Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Min grekiska matlagningskurs

Posted 15 3 11

Härom söndagen var jag hos min grekiska väninna – hon skulle lära mig göra grekisk pita. Alla som varit i Grekland några gånger vet att pita är en grekisk paj. Vi skulle göra två pitor? pitar??….nja…jag tror jag hädanefter i texten använder det svenska namnet PAJ, vi skulle göra två pajer.
Väninnan tycker mycket om när jag förärar henne med svenska bakverk, hon älskar kanelbullar, kärleksmums och äppelkaka. Jag bestämde mig för att visa henne hur man bakar semlor, det var just i semmeltider och jag har tidigare bjudit henne på en riktig svensk semla till mycket stor belåtenhet, så semlor fick det bli.

När jag kom till hennes hus på förmiddagen hade hon redan förberett det hela.så här fint och trevligt såg det ut.

Själv plockade jag fram ingredienserna jag skulle använda för att göra ”släta bullar” som sen skulle förvandlas till semlor.
När jag ställde fram min köksmaskin ”mini” tittade hon lite förvånat på den, pekade bortåt hörnet på köksbänken…och minsann där stod en liknande maskin, dock med ett lätt dammlager – jag förstod att detta var inte något hon använde varje dag.

Jag hade tidigare pratat med henne om att jag var lite okunnig om de frysta filodegarna som finns i grekiska affärer. De verkar så smidiga att använda, men jag har inte lärt mig vad som används till vilket och tvärt om.Väninnan hade köpt hem några olika förpackningarna och förklarade för mig vad de skulle användas till och hur, sen stoppade hon raskt in dem i frysen igen. Nu skulle det minsann vara på riktigt, inget halvfabrikat här inte. De tre runda degbollarna som låg på köksbordet var helt enkelt degar som hon redan hade gjort klart och lagt att vila en stund. Det var jättefina filodegar att jobba med – receptet kommer här:

1 dl olivolja

1 tsk salt

1 kg vetemjöl

Saften från två apelsiner

Tillsätt vatten efter hand så att det blir en deg som håller ihop och tål att kavlas ut.

Väninnans råd är att arbeta degen för hand, jag använder köksmaskin – Du gör som Du vill.

Det skulle bli en salt och en söt paj.

Den salta innehöll lök, spenat, mynta och en annan grekisk växt som hette Aguritza eller något liknande, ägg och fetaost.
Så här såg örten ut:Den söta fyllningen gjorde hon på pumpa, ris, hackad lök och hon kryddade den med persilja och kanel.

 

Sen fick hon bruk för en annan maskin, ingen kavel här inte….
skickligt och vant hanterade hon de tunna degbitarna...

Medans detta pågick kokade hon grekiskt kaffe till mig, huga så gott. Jag ska skaffa mig de enkla attiraljerna man behöver för att koka grekiskt kaffe. Man måste ha ett litet gasolkök
och en speciell liten behållare med långt skaft, den heter ”briki” på grekiska….trodde väl aldrig jag skulle bli så grekisk så jag skulle vilja lära mig att koka kaffe i briki, men det speciellt grekiska kaffet är väldigt gott, dricks i små dockservis-koppar….det är lite ritual hur detta kaffe tillreds, det kokas i den lilla behållaren på det lilla gasolköket och hälls upp i den lilla, lilla koppen, det får stå en liten stund så att det finmalda kaffet sjunker till botten, det ryms inte mer än kanske två små munnar kaffe i koppen….smakar väldigt gott och piggar upp en på sekunden.

 


Till kaffet bjöd hon på dessa läckra flan…det var helt enkelt den filodeg som inte gick åt till pajerna som hon friterat i olivlja…mmmm..smakade himmelskt.Hon tittade intresserad på när jag gjorde min ”bulldeg”, lyfte lite i paketen med torrjäst..."använder du sånt" undrade hon

Javisst, vad annars – har bara lyckats hitta ”levande jäst” en gång i detta land, så det är torrjäst som står till buds.

I ett hörn väninnans kök stod en liten burk och puttrade….”aftó ine pro-simi” berättade hon, jag förstod att det måste vara surdeg, den flitige bloggläsaren vet att jag handskades med den varan i november förra året.

”Det här ska Du använda”, sa hon ”det är mycket mera hälsosamt”.

Jo tack, jag vet det…tänkte jag, men det sa jag inte. Jag tackade artigt för tipset.

I morgon, kära läsare, åker jag till Sverige för att på fredag ta mig vidare till Åland för att lära mig allt om surdeg, har en väninna där som är bagare och ska ha en kurs i just surdegsbakning. Vi är fyra damer som ska träffas för en riktig surdegshelg – mycket intressant, detta har varit planerat sedan länge. Hädanefter kommer jag säkert också att ha en deg som står i ett hörn i köket och puttrar precis som min grekiska väninna, jag har en liten surdeg i frysen just nu…man måste ju ha tid att mata dem också. Men när jag kommer hem – då ska det bli andra bullar…

Väninnan ropade plötsligt på mig från sitt sovrum…. Vad nu då? tänkte jag

Hon pekade på sängen, den såg ut som vanligt…nästan…nånstans mitt på fanns två bulor….såg ut som om någon låg där lång nere under täcket…

Jag blev lite fundersam.....väninnan är änka sedan några år tillbaka, har hon gömt en karl i sängen??? tänkte jag…
Hon lyfte försiktigt på täcket och blottade de två väl inlindande saker…bulorna…men vad var det hon lindat in?? Hon vek undan dukarna en efter en…och döm om min förvåning när det var en brödkorg längst därinne…i korgen var det bröddeg….hon jäste helt enkelt sina bröddegar under täcket i sin säng…finurliga Adonía.

Semlorna fick godkänt - visste blev de fina?