Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Mitt stora feta grekiska körkort

Posted 30 12 12
Många är ni säkert som undrar hur dramatiken kring mitt nya körkort har avlöpt. Jotack, riktigt bra, i plånbokens körkortsfacket sitter nu ett nytt fint rosa körkort som jag inte riktigt förstår mig på, pga språket. Jag kan se att det är jag på fotot, även om jag tycker att jag på fotot ser ut som någon de just gripit för knarksmuggling eller liknande, gravallvarlig, inga smycken och stirrandes med förskrämd blick rakt in i kameran, inte tillstymmelse till leende, jag försökte allt men det fick jag order att sluta med. "No smile"!  blev jag tillsagd av fotografen.
Ni som läst mina tidiagare bloggar har hängt med så långt att alla handlingarna lämnades in till körkortsmyndigheten i Kalamata, så långt allt OK. Det gamla körkortet har varit en sväng till polisstationen i Kalamata och ytterligare en utflykt till svenska ambassaden i Aten, till slut kunde jag hämta upp det på posten i Charakopió (se tidgare blogg).

Några dagar efter att jag lämnat in alla handlingarna till körkortsmyndigheten blev jag uppringd av en dam från densamma som undrade om jag ville ha min behörighet att köra motorcykel kvar. Inte tusan visste jag det ....visserligen har jag aldrig kört motorcykel på alla de år jag haft mittkörkort och jag har inga planer på dylik farkost nu heller...men ändå, jag var oförberedd på frågan och jag behövde lite betänketid. Det är OK, sa damen och gav mig ett telefonnummer där jag kunde lämna besked när jag bestämt hur jag ville ha det med MC-behörigheten. Jag funderade nån dag och därefter ringde jag upp numret.....som naturligtvis visade sig vara fel nummer. Damen var inte så jättehaj på engelska och hade inte riktigt koll på vad siffrorna hette på det språket. Jag hade ändå i tanken att hon för säkerhets skull skulle repetera siffrorna på grekiska under vårt samtal, men så tyckte jag det var nästan genant...såklart hon visste siffornas engelska namn... men inte då...jag kom helt fel när jag ringde upp numret jag fått. Jag visade telefonnumret för min grekiska väninna, hon kunde med en gång konstatera att det inte ens var ett nummer till Kalamata. Sen kom det en olivskörd, en liten julhelg och en del annat emellan så jag fick inte tillfälle att åka in till Kalamata...men så slog det mig... damen på körkortskontoret kanske finns på Facebook...? Sagt och gjort, jag sökte hennes namn på FB och minsann, där var hon. Jag framförde mitt meddelande till henne, men något svar fick jag tyvärr inte....det hela fick vackert  vänta tills jag hade tid att "åka in till sta'n". M a o, hela processen stod stilla ett par veckor.

När jag så fick tid att ta en tur till sta'n löste sig det hela skäligen enkelt, jag skippade MC-behörigheten och meddelade att jag endast ville ha kvar körkort för bil, att skaffa MC är inte aktuellt.
Jättebra, sa tanten bakom disken - nu kan Du hämta upp ditt nya körkortet om en vecka.

En vecka har gått och mitt nya grekiska körkort är i gott förvar i min plånbok. Vilken pärs och så många turer det var kring den lilla rosa lappen!

Fint Nytt Körkort och Gott Nytt ÅR!