Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Mer från Tomas & Metha

Posted 16 5 15
Tomas gästbloggar igen, läs hans fina beskrivning efter två veckors vistelse här i Villa Olivia studios.......Tankar från frukostbordet....

"Vi sitter denna sista morgon i Villa Olivias berså och blickar ut över den Messinska golfen. Vädret är även denna morgon ljuvligt och det speciella med morgonluften är att den är frisk, det är inte så varmt och solen värmer behagligt. Att äta sin frukost länge är ljuvligt och när man samtidigt kan blicka ner mot havet, se ut över en oändlig horisont är lyckan där. Lyckan är inte alltid de stora händelserna i ditt liv, utan lika mycket i nuet och i de små ögonblicken.


Fjorton dagar i Messinien har gått fort. Fort men ändå lagom. Lagom för att ta in trakten och rita in utflykterna på kartan med badplatser, sevärdheter, restauranger och lite shopping. Annette och Kurt har väglett och sedan väljer man själv vad man vill se och göra. Det har varit gott.  Orter som Charakopio, Koroni, Finikounda, Pylos, Hästskobukten, "Hidden Beach", Loggá, Stoupa och Kalamata är bara några av namnen som numera finns lagrade som minnen och som vi återkommer till genom att minnas och titta på bilder.

Det grekiska folket och dess människor har beskrivits på ett fint sätt genom de öden som Theodor Kallifatides beskriver i sin bok "Med sina läppars svalka". En släkthistoria som beskriver öden och en resa, men som också visar hur det grekiska folket reser sig, arbetar och inte ger upp. När de stora rubrikerna sätts i Aten, visas i svensk press och i press worldwide och där de grekiska myndigheterna ger order till alla offentliga institutioner och myndigheter att skrapa ihop alla tillgängliga medel för att göra en återbetalning av den stora utlandsskulden - då undrar jag hur det märks i denna landsdel? Ett jordbrukarsamhälle som lever på sin olivolja och sina relativt små odlingar, där många lever nära naturen och verkar överleva. Vad säger männen som sitter där på kaféerna och diskuterar? Diskuterar de den stora ekonomiska krisen? Finns den på kartan eller är det stoltheten över bygden och människorna som dominerar deras samtal? Oroar de sig? Vad säger kvinnorna till varandra där de möts hemma hos varandra? Samma frågor? Det är en ytterst god tradition att mötas dagligen på ett kafé och diskutera de nära tingen. Det vore också intressant att få vara med och ta del av den diskussionen.

Det har varit fina ögonblick att ta del av. Människor vi fått möjligheten att möta som haft liv i sina ögon. Hjälpsamma människor. Människor att minnas. Vyer vi sett som dröjer kvar och som kommer att återkomma mitt i steget. Mitt i steget kommer vi minnas och återkomma till denna trakt. Våra bilder, olivoljan från Annette och Kurts odlingar hjälper till, oliverna i sin inläggning likaså. Till det ekologiskt odlat, rent och underbart gott.

Minnen, mitt i steget...."

Ord till er:
Stort tack till Metha och Tomas för att ni gästat oss och för att vi fått lära känna er och får ta del av era tankar. Skulle ni längta tillbaka är ni välkomna igen närhelst det passar er, ni är precis de gäster som passar in alldeles utomordentligt bra här, hälsar Annette o Kurt