörjats, man har armerat för den nya pirgatan och muren som ska gjutas upp emot de jättestora cementblocken. Det blir nog både stadigt och bra när det blir klart. Min undran är om de elva vackra lyktorna kommer att renoveras och återplaceras längs piren….


På bilden ovan syns rester av den fina gatlyktan längst till höger i bild
I hamnen hälsade vi på hos fiskaren - bilden visar en del av dagens fångstVi köpte en fisk som liknade en makrill och fyllde med allehanda örter, lök och citronFisken smakade till och med makrill, den blev riktigt god och fick bli vår söndagslunch.


Alla hjärtans dag har passerat, det är verkligen ingen jättegrej här i detta bortglömda hörn av Grekland.
När jag passerade grannbyn igår var blomsteraffären uppdekorerad med några färggranna vimplar och viftande, röda hjärtballonger, trottoaren utanför var fylld med röda blommor  - synd att jag inte hade kameran med… PÅ trottoaren mitt bland alla rosor stod den gamle greken lutad mot sin käpp, den annars krumma ryggen var något mer upprätt när han stod och tittade på spektaklet, hit har ännu inte kommershysterin runt ”Alla Hjärtans Dag” definitivt inte hunnit. Antar att en och annan yngre grekisk dam kanske fick en ros av sin käresta...
Vi firade dagen med att äta var sin semla, jag bakade ett antal släta bullar varav sex stycken blev till semlor på direkten, njaaa vi satte inte i oss alla sex själva, två gav jag till våra kära grekiska vänner och två gav vi till våra engelska vänner.
”Semla, a Swedish speciality”, sa jag. De tittade lite misstänksamt på gräddbullarna ….liknade inte Baklavá ett endaste dugg. När de väl smakat gav de högsta betyg, antar att de kommer att vilja ha receptet snart.

Avslutar med denna bild som visar det enorma Mimosaträdet som blommar just nu vid ett av våra grannhus. Den lyser så fint mot den klarblå himlen - men barometern sjunker rejält - vi ska visst få oväder snart...vi njuter så länge vi kan....

 

av stora, mjuka, härligt doftande Mimosabollar....